Türkiye’de uyuz vakaları artış gösteriyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, uyuz vakalarının artışı ve uyuz tedavisine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada uyuzun geçtiğimiz yıla göre yaklaşık yüzde 30 artış gösterdiği ifade edilerek "Uyuzun bu kadar hızlı artış göstermesinde; son yıllarda ülkemize yoğun göç olması, depremden sonra insanların kötü koşullar altında yaşaması ve suya ulaşamıyor olmaları gibi sebepler gösteriliyor.
Uyuz hastalığında en yaygın tedavi yolu reçeteli ilaçlardır. Bunların başında krem ve losyonlar geliyor. Ancak, uyuz hastalığının tedavisinde ağızdan alınarak kullanılan bir ilacı da piyasaya çıktı ve bunu SGK’nın ödeme kapsamına alması bekleniyor." ifadelerine yer verildi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Saydan, uyuzun kendiliğinden iyileşen veya geçen bir hastalık olmadığını söyleyerek, “Reçeteli ilaçlar uyuzu geçirmenin en garanti yolu olduğu için ilaçların bir an önce SGK tarafından ödeme kapsamına alınması gerekiyor” dedi.
"Tedavi çok pahalı"
Saydan ayrıca, “Uyuz hastası olan bir kişinin evindeki diğer aile bireylerinin de aynı ilacı kullanarak tedavi görmesi gerekiyor. Ancak, bu ilaçların SGK’nın ödeme kapsamında olmamasından dolayı tedavi masrafı çok pahalı” diyerek şu açıklamalarda bulundu:
“Uyuz, cildin üst tabakasına yuva yapan mikroskobik boyutlardaki sarcoptes scabiei von hominis adlı akarın (uyuz böceği) deriyi istila ettiği son derece bulaşıcı ve kaşıntılı bir cilt rahatsızlığıdır.
Akarlar yuvalandığı deri bölgesinde yumurtlayarak çoğalırken, özellikle geceleri uykudan uyandıracak kadar şiddeti daha da artan bir kaşıntıya ve kızarıklığa neden olurlar. Vücutta kaşıntılarla beraber deride uyuzun tipik döküntüleri ve kaşımaya bağlı olarak gelişen yaralar oluşur.
Özellikle sonbahar ve kış mevsimlerinde artış gösteren uyuz hastalığı; kalabalık olan okul, hastane ve askeri kışla gibi bölgelerde daha çok görülür. Yakın ten teması, uyuz olan bir kişiyle giysi veya yatak takımı paylaşmak gibi durumlar uyuz hastalığına neden olan akarların artmasına ve bulaşmasına neden olur.
Uyuz, bir kişiden başka bir kişiye en az 15 -20 dakika süre ile doğrudan veya yakın temas ile bulaşır. Özellikle ev, okul, iş yeri ve toplu ve kalabalık insan gruplarının olduğu yerlerde hızla yayılırlar.
Kaşıntılar daha çok el ve ayak parmakları arası, bilekler, koltuk altı, göbek deliği çevresi, bel, meme ucu ve kasık bölgesi gibi deri kıvrımlarında meydana gelir. Özellikle gece yoğun kaşıntı olur.
Uyuz hastalığından korunmak için öncelikle bulaş yollarını bilmek ve uyuz vakalarından uzak durmak önemlidir. Bulaşma yakın temasla olur. Ancak kısa süreli temasın bulaşma için yeterli olmadığı unutulmamalıdır. Uyuz hastalığından korunmak için; özellikle toplu taşıma alanlarında, kalabalık ortamlarda hijyene dikkat edilmeli, uyuz hastalığına sahip olan kişilere temastan kaçınılmalı, havlu, nevresim iç çamaşırı gibi kişisel eşyalar ortak kullanılmamalı, kişisel hijyene dikkat edilmeli, araba, ev gibi ortak kullanım olan alanlarda temizliğe dikkat edilmelidir.
"Uyuzdan kurtulmanın yolu ilaçlardır"
Reçeteli ilaçlar uyuzu geçirmenin en garanti yoludur. Permethrin %1 ve %5 krem, losyon ve şampuanların etkisi güçlüdür. İlaç, akşam duştan sonra baş hariç bütün vücuda, kaşınmayan yerler dahil uygulanır, çıkarılan giysilerin yerine temizleri giyilir, 7-8 saat sonra yeniden duş alınır.
Dolayısıyla hepsinin ilaç kullanması Daha önce Türkiye’de uyuzda kullanılan ağızdan alınan ilaçlar yoktu. Ancak son dönemde ülkemizde bu ilaç bulunuyor ve vatandaş bu ilaçları ücretli olarak temin edebiliyor. Vatandaşların rahatlıkla ilaca ulaşıp tedavi olabilmesi için, söz konusu ilaçların biran önce SGK’nın geri ödeme kapsamına alması gerektiğini ve haricen kullanılan ilaçlarda da aile boyu tedaviyi kabul etmesi gerektiğini halk sağlığının korunması adına kamuoyunun bilgisine sunarız.