Solunum hastalıklarının tedavisinde kullanılan pek çok önemli ilacın araştırıcı ve geliştiricisi konumundaki AstraZeneca, dünyada astım hastalığı alanında önemli bir fikir lideri olan British Columbia Üniversitesi Solunum Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. J. Mark Fitzgerald’ı Türk hekimleri ile buluşturdu.
Astım hastalığında idame ve kurtarıcı tedavinin önemini anlatmak üzere hekimlerle 5-9 Ekim tarihleri arasında İstanbul, İzmir, Ankara ve Antalya olmak üzere 4 ayrı ilde toplam 12 toplantıda bir araya gelen Prof Fitzgerald, aynı zamanda astım tedavisindeki krizlerinin önlenmesinde etkin şekilde kullanılabilecek tedavi algoritmaları hakkında da bilgi paylaşımında bulundu.
Astım Ciddi Bir Halk Sağlığı Sorunu
Astım, toz, duman, koku gibi uyaranlar ile öksürük, nefes darlığı ve göğüste baskı hissi gibi yakınmalarla ortaya çıkan bir hastalık. Her yaştan bireyi etkileyebilen ve kontrol altına alınmadığı taktirde günlük aktiviteleri ciddi olarak sınırlayabilen kronik bir hastalıktır.
Dünyada yaklaşık 300 milyon kişiyi etkilediği tahmin edilen ve ciddi bir halk sağlığı sorunu olan astım hastalığı, ülkemizde yetişkinlerde yüzde 5-7, çocuklarda ise yüzde 13-15 oranında görülmekte.
Astım Hastalığı Tedavisinde Kontrol Düzeyi Önemli
Ülkemizde astım tedavisi, semptomların ve fonksiyonel bozuklukların ne derece azaldığı ve uygulanan tedavinin amacına ulaşıp ulaşmadığı takip edilerek yürütülüyor. Ancak yapılan araştırmalar, hastaların neredeyse yarısının kontrol altında olmadığını gösteriyor.
Astımlı bir hasta için kontrol altında olmak;
a. Gündüz astım yakınması bulunmaması
b. Gece astım nedeni ile uyanmaması
c. Hastalığı tedavi eden ve kontrol altında tutan ilaçları kullanırken ayrıca hızlı etkili nefes
açıcı ilaçlara gereksinimin olmaması
d. Nefes ölçümlerinin normal düzeyde olması
e. Günlük işlerin engellenmeden yapılabilmesi anlamına gelmekte.
Dolayısıyla astım hastalarının etkili bir şekilde tedavi edilebilmeleri için hastaların doktorlarıyla iyi bir işbirliği içinde olması gerekiyor.
Astım tedavisi; hasta eğitimi, korunma, ilaç tedavisi ve immünoterapi başlıkları altında irdelenebilir. Astımlı bir hastayı tedavi ederken, tedavinin temelini oluşturan hasta eğitimine çok önem verilmelidir. Hasta ve yakınları astım konusunda bilgilendirilmelidir. Hastalığın kronik olduğu, yakınmaları arttıran etkenler, bunlara karşı alınabilecek önlemler, kullanılan ilaçların özellikleri, kullanma teknikleri, yan etkileri ve hastalıkta düzenli ilaç kullanma ve takibin önemivurgulanmalı ve mutlaka hasta eğitiminde yer almalıdır.
Prof. Dr. J. Mark Fitzgerald kimdir?
Prof. Dr. J. Mark Fitzgerald, yeni astım tedavilerinin değerlendirilmesi konusunda NCE AllerGen’de Sorumlu Araştırmacı olarak görev almıuştır. Aynı zamanda GINA (Astım İçin Küresel Girişim) Bilim Kurulu’nun eski başkanı olup, halen GINA Yönetim Kurulunun Başkanlığını yürütmektedir. New England Journal of Medicine, British Medical Journal, The Lancet, Annals of Internal Medicine ve The Journal of the American Medical Association gibi pek çok üstdüzey bilimsel dergide yayımlanmış 380’in üzerinde makale ve baş makalesi bulunmaktadır.