Medimagazin logo

İlaca 15 milyar lira ödedik

Türk insanı 2011’de ilaca 15.1 milyar lira ödedi. 1 milyar 700 milyon kutu ilacın tüketildiği Türkiye’de antibiyotik en çok satılan ilaç unvanını korudu.
İlaca 15 milyar lira ödedik
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Geçen yıl antibiyotiklere 1 milyar 253 milyon lira, ağrı kesicilere ise 939 milyon lira ödendi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Türkiye’deki gereksiz ilaç harcamalarının azaltılması için hastane ve eczane bilgi sistemlerinde reformlar yapmasına rağmen, ilaç harcamaları artmaya devam ediyor.

Milliyet'in haberine göre, 2011 yılında Türkiye’de kullanılan ilaç miktarı 2010 yılına göre yüzde 9.7 oranında artarak 1.7 milyar kutuya ulaştı. İlaç harcamaları ise yüzde 2.7 oranında yükselerek 15.1 milyar TL’ye çıktı.

IMS Health şirketinin verilerine göre, 2011 yılında satılan 15.1 milyar liralık ilacın 7.4 milyar TL’lik kısmı, yerli ilaç firmaları tarafından üretilen ilaçlara harcandı. İlaç harcamalarının 7.7 milyar TL’lik kısmı da ithal ilaçlara ödendi. Yerli ilaç harcaması 2010 yılına göre yüzde 4.1 artarken, ithal ilaç harcaması da yüzde 1.3 artış gösterdi.


Türkiye ilaç pazarı’ndaki ‘ilaç ruhsatlı’ ürünlerin ecza depolarından serbest eczanelere yapılan satışlarının, aylık ve net olarak ölçülmesini sağlayan IMS Health’e göre 2011 yılında, kutu bazında, en çok kalp rahatsızlıkları için kullanılan kan sulandırıcı ilaç satıldı. Birinciyi yine bir kalp ritm ilacı izlerken, ilk 10 içinde 6 ilacın ağrı kesici grubunda yer aldığı görüldü. İlk 10 içinde birer adet mide ilacı ile antibiyotik yer aldı.

İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası yetkilileri, ilaç pazarı hakkında şu bilgileri verdiler:
“Tutar ölçeğinde, en çok tüketilen ilaçlar arasında antibiyotikler, pazar payları son 5 yılda yüzde 16’dan yüzde 12.5’e düşmesine karşın, ilk sıradaki yerlerini koruyor. 2011 yılında kardiyovasküler, sinir sistemi ve onkoloji ilaçlarında da pazar payı kayıpları oldu. Diğer yandan solunum ve antiromatizmal ilaçların ise pazar paylarını artırdıkları görüldü.”

i̇laca
15
milyar
lira
ödedik
Yorum (3)
Adnan Öbek
Bu israfın sorumlusu vatandaşını eğitemiyen devlettir. Eğitim sistemi iflas etmiştir. Yarım gün çalışan öğretmenden, öğretim görevlisinden verim alınabilir mi ? Öğretmeni tam gün çalıştır, açık kapanır. Ct. ve pazar günü büyüklere görgü eğitimi ver... Televizyonlar ve yazılı basın mecburi olarak görgülü davranışı, saygıyı ve dürüstlüğü öğreten konuşmalar,skeçler, konferanslarla eğitime katkı sağlamalıdır... Aksi halde okumuş becerikli hırsız ve katiller yetiştiririz...İsrafın en büyük nedeni cehalettir.
0
Cevapla
hakkı
Bu tüketim artışına ilaç israfı demek uygunmudur.Sağlık hizmetlerinin ulaşılabilirliğinin kolaylaşmış olmasının sonucu olarak muska yazılmasının artışını mı bekliyordunuz.Hiç bir insan zevk olsun diye ilaç kullanmaz.Rahatsızlığına iyi geleceğini düşündüğü için ilaç kullanır.Adı üzerinde İLAÇ.Evine yeni mobilya almıyor ki israf diyesin.Bizde adam çok,ilaca gerek yok diyorsanız o başka.
0
Cevapla
Abdurahman
Ülkemizde diğer ülkekerde de olduğu gibi hasta yada hekim kaynaklı ilaç israfının olduğu bir gerçektir. Hekimler açısından bakarsak, ilacı yazarken fiyatı pahalı olan yerine ucuz olanı tercih ederse masraflar azalabilir. Bunun için şöyle bir yöntem öneriyorum: 2012'de enflasyon %7 olacağını varsayıp şu anki ilaç harcamasına ilave edilir ise (15,1*%7=1,057 milyar) 16milyar157milyon tl değerine ulaşılır. Dolayısıyla 2012 deki ilaç harcaması bu değerin altında kalırsa sağlık personeline bu kalan miktarın bir kısmının (örn:%75'i) geri dağıtılacağı taahüt edilir ve böylece hekimler daha pahalı yerine daha ucuz tedavileri tercih edebilirler...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir