Medimagazin logo

Pandemi gelirleri sürekli artıyor: 2021 Pfizer için bir dönüm noktası oldu

Pfizer, aşılarının güçlü satışlarından elde edilen yıllık kârın iki katından fazla arttığını bildirdi. Covid-19 aşısı ve tedavisi için 2022 satışlarında 50 milyar dolardan fazla tahmin ediyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Pandemi gelirleri sürekli artıyor: 2021 Pfizer için bir dönüm noktası oldu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Alman şirketi BioNTech ile geliştirilen ve ölümcül virüse karşı ABD'de ilk onaylanan Pfizer, aşı için henüz tamamlanan yıla kıyasla biraz daha düşük 2022 geliri öngörüyor, ancak şirketin Covid-19 için üretilen Paxlovid ilacından büyük bir gelir bekliyor

İcra Kurulu Başkanı Albert Bourla, 2021'i Pfizer için bir "dönüm noktası" olarak nitelendirerek, şirketin pandemideki çabalarının "şirketimizi kökten değiştirdiğini" de sözlerine ekledi.

Yine de hisseler, dördüncü çeyrek gelirleri açısından tahminleri geride bırakan sonuçların ardından Salı günü düştü.

Aşıların yanı sıra, Pfizer'in diğer bölümlerinde satışlar karışıktı. Gelirler dahiliye, inflamasyon ve immünoloji için düştü, ancak onkoloji ve nadir hastalıklar için yükseldi.

Analistler ayrıca şirketin tahminlerine kıyasla daha yüksek 2022 karı öngördüler.

Tedaviye yoğun ilgi

Pfizer, 2020 seviyesinin iki katından fazla olan 22 milyar dolarlık yıllık kar bildirdi. 36,8 milyar doları Kovid-19 aşısından elde edilen yıllık gelir, neredeyse iki katına çıkarak 81,3 milyar dolara ulaştı.

Şirket, 2022 gelirinin 98 ila 102 milyar dolar arasında olacağını tahmin ediyor.

Sonuçlar, bir yıl önce 2021'de Covid-19 aşı satışlarında sadece 15 milyar dolar öngören ve tahminleri tekrar tekrar yükselttikten sonra bu miktarın iki katından fazla satış yapan Pfizer'i koronavirüsün nasıl dönüştürdüğünü gösteren en son sonuçlar.

2022 için Pfizer, Kovid-19 aşılarından 32 milyar dolar ve Paxlovid'den 22 milyar dolar gelir bekliyor.

Bourla, şirketin şu anda Covid-19'un Omicron varyantına dayalı yeni bir aşı adayı ve yeni bir "potansiyel yeni nesil oral Covid-19 tedavisi" üzerinde çalıştığını söyledi.

Şirket, ilk çeyrekte altı milyon ve 2022'nin ilk yarısında 30 milyon olmak üzere Paxlovid için 120 milyon kutu üretmeyi bekliyor.

Pfizer yöneticileri, dünya çapında yaklaşık 100 hükümetle devam eden sözleşme görüşmelerinde Paxlovid'e yoğun ilgi gösterildiğini belirtiyor. Tedavi şu ana kadar yaklaşık 40 ülkede onaylandı.

Bourla, Paxlovid'in satışlarının mevcut tahminlerden "çok daha büyük olabileceğini" söyledi. 22 milyar dolarlık 2022 tahmini, esasen bir anlaşmanın olduğu imzalanan sözleşmelere ve müzakerelere dayandığını söyledi.

Bununla birlikte, Finans Direktörü Frank D'Amelio, Kovid-19 aşı gelirleri için 2022 tahminlerinin "aşı yeni çıktığında ve çok az kişinin aşının herhangi bir dozunu aldığı 2021"e kıyasla "daha az olumlu" olduğu konusunda uyardı.

Bourla, şirketin bilim adamlarının "Covid-19 virüsünü izlemeye devam ettiğini ve öngörülebilir gelecekte tamamen ortadan kaldırılmasının olası olmadığına inandıklarını" söyledi.

"Bununla birlikte, artık sadece pandemiyi daha iyi yönetmemize değil, aynı zamanda ülkelerin endemik aşamaya geçmesine yardımcı olacağına inandığımız aşılar ve tedaviler şeklinde araçlara sahibiz" dedi.

 

pfizer
paxlovid
satış
kar
covid-19 aşısı
tedavi
Yorum (3)
fırat kululu
Arkadaşlar bakın aşılarınız eksik. Eksik aşılı gezmeyin ölürsünüz. Çaresi de var hem. Pfizer aşısını olalım ölmeyelim.
21
Cevapla
Devrimci Derviş
Kapitalizmin çarkları şimdi öyle maharetle dönüyor ki dişlileri arasında sıkışan herkesi öğüttüğü yetmiyor, cüzdanlarını da ayrı bir yere depoluyor.
5
Cevapla
UZMAN HEKİMLER
ŞUBAT AYINDA EK ÖDEME SIFIR LİRA ALDIK, GÜNDEM BUDUR.
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir