Medimagazin logo

Araştırma: Birden fazla ilacın tek bir hapta birleştirilmesi kardiyovasküler ölümleri azaltıyor

Araştırmacılar, birden fazla ilacı tek bir hapta birleştirerek kardiyovasküler kaynaklı ölüm riskini önemli ölçüde azaltmanın etkinliğini yeniden teyit ettiler. "Polipiller" olarak bilinen bu öncü yaklaşım, aterosklerotik kardiyovasküler hastalıkları önleme ve tedavi etme potansiyeli nedeniyle uzun süredir lanse ediliyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Araştırma: Birden fazla ilacın tek bir hapta birleştirilmesi kardiyovasküler ölümleri azaltıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Polip hap kavramı yaklaşık 25 yıl önce ortaya atılmış, ancak destekleyici araştırmalara rağmen dünya çapında kullanımları nispeten düşük kalmıştır. 

Louis'deki Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen ve Nature Medicine dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, polipillerin faydalarına yeni bir ışık tuttu.

En az bir statin (kolesterol düşürücü ilaç) ve bir tansiyon düşürücü ilaç içeren polipilaçların, polipilaç almayanlara kıyasla herhangi bir nedenden ölüm riskinde %11 ve kardiyovasküler olay riskinde %29'luk bir azalma ile ilişkili olduğu sonucuna varıldı.

Araştırmanın başyazarı Dr. Anubha Agarwal bu bulguların önemini vurgulayarak, polipilaçların yaygın olarak kabul görmesi ve kullanılmasının kardiyovasküler hastalıkların küresel etkisini önemli ölçüde azaltabileceğini belirtti. 

Bu haplar, birden fazla ilacın yerine tek ve potansiyel olarak daha uygun fiyatlı bir hap kullanarak basitleştirilmiş bir tedavi seçeneği sunarak böylece dünya çapında ekonomik düzeyler arasında bakıma erişimi iyileştirmektedir. Dahası, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bu bulguları dikkate almış ve kısa süre önce polipilleri Temel İlaçlar Model Listesi'ne eklemiştir. 

Bu onay, yaygın hastalıkların tedavisinde güvenlik, etkinlik ve maliyet etkinliği nedeniyle polipillerin halk sağlığındaki öneminin altını çiziyor.

Bununla birlikte, potansiyel faydalarına rağmen, bazı kullanıcılar kas ağrısı veya öksürük gibi olumsuz yan etkiler yaşamıştır. Yine de genel faydalar, özellikle polipillerin kardiyovasküler olaylara karşı önemli koruma sağladığı yüksek riskli bireylerde bu risklerden daha ağır basmaktadır.

Dr. Agarwal ayrıca polipillerin daha geniş çapta benimsenmesi ve uygulanması gerektiğinin altını çizerek, hükümet ve uluslararası desteğin, özellikle ilaca erişimin genellikle sınırlı olduğu düşük ve orta gelirli ülkelerde kullanılabilirliğini kolaylaştırabileceğini öne sürdü.

hap
ilac
aterosklerotik kardiyovaskuler hastalik
polip hap
Yorum (2)
Muzaffer Hekim
caduet sen misin?
Cevapla
Deli Dumrul
ahaaaa!!! noravs macestik lensör dolaresk 4ü bir aradalarrrrrrr geeeeeeeeeeliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiyoooooooooooooooooooooooooooooooooooorrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir