Medimagazin logo

Yeni araştırmalar, antidepresanların diğer ilaçların beyne iletilmesine yardımcı olabileceğini ortaya koyuyor

Çığır açan bir keşif, antidepresanların potansiyel gizli bir yeteneğini ortaya çıkardı: ilaçların beyne iletilmesine yardımcı olmak. King's College London'daki araştırmacılar tarafından Molecular Psychiatry'de yayınlanan bu bulgu, seçici serotonin geri alım inhibitörü (SSRI) antidepresanların ruh sağlığındaki geleneksel kullanımlarının ötesinde daha geniş etkilerine ışık tutuyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Yeni araştırmalar, antidepresanların diğer ilaçların beyne iletilmesine yardımcı olabileceğini ortaya koyuyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Fluoksetin ve sertralin gibi SSRI'lar uzun zamandır dünya çapında depresyon tedavisinde kullanılıyor. 

Bununla birlikte, vücut üzerindeki kesin işleyişleri ve etkileri hakkında az şey biliniyor. 

Şimdi, öncü bir çalışma SSRI'lar ile membran kaçakçılığı olarak bilinen temel bir biyolojik süreç arasında şaşırtıcı bir bağlantı olduğunu ortaya koyuyor.

Araştırmacılar, insan dokularını taklit eden hücre kültürleri ve canlı fareler üzerinde yaptıkları deneyler sonucunda, SSRI'ların hücrelerin çevrelerine malzeme taşıma kabiliyetini etkilediğini tespit etti. 

Bu keşif, bu antidepresanların potansiyel olarak kan-beyin bariyerinin geçirgenliğini etkileyerek diğer ilaçların beyne daha etkili bir şekilde ulaşmasını sağlayabileceğini düşündürdü.

Çalışmanın başyazarı Dr. Oleg Glebov şunları söyledi: 

“Araştırmamız SSRI'ların depresyon tedavisinin ötesinde hücresel süreçler üzerinde yaygın bir etkiye sahip olduğunu ortaya çıkardı. Bu ilaçlar, ilaç dağıtım stratejilerinde devrim yaratabilecek membran kaçakçılığını düzenliyor gibi görünüyor.”

Bu buluşun etkileri çok büyük. Sadece bunama gibi durumlar için daha etkili tedavilere yol açmakla kalmıyor, aynı zamanda vücudun ulaşılması zor diğer bölgelerine ilaç dağıtımı için de kapılar açıyor.

Ancak hâlâ yanıtlanması gereken pek çok soru var. SSRI'ların membran kaçakçılığını kontrol ettiği kesin mekanizmalar, bilimsel disiplinler arasında işbirliğini gerektirecek şekilde anlaşılması zor olmaya devam ediyor.

Ayrıca, bu umut verici keşfin insanlarda gelişmiş ilaç dağıtımına dönüşüp dönüşmeyeceğinin titiz bir şekilde test edilmesi gerekiyor.

antidepresan
ilac
beyin
ssri
Yorum (1)
Ali Veysel Özden
vagus'un rolü nerede?
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir