1967'den beri bazen farklı markalar altında satılan ve etken maddesi valproik asit olan Depakin, epilepsi ve bipolar hastalar için manik evrelerin tedavisinde büyük ilerleme kaydetti.
Ancak Fransız sağlık yetkililerine göre, valproik asidin piyasaya çıktığı 1967'den bu yana 2.150 ila 4.100 çocukta malformasyonlara ve 16.600 ila 30.400 çocukta nörogelişim sorunlarına neden olduğuna inanılıyor.
APESAC derneği tarafından 2017 yılında başlatılan toplu davada, Sanofi'nin hastaları doğum kusurlarının riskleri hakkında yeterince erken bilgilendirmediği ve ilacın hamilelik sırasında ilaç reçete edilen çocuklarda gelişimi yavaşlattığı iddia edildi.
Sanofi’nin Depakin skandalında Sağlık Bakanlığı bilgilendirme yapacak
France24'te yer alan habere göre, dün mahkeme, davanın "geçerli" olduğuna ve Sanofi'nin Depakin'nin fetüs için riskleri konusunda "uyanık olma ve bilgilendirme yükümlülüğünü yerine getirmediği için hatalı olduğunu" söyleyerek davanın devam edebileceğine karar verdi.
Sanofi yaptığı açıklamada, "sağlık yetkililerini uyararak her zaman şeffaf olduğunu" ve karara itiraz edeceğini söyledi.
Karar ile mahkeme, daha önce yalnızca tüketim malları şirketlerine karşı bu tür davalara izin veren yasada 2016 yılında yapılan bir değişikliğin ardından, Fransa'nın sağlık sektöründeki ilk toplu davasının kapısını araladı.
Sanofi'nin "kusurlu bir ürün üretip pazarladığını" söyledi.
O zamanki tıbbi bilgilere dayanarak, Sanofi hastalarını 1998'den itibaren konjenital malformasyonlar ve 2001'den itibaren nörogelişimsel sorunlar hakkında uyarmalıydı.
Sanofi, bu tür uyarıları yalnızca 2006'da net bir şekilde yayınlamaya başladı ve doktorlara, hamile kalamayanlar veya tüm alternatif tedavilere karşı toleransı olmayan veya tepki vermeyen kadınlar dışında, Depakin'i kadın hastalara reçete etmemesini tavsiye etti.
Mahkeme, hastaları ve çocuklarını beş yıl içinde toplu davaya katılma olasılığı konusunda bilgilendirmek için geniş kapsamlı bir kampanya başlatılmasına karar verdi.
Geçen yıl, yetkililerin görevi kötüye kullanmalarıyla ilgilenen bir idare mahkemesi, Sanofi ve reçete yazan doktorlarla birlikte Fransız devletinin skandalda bir miktar sorumluluk üstlendiğine karar verdi ve yetkililerin ağır engelli çocukları olan birkaç aileye tazminat ödemesine hükmetti.
Sanofi ve Fransa'nın ilaç güvenliği kurumu ANSM, 2020'de kasıtsız adam öldürmekle suçlandı.