Medimagazin logo

MIT mühendisleri daha güçlü RNA aşıları geliştiriyor: İntranazal COVID-19 aşılamasına doğru bir adım

MIT araştırmacıları, COVID-19 ve diğer solunum yolu hastalıkları için daha etkili burun içi aşılara yol açabilecek RNA aşılarına yeni bir yaklaşım geliştirdiler. Yeni tasarım bağışıklık tepkisini artırıyor ve potansiyel olarak maliyetleri ve dozajları düşürebilir
Kaynak: MEDİMAGAZİN
MIT mühendisleri daha güçlü RNA aşıları geliştiriyor: İntranazal COVID-19 aşılamasına doğru bir adım
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - RNA aşıları COVID-19 ile mücadelede bir köşe taşı olmuş ve hastalığın şiddetini etkili bir şekilde azaltmıştır. Ancak MIT bilim insanları, daha düşük dozlarda daha güçlü bir bağışıklık tepkisi oluşturmak için aşı tasarımını değiştirerek bunu bir adım öteye taşıyor.

Geleneksel olarak adjuvanlar, aşılara karşı bağışıklık tepkisini artırmak için kullanılan moleküllerdir. Bu yenilikçi çalışmada, MIT araştırmacıları ayrı bir adjuvana ihtiyaç duymadan bağışıklık tepkisini arttırmak için nanopartiküller ve antijenler tasarladılar.

Uzun süre bağışıklık sağlayabilir

Yeni RNA aşısı daha düşük maliyet ve dozajın yanı sıra daha uzun süreli bağışıklık sağlayabilir. Testler, aşının burun yoluyla verilmesinin, geleneksel kas içi aşılamaya kıyasla daha güçlü bir bağışıklık tepkisine neden olduğunu gösterdi.

Virüsü daha vücuda girmeden öldürebilir

MIT Kimya Mühendisliği Bölümü'nde profesör olan Daniel Anderson, burun içi aşıların daha kolay uygulanabileceğini ve virüsü vücuda girmeden önce mukus zarında öldürebileceğini öne sürüyor.

Araştırmacılar, kanser için olanlar da dahil olmak üzere diğer RNA aşı türlerinin etkinliğinin, benzer bağışıklık uyarıcı özelliklerin dahil edilmesiyle geliştirilebileceğine inanıyor.

10 kat daha fazla antikor üretti

Ekip bağışıklığı artırmak için iki strateji uyguladı. İlk olarak, antikor tepkisini güçlendirmek için bağışıklık sisteminin tamamlayıcı sisteminin bir parçası olan C3d adlı bir proteine odaklandılar. İkinci olarak, RNA iletimi için kullanılan lipid nanopartikülleri, içsel olarak daha güçlü bir bağışıklık tepkisini uyaracak şekilde modifiye ettiler.

Yeni aşı, farelerde adjuvansız COVID RNA aşılarına kıyasla 10 kat daha fazla antikor üretti. Ayrıca, SARS-CoV-2 virüsüyle mücadele için çok önemli olan daha güçlü bir T-hücresi tepkisine neden oldu. Aşının intranazal yolla verilmesi de benzer şekilde güçlü bağışıklık tepkileri göstererek enfeksiyona karşı gelişmiş koruma potansiyeli sundu.

Araştırmacılar şimdi bu kendi kendine adjuvan platformun kanser aşıları da dahil olmak üzere diğer RNA aşı türleri için potansiyelini araştırıyor. Ayrıca bu yeni aşı formülasyonlarının etkinliğini ve güvenliğini daha büyük hayvan modellerinde test etmeyi planlıyorlar.

rna asisi
covid19
bagisiklik tepkisi
burun ici asisi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir