Medimagazin logo

Araştırma: Yeni COVID varyantı korkulacak kadar büyük bir tehdit olmayabilir

Yeni bir çalışma, başlangıçta endişe kaynağı olan yüksek mutasyona uğramış BA.2.86 varyantının daha önce düşünüldüğü kadar önemli bir tehdit oluşturmayabileceğini gösteriyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Araştırma: Yeni COVID varyantı korkulacak kadar büyük bir tehdit olmayabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Temmuz ayının sonunda, halk arasında Pirola olarak bilinen yeni bir COVID varyantı BA.2.86'nın ortaya çıkması, Omicron varyantının ilk gelişimine benzer şekilde önemli spike protein mutasyonları nedeniyle bilim camiasında alarm zillerinin çalmasına neden oldu. Bununla birlikte, son laboratuvar deneyleri bu varyant nedeniyle oluşan korkuların yersiz olabileceğini gösterdi.

CNN tarafından yayınlanan bir rapora göre BA.2.86, yakın atası BA.2 ve XBB.1.5 ile karşılaştırıldığında spike proteininde 30'dan fazla mutasyon sergiliyor. Bu hızlı evrim, başlangıçta bağışıklıktan kaçma potansiyeli ve geniş çapta yayılma eğilimi konusunda endişelere yol açtı.

Birçok ülkede araştırma yapıldı

İsveç, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri'nden bilim insanları varyantın özelliklerini değerlendirmek için laboratuvar testleri yürüttü. Elde edilen ilk sonuçlar beklenenden daha iyimserdi. ABD'li bilim insanları laboratuvar sonuçlarını yakında açıklayarak BA.2.86 ile ilgili araştırmaların artmasına katkıda bulunmaya hazırlanıyor.

Çin'de yapılan laboratuvar deneylerinde ise araştırmacılar BA.2.86'nın daha önceki COVID varyantlarına kıyasla bağışıklık sistemine benzersiz bir meydan okuma sunduğunu keşfetti. Kısmen bağışıklıktan kaçabilse de, XBB.1.5 varyantlarından %60 daha az bulaşıcıydı.

Pekin Üniversitesi Biyomedikal İnovasyon Merkezi'nden Yunlong Cao, "Bunun popülasyonda yavaşça dolaşacağını söyleyebilirim. Şu anda ABD'de yayılmakta olan EG.5 ve FL.1.5.1 gibi varyantlara atıfta bulunarak, diğer hızlı yayılan varyantlarla rekabet edemeyecektir" dedi.

Endişelenecek bir durum olmayabilir

Bu arada, İsveç'teki Karolinska Enstitüsü'nde araştırmacılar, 2022 sonu ve Ağustos sonundan alınan kan örneklerini kullanarak BA.2.86'ya karşı antikorların etkisini test etti. Sonuçlar, eski kan örneklerinin varyantı nötralize etmekte zorlanırken, daha yeni örneklerin daha iyi performans gösterdiğini ortaya koydu.

Baş araştırmacı Benjamin Murrell şu yorumu yaptı: "Genel olarak, Omicron'un ilk ortaya çıkışı kadar aşırı bir durum yok gibi görünüyor."

Beyaz Saray'ın eski COVID-19 müdahale koordinatörü Dr. Ashish Jha ise iyimserliğini dile getirerek şunları söyledi: "Haberler beklediğimden daha iyi ve yeni çıkacak aşının mevcut baskın varyanta [EG.5] ve BA.2.86'ya karşı gerçek bir fayda sağlayacağı konusunda beni daha da cesaretlendiriyor."

Bununla birlikte, bu çalışmaların gerçek virüsün kendisi yerine virüs modellerinin kullanılması da dahil olmak üzere sınırlamaları olduğunu belirtiliyor. Bu sınırlamalara rağmen, ön bulgular BA.2.86'nın başlangıçta korkulduğu kadar zorlu olmayabileceğine dair umut veriyor ve potansiyel olarak ona karşı etkili aşıların yolunu açıyor. 

covid19
varyant
ba26
arastirma
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir