Medimagazin logo

Özel MR kullanarak COVID sonrası beyni görüntülediler: En çok hangi bölgeler etkileniyor?

Bilim insanları, özel bir MRI türü kullanarak COVID-19'dan iyileşen hastalarda 6 aya kadar beyin değişikliklerini ortaya çıkardı. Araştırma, önümüzdeki hafta Kuzey Amerika Radyoloji Derneği'nin (RSNA) yıllık toplantısında sunulacak
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Özel MR kullanarak COVID sonrası beyni görüntülediler: En çok hangi bölgeler etkileniyor?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - CDC'ye göre yaklaşık beş yetişkinden biri COVID-19'un uzun vadeli etkileri görecek. Düşünme veya konsantre olma güçlüğü, uyku sorunları, baş ağrısı, baş dönmesi, koku veya tat almada değişiklik, karıncalanma hissi ve depresyon veya anksiyete, tümü uzun süreli COVID ile ilişkili nörolojik semptomlardır.

Bununla birlikte, araştırma çalışmaları, COVID-19'un asemptomatik hastalarda bile kalp, akciğerler veya diğer organlardaki değişikliklerle ilişkili olabileceğini bulmuştur.

Daha fazla insan COVID-19'dan enfekte olup iyileştikçe, hastalığın kalıcı sonuçlarına odaklanan araştırmalar ortaya çıkmaya başladı.  

 Daha yüksek duyarlılık değerleri ölçüldü

Yeni bir araştırmada, COVID-19'un beyin üzerindeki etkilerini analiz etmek için duyarlılık ağırlıklı görüntüleme kullandılar. Manyetik duyarlılık, uygulanan bir manyetik alanda kan, demir ve kalsiyum gibi belirli maddelerin ne kadar manyetize olacağını gösterir. Bu yetenek, mikro kanamalar, vasküler malformasyonlar, beyin tümörleri ve inme dahil olmak üzere bir dizi nörolojik durumun saptanmasına ve izlenmesine yardımcı olur.

Araştırmacılar, COVID ile iyileşen 46 hastanın ve 30 sağlıklı kişinin (kontrol grubu) duyarlılık ağırlıklı görüntüleme verilerini analiz ettiler. Görüntüleme, iyileşmeden sonraki altı ay içinde yapıldı. Uzun süreli COVID'li hastalar arasında en sık bildirilen semptomlar yorgunluk, uyku güçlüğü, dikkat eksikliği ve hafıza sorunlarıydı.

MRG sonuçları, COVID-19'dan iyileşen hastaların sağlıklı kontrollere kıyasla frontal lob ve beyin sapında önemli ölçüde daha yüksek duyarlılık değerlerine sahip olduğunu gösterdi. Frontal lobda elde edilen kümeler öncelikle beyaz cevherde farklılık gösterir.

Çalışmanın ortak yazarı Sapna S. Mishra, "Bu beyin bölgeleri yorgunluk, uykusuzluk, kaygı, depresyon, baş ağrıları ve bilişsel problemlerle bağlantılıdır" dedi.

"Ciddi komplikasyonlara işaret ediyor"

Sol orbital-inferior frontal girusun (dili anlama ve üretme için kilit bir bölge) ve sağ orbital-inferior frontal girusun (dikkat, motor inhibisyon ve imgelemenin yanı sıra sosyal bilişsel süreçler dahil olmak üzere çeşitli bilişsel işlevlerle ilişkili) bölümleri ve bitişik beyaz cevher alanları, ön lob kümelerini oluşturuyordu.

Araştırmacılar ayrıca beyin sapının sağ ventral diensefalon bölgesinde de önemli bir fark buldular. Bu bölge, hormonları serbest bırakmak için endokrin sistemle koordinasyon, serebral kortekse duyusal ve motor sinyalleri iletmek ve sirkadiyen ritimleri (uyku-uyanıklık döngüsü) düzenlemek dahil olmak üzere birçok önemli vücut işleviyle ilişkilidir.

Mishra, "Bu çalışma, enfeksiyondan kurtulduktan aylar sonra bile koronavirüsün neden olabileceği ciddi uzun vadeli komplikasyonlara işaret ediyor. Mevcut bulgular küçük zamansal pencereden. Bununla birlikte, kalıcı bir değişiklik olup olmadığını birkaç yıl boyunca uzunlamasına zaman noktaları açıklayacaktır.” dedi

mr
beyin
covid19
semptom
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir