Medimagazin logo

Sepsiste, Delta varyantına bağlı ölüm oranı yüzde 64

Dünya Sepsis Günü'nde konuşan Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkıran, sepsise bağlı ölümlerde COVID-19 varyantlarının etkisine ilişkin çalışmanın verilerini paylaştı. Demirkıran, sepsis kaynaklı ölümlerde Delta varyantının oranının yüzde 64 olduğunu ifade etti
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Sepsiste, Delta varyantına bağlı ölüm oranı yüzde 64
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkıran, 13 Eylül Dünya Sepsis Günü dolayısıyla Ankara’da bir otelde düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Toplantıda, dünyada her beş ölümden birinin ilişkilen ve hastane ölümlerde önemli bir yere sahip olan sepsisin COVID-19 pandemisi döneminde yarattığı tehlikeye dikkat çekildi.

COVID-19 nedeniyle yaşanan kayıpların çoğunluğunun, enfeksiyonu şiddetli geçirenlerde gözlenen sepsisten kaynaklandığının altı çizilirken, erken tanı ve tedavinin yanı sıra aşılanmanın önemi vurgulandı.

Sepsisin vücudun enfeksiyonlarla savaşan bağışıklık sisteminin vücudun kendi doku ve organlarında zarar vermesi durumunda ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Oktay Demirkıran, “Sepsiste erken tanı çok önemlidir, aksi durumda çoklu organ yetmezliği sonucu sepsis ölüme yol açar. Bu sebeple sepsiste her saniye değerlidir.” dedi.

Her 2,8 saniyede 1 kişi hayatını kaybediyor

Dünyada gerçekleşen her 5 hastane ölümünden 1'inin sepsis nedeniyle gerçekleştiğini ifade eden Demirkıran, “Bu da hastane ölümlerinin yüzde 20'si sepsise bağlı demek oluyor. Dünyada her yıl yaklaşık 50 milyon sepsis vakası görülmekte olup ve bu vakaların yaklaşık 11 milyonu hayatını kaybediyor. Her 2,8 saniyede 1 kişiyi sepsis nedeniyle ölmekte” ifadelerini kullandı.

COVID-19’u şiddetli geçiren vakalarda ölümlerin çoğunluğunun sepsis kaynaklı olduğunu ifade eden Demirkıran, “Her COVID-19 hastası sepsis olmaz ancak COVID-19 hastalarının yaklaşık yüzde 2 ila 5'inde ortalama 8-10 gün sonra sepsis organ fonksiyon bozukluğu belirtileri ortaya çıkabilir.” Dedi.

Bu durumun COVID-19’un olası sonuçlarından biri olabileceğini belirten Prof. Dr. Demirkıran, “COVID-19’u ağır geçirenlerin %60‘ının sepsis nedeniyle hayatını kaybettiği görülüyor” diye konuştu.

Sepsiste Delta varyantına bağlı ölüm oranı yüzde 64

Türk Yoğun Bakım Derneği tarafından yürütülen “sepsise bağlı ölümlerde COVID-19 varyantların etkisine” ilişkin çalışmanın verilerini paylaşan Demirkıran,  COVID’de sepsis kaynaklı can kayıplarının büyük oranda Delta varyantına bağlı olduğunu ve hastaların yüzde 64’ünü oluşturduğunu ifade etti. Hayatını kaybeden hastaların yüzde 52’sinin ise aşısız olduğunu ifade eden Demirkıran, hatırlatma dozu çağrısında bulundu.

Hamilelerin sepsis hastalığında büyük risk altında olduğunu ifade eden Demirkıran, yoğun bakımdaki 599 kadının 571’inin de aşısız olduğu verisini paylaştı.

Vakalardaki artış Türkiye’yi de etkileyebilir

Amerika, Avrupa ve Japonya’da COVID-19 vakaların tekrar arttığını ifade eden Demirkıran, bu durumun Türkiye’yi de etkileyeceğini belirtti. Mevsimsel değişiklikler ve kapalı alanlardan bir araya gelinmesinin enfeksiyonlarda artışa neden olacağını kaydeden Demirkıran, maske kullanımının da azalması nedeniyle influenza vakalarının artacağının, COVID-19 vakalarının da aynı şekilde artış göstereceğinin öngörüldüğünü ifade ederek, hatırlatma dozlarına önem verilmesi çağrısında bulundu.

COVID yoğun bakımlarında zaman zaman artış yaşanıyor

Şu anda COVID yoğun bakımlarda sıkıntı yaşanmadığını ifade eden Demirkıran, COVID-19’da dalgalanmalar yaşandığında yoğun bakımlarda doluluk görüldüğünü, birkaç ay önce COVID yoğun bakımlarında yüzde 80-90 doluluk oranları görüldüğünü şu an geçici bir rahatlama dönemi yaşandığını ifade etti.

COVID için ayrılan yoğun bakımlardaki doluluk oranlarında zaman zaman artışlar gerçekleştiğini ifade eden Demirkıran şunları kaydetti:

“COVID yoğun bakım doluluk oranlarında şu anda İstanbul başı çekiyor ve hastaların büyük çoğunluğu hatırlatma dozuna ihtiyacı olan 65 yaş üstü kronik hastalığı olan risk grubu kişilerden oluşuyor. Bağışıklık sistemini baskılayan rahatsızlığı olanlar ya da bağışıklığı baskılayıcı tedavi gören risk grubundaki  hastalar. Aşılanma konusuna verilen önem sayesinde ölümlerin büyük boyutlara ulaşması önlenebildi. COVID’ in ilk dalgalarında aşı henüz geliştirilmemiş iken tüm dünyada yaşanan korkunç tablo, modern tıbbın çaresizliği aşı ile birlikte yerini vakaların kontrol altında tutulabilmesini sağladı.”

 

 

prof dr oktay demirkiran
sepsis
turk yogun bakim dernegi
covid19
Yorum (4)
nevzat kulukçu
delta varyantı mı kaldı? isterseniz yazının bulunmasına gidelim !
Cevapla
Yüksek riskli grup
sepsis çok ciddi bir sağlık sorunu olup yaşamı tehdit eder. bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler (kronik hastalığı olanlar), hamile kadınlar, 1 yaşın altındaki çocuklar ve 60 yaşın üzerindeki erişkinlerde sepsis gelişebilme olasılığı diğer bireylere oranla oldukça yüksektir. (dr. bekir uygun).
1
Cevapla
Delta varyantı hala var!
@nevzat kulukçu; evet şu anda hala delta varyantının olabileceği ve son zamanlardaki ölümlerin büyük ihtimalle buna bağlı olduğu düşünülmektedir. ayrıca bu makale önceden hazırlanmış da olabilir. (teşekkürler, çünkü ben de bu konuyu sizin yorumunuz vesilesiyle araştırıp öğrendim.)
1
Cevapla
Ebazer Çimeken
!,5 yıl önce konu bile değildi . ne oldu ? değişen ne var ? tabii ki covid aşıları !! %95 tesirli yalanı söylendi ! sadece %0,8 tesiri olduğu ortaya çıktı . en çok aşı yapılan ülkeler , aşı yan etkilerinden kırılıyor , türkiyede bu rakam ''sıfır'' hukuken geçerli hiçbir onam kağıdı yok.
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir