Medimagazin logo

Bakan Yardımcısı Ağar: Tıbbi cihaz sektöründe yaklaşık 1,2 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik

Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, "Tıbbi cihaz sektörümüz oldukça geniş ürün yelpazesini bünyesinde barındıran ve katma değer yaratan önemli bir sektörümüz durumundadır. 2023 yılında 200'den fazla ülkeye, yaklaşık 1,2 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğimiz tıbbi cihaz sektöründe; Avrupa Birliği ülkeleri ana ticaret ortağımız konumunda bulunuyor" dedi.
Kaynak: DHA
Bakan Yardımcısı Ağar: Tıbbi cihaz sektöründe yaklaşık 1,2 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik
Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bakan Yardımcısı Ağar, bakanlık binasında düzenlenen, Tıbbi Cihaz Yönetmeliği (MDR) ile uyum sürecinde olan firmalara kredi kolaylıkları sağlanmasına yönelik protokolün imza törenine katıldı. 

Burada konuşan Ağar, ihracatçıların ihtiyaçlarının her aşamada titizlikle takip edildiğini belirterek, "Sorun yaşanan alanlarda gerekli desteği sağlamak üzere bakanlık olarak ilgili tüm paydaşlarımızla beraber çalışmalarımızı gayretle sürdürüyoruz. Tıbbi cihaz sektörümüz oldukça geniş ürün yelpazesini bünyesinde barındıran ve katma değer yaratan önemli bir sektörümüz durumundadır. 2023 yılında 200’den fazla ülkeye, yaklaşık 1,2 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğimiz tıbbi cihaz sektöründe; Avrupa Birliği ülkeleri ana ticaret ortağımız konumunda bulunuyor. Hepinizin yakinen bildiği üzere, Avrupa Birliği Tıbbi Cihaz Regülasyonu, Avrupa Birliği tarafından 26 Mayıs 2021 tarihi itibariyle uygulamaya alındı. Bu doğrultuda hazırlanan Yeni Tıbbi Cihaz Yönetmeliği ülkemizde 2 Haziran 2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni yönetmelik ile birlikte tıbbi cihaz sektöründe faaliyet gösteren tüm firmalarımızın Avrupa Birliği pazarına erişimi için gereklilikleri ve sorumlulukları ayrıntılı olarak tanımlanmış oldu. Bunun yanı sıra uygunluk değerlendirme hizmetleri özelinde hem üreticilere hem de onaylanmış kuruluşlara yönelik daha katı gereklilikler getirildi" dedi.

"Yeni bir finansman olanağı sağlayacağız"

Bakan Yardımcısı Ağar, "Bugün imzalanacak olan ek protokolün yürürlüğe girmesi ile birlikte bakanlığımız tarafından MDR sürecine yönelik olarak Pazara Giriş Belgesi Desteği'nden faydalanmak isteyen ihracatçı firmalarımız da bundan böyle Türk Eximbank'a kredi başvurusunda bulunabilecek ve prefinansman protokolü çerçevesinde öncelikli olarak değerlendirmeye tabi tutulacaklar. Bununla birlikte protokol gereğince Türk Eximbank tarafından prefinansman kredisi onaylanan ihracatçılarımıza, İhracatı Geliştirme AŞ (İGE) tarafından öncelikli olarak teminat desteği sağlanacak. Bakanlığımızdaki destek başvurusu onaylanan ihracatçılarımız desteklerini hızlı bir şekilde alabilecekler ve ihracatçılarımız bu hak edişlerini doğrudan Türk Eximbank nezdinde kullandırılan kredilerin geri ödemesinde kullanabileceklerdir. Bu sayede sektörümüze can suyu olacak yeni bir finansman olanağı sağlamış olacağız" diye konuştu. 

Konuşmanın ardından Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, Eximbank Genel Müdürü Ali Güney ve İGE AŞ Genel Müdürü Kasım Akdeniz tarafından ilgili kurumlar arasındaki protokol imzalandı.

ozgur volkan agar
tibbi cihaz
ihracat
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir