Medimagazin logo

Hidroksiklorokin, Covid-19’un profilaksisinde etkili mi? İşte ilk randomize çalışma!

Son zamanlarda yapılan bir araştırma, günlük olarak hidroksiklorokin alan, Covid-19 hastalarıyla temas halindeki sağlık çalışanlarının enfeksiyon oranlarının azalmadığını gösteriyor.
Hidroksiklorokin, Covid-19’un profilaksisinde etkili mi? İşte ilk randomize çalışma!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN-Hidroksiklorokin alanların Covid-19’a maruz kalma olasılığı en yüksek olan popülasyonu koruyup koruyamayacağını test eden bir klinik çalışmada, ilacı alan sağlık çalışanları ile plasebo alan sağlık çalışanları arasındaki enfeksiyon oranlarında bir fark yok.

Araştırmacılar, çalışma için toplamda 125 doktor, hemşire,  acil teknisyeni ve solunum terapistinden oluşan bir grubu analiz etti. Çalışmaya katılanların yaklaşık yarısı hidroksiklorokin alırken, diğer yarısı ise eşleşen bir plasebo aldı. Çalışmanın kıdemli yazarlarından Ravi Amaravadi, her iki grupta da belirgin bir farklılık görülmediğini söyledi. “Hastalar hidroksiklorokin alıyor olsalar da olmasalar da, hepsi asemptomatikti veya çok hafif hastalardı.

Acil Tıp profesörü ve aynı zamanda Penn Medicine Resüsitasyon Bilim Merkezi direktörü Benjamin Abella, bu çalışmanın hidroksiklorokinin henüz Covid-19’a maruz kalmayanlar üzerindeki profilaktik etkisinin ilk randomize denemesini temsil ettiğini belirtti. Ve hidroksiklorokinin lupus ve sıtma gibi hastalıkların tedavisi için etkili bir ilaç olsa da, ön saflarda çalışan sağlık çalışanlarında Covid-19 için koruyucu bir ilaç olarak herhangi bir etkinliği olmadığını da sözlerine ekledi.

 

hidroksiklorokin
covid-19
covid 19
Yorum (2)
Anlayan sezer
etkinlikten önce güvenlik gelir, bknz: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7211688/
4
Cevapla
Yaşar Bülent
Çalışmanın zayıf tarafları var. Öncelikle her iki grupta da asemptomatik ve hafif hastalar aynı denerek çalışma erken sonlandırılmış .İkinci çalışmada yüksek doz ilaç verilmiş ve belki daha düşük dozlarda daha etkin olabilirdi denmiş.Evet bazen düşük doz daha etkili olabilir..Bu çalışmayla bir karar verilemez diye düşünüyorum
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir