Yenilikçi bir ilaç firması olmanın ötesinde sağlık hizmetleri ekosisteminde bir çözüm ortağı olmayı hedefleyen AstraZeneca, onkoloji tedavi alanında “kanseri ölüm nedeni olmaktan çıkarma” vizyonu ile çalışıyor. AstraZeneca, onkoloji alanında geçmişten bugüne uzanan köklü mirası üzerine yenilikçi ilaçları ile akciğer, meme, jinekolojik kanserler, genitoüriner, gastrointestinal sistem ve kan kanserleri gibi temel tümör alanlarına odaklanarak metastatik evreden erken evreye hedefli ve kişiselleştirilmiş tedavilerden oluşan geniş bir portföy geliştiriyor.
AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış ve AstraZeneca Türkiye Medikal Direktörü Dr. Deniz Ertürk Erem, erken tanıyı artırmak ve hastaların doğru tanı almalarını sağlamak için yapılan iş birliklerini, hasta yolculuğunun iyileştirilmesi için yürütülen çalışmaları ve hastalık farkındalık faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
“Baştan sona hasta yolculuğunun iyileştirilmesi için çözüm ortağı olmayı amaçlıyoruz”
AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış, “Kurulduğumuz günden bugüne bilim odaklı bir şirket olarak küresel sağlık sorunlarının çözümüne katkı sağlıyoruz. Yenilikçi ilaçlar geliştirmenin ve sağlığın hizmetine sunmanın ötesinde amacımız, sağlık hizmetlerini dönüştürmek ve sağlık alanında yaptığımız iş birlikleri ile baştan sona hasta yolculuğunun iyileştirilmesi için çözüm ortağı olmak.” dedi.
2022 yılında dünya genelinde yaklaşık 20 milyon kanser vakasının kaydedildiğini, yaklaşık 9,7 milyon kişinin ise kanser nedeniyle hayatını kaybettiğini söyleyen Barış, “2050 itibarıyla yıllık kaydedilen vaka sayısının 35 milyon kişiyi aşması bekleniyor. Günümüzde, dünya genelinde en fazla vakanın kaydedildiği kanser türleri; yüzde 12,4 ile akciğer kanseri, yüzde 11,5 ile meme kanseri, yüzde 9,6 ile kolorektal kanser ve yüzde 7,3 ile prostat kanseri. Bu dört kanser türü tüm kanser vakalarının yaklaşık yüzde 41’ini oluşturuyor. Bu çarpıcı veriler doğrultusunda biz de AstraZeneca’da kanseri ölüm nedeni olmaktan çıkarmak vizyonu ile çalışıyoruz. Bu vizyon onkoloji alanındaki faaliyetlerimizi hızlandırmamız ve büyütmemiz için bize cesaret veriyor.” şeklinde konuştu.
Barış, kanser ekosistemine liderlik etmek amacıyla farklı kanser türlerine ve üç ana konuya odaklandıklarını vurgulayarak şunları söyledi:
“İlk odağımız meme, yumurtalık (over), akciğer kanserleri, gastrointestinal kanserler, genitoüriner kanserler ve kan kanserleri gibi en zorlu kanser türlerinde yenilikçi tedavilerimizi hastalarla buluşturmak. İkinci odağımız, baştan sona hasta yolculuğunun önemli bir çözüm ortağı olmak amacıyla özelikle hastalığın erken teşhisi için tarama programlarının hayata geçirilmesi ve yaygınlaştırılması, yeni teknolojilerin kullanılması ile yenilikçi tedavilerin daha fazla sayıda insana ulaşmasını sağlamak. Son odağımız ise hekim ve hasta dernekleri, sağlık çalışanları, üniversiteler, kamu ve araştırma kurumlarıyla iş birlikleri yaparak bilimsel veri üretimine katkı vermek ve farkındalık çalışmaları yürütmek, yenilikçi projelerle kanserin toplum sağlığı ve ülkemizin ekonomisi üzerindeki yükünü azaltmak ve bu hastalıkların etkin yönetimi için politika önerileri geliştirmek olarak özetleyebilirim.”
“Uzun vadeli hastalık farkındalık projelerine koşulsuz katkı sağlıyoruz”
AstraZeneca Türkiye Medikal Direktörü Dr. Deniz Ertürk Erem ise bu odak noktaları için yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler paylaştı.
"Toplumda kanser farkındalığı yaratmak ve erken teşhisin yaygınlaşması için dernekler, akademik kurumlar ve bilim insanlarıyla iş birliği halinde çalışıyor ve uzun vadeli farkındalık projelerine koşulsuz katkı sağlıyoruz.” diyen Erem, bu kapsamda akciğer ve kadın kanserlerinde destekledikleri bazı projeler hakkında şu bilgileri verdi:
“Akciğer sağlığının önceliklendirilmesine dikkat çekmek üzere bu yıl Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı’nda Akciğer Sağlığı İnisiyatifi’ni hayata geçirdik. Akciğer Sağlığı İnisiyatifi, akciğer kanseri ve kronik solunum yolu hastalıklarının erken teşhisi ve yönetimi konusunda farkındalığı artırmak, bilimsel araştırmaları desteklemek ve yenilikçi çözümler geliştirmek amacıyla AstraZeneca tarafından kurulmuş bir platform. İnisiyatif ile sağlık çalışanları, üniversiteler, kamu ve araştırma kurumlarıyla iş birliği yaparak politika ve yenilikçi uygulamaların geliştirilmesine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Akciğer sağlığı hakkında detaylı bilgilere ve çalışmalara inisiyatifin web sayfası www.akcigersagligiinisiyatifi.com üzerinden ve Akciğer Sağlığı İnisiyatifi Instagram ve Facebook hesaplarından ulaşılabilecek. Akciğer kanserinin erken teşhisi, hastanın yaşam şansını önemli ölçüde artırabilir ve tedavi sürecini kolaylaştırabilir. Risk faktörlerinin bilinmesi ve belirtilerin tanınması kritik önem taşıyor. Bu nedenle, akciğer kanseri risk faktörleri, belirtileri ve erken tanının önemine dikkat çekmek amacıyla Akciğer Sağlığı İnisiyatifi kapsamında Türk Tıbbi Onkoloji Derneği iş birliği ile “Belirti Yoksa da Yok Sayma” projesini hayata geçirdik.”
Kadın kanserleri alanında ise farkındalık ve erken tanıya dikkat çekmek için yakın zamanda üç büyük proje hayata geçirdiklerini söyleyen Erem, bu projeler hakkında şu bilgileri paylaştı:
“İhtiyaç Haritası ve Kanser Savaşçıları Derneğinin, koşulsuz desteğimizle yürüttüğü “Kendini Tanı, Erken Tanı Meme Kanseri Farkındalık Hareketi” kapsamında kontrol ve teşhisin önemi anlatılarak kadınların meme kanseri konusunda bilgilendirilmesi ve kendilerine en yakın Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’nde (KETEM) taramalarının yapılması amaçlanıyor. Bugüne kadar Trabzon, Antalya, Hatay, Gaziantep ve Adıyaman’da yaklaşık bin kadına bilgilendirme eğitimleri verildi ve eğitim verilen kadınların en yakın KETEM’lerde taramalarının yapılması sağlandı. Proje, Türkiye’nin farklı illerinde devam ediyor. Bunun yanında Türk Tıbbi Onkoloji Derneği, yine koşulsuz desteğimiz ile meme ve yumurtalık kanseri hakkında toplumu bilgilendirmek amacıyla “Kontrol Sende Cevabı Gende” internet platformunu hayata geçirdi. Oyuncu ve heykeltıraş Arzum Onan’ın da elçiliğini yaptığı proje kapsamında yayına alınan https://cevabigende.com/ adresinde yer alan anketler ile kadınlar meme ve yumurtalık kanseri risk faktörlerine sahip olup olmadıklarını öğrenebiliyor. Web sitesinde ayrıca toplumu bu kanser türlerinin önemi konusunda bilgilendiren çarpıcı verilere ve en yakın KETEM’lerin konumuna de yer veriliyor.”
Kanser hastalarını doğru tedavilerle buluşturmanın en önemli adımlarından birinin hastaların doğru tanıya doğru zamanda ulaşmasını sağlamaktan geçtiğini söyleyen Erem, “Kanser hastalığının erken tanısında en önemli araçlardan biri de biyobelirteçler. Bu nedenle bilinçlendirmelerin ötesinde, biyobelirteç tespitlerinin kısıtlı olduğu kliniklerde yer alan hastaların testlere doğru ve zamanında erişimlerini iyileştirmek için çalışmalarımız da devam ediyor. AstraZeneca olarak yenilikçi tedavi çözümlerimiz, hasta yolculuğunu iyileştiren projelerimiz ve iş birliklerimiz ile toplumu bilinçlendirmeye ve kanserin her türüne çare buluncaya dek çalışmaya devam ediyoruz. Bu doğrultuda, hastaların kaliteli test imkânlarına ulaşması ve doğru tanı alabilmeleri için koşulsuz desteğimizle “Diyagnostik Network” projesi hayata geçirildi.” dedi.