Medimagazin logo

Abdi İbrahim İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Yedi Sekiz Hasan Paşa Yalısı’nı aldı

Krize rağmen Boğaziçi'nin mücevheri yalılarda el değiştirmeler devam ediyor. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) nisan ayında satışa çıkardığı ve Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer’in aldığı Afif Paşa Yalısı’na talip olan Abdi İbrahim İlaç Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, bu yalıda 58 milyon TL’lik teklif karşısında “pes” etti ama başka bir ünlü yalıyı satın aldı. Kanlıca’daki Yedi Sekiz Hasan Paşa Yalısı’nı alan Nezih Barut, emlakçıların “40 milyon TL eder” dediği yalı için, emlakçıların dediğinin yarısından bile az verdiğini bildirdi
Abdi İbrahim İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Yedi Sekiz Hasan Paşa Yalısı’nı aldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İSTANBUL -Krize rağmen Boğaziçi’nin mücevheri yalılarda el değiştirmeler devam ediyor. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) nisan ayında satışa çıkardığı ve Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer’in aldığı Afif Paşa Yalısı’na talip olan Abdi İbrahim İlaç Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, bu yalıda 58 milyon TL’lik teklif karşısında “pes” etti ama başka bir ünlü yalıyı satın aldı. Kanlıca’daki Yedi Sekiz Hasan Paşa Yalısı’nı alan Nezih Barut, emlakçıların “40 milyon TL eder” dediği yalı için, emlakçıların dediğinin yarısından bile az verdiğini bildirdi.

Hürriyet gazetesinin haberine göre; Nezih Barut’un Haluk Erben’den aldığı 120 yıllık yalı, ilginç bir kişiliğe sahip Osmanlı paşası Yedi Sekiz Hasan Paşa’nın adıyla anılıyor. Nezih Barut, 4 ay önce çok istediği Afif Paşa Yalısı için Suzan Sabancı Dinçer ile kapışmış, 74 artırım yapılan ihalede fiyat 34 milyon TL’den 58 milyona kadar gidince “yalı” hayaline kavuşamamıştı. Eski sahiplerinin “hikayesi”, yalının fiyatını doğrudan etkiliyor. Bu anlamda Nezih Barut’un aldığı yalının sahibinin de hikayesi ilginç.

15 yıl önce yenilendi

Yedi Sekiz Hasan Paşa’nın adını taşıyan Kanlıca’daki yalı, 19’uncu yüzyılın son çeyreğinde yapıldı. Yalı 2009’un ilk aylarında satışa çıkarılmıştı. Eski sahibi Haluk Erben’in, ilk etapta 25 milyon TL’den piyasayı yokladığı, ardından yalı piyasasındaki hareketlenme üzerine fiyatı 30 milyon TL’nin üzerine çıkardığı iddia ediliyor. Ancak Nezih Barut, yalıyı 20 milyon TL’den ucuza aldığını söylüyor. Yaklaşık 15 yıl önce yenilenen yalı, 930 metrekare arsa üzerinde ve 540 metrekare kullanım alanına sahip.

Yalılara kriz vurmadı

80 metrekarelik müştemilatı, 30 metrekarelik “keyifhanesi” bulunan yalının yüzme havuzu ve 2 araçlık otoparkı var. 3 katlı yalı 1992’de de o dönemki sahipleri tarafından 12 milyon dolara satışa çıkarılmış. Boğaziçi’nde yalı alım-satım işlemlerine aracılık eden emlakçılar, “Tarihi eser yalılarda kriz yok. Bu eserler değerini bulduğu anda el değiştiriyor. Krize rağmen çok özel eserlere talep var” ifadelerini kullanıyor.

Hazım Atıf Bey Yalısı da sanayici Ahmet Kamil Erciyas’ın oldu

KANLICA Koyu’nda, el değiştiren bir başka yalı da ünlü Körfez Restoran’a ev sahipliği yapan Hazım Atıf Bey Yalısı oldu. 1400 metrekare bahçe içindeki yalı, 900 metrekare kullanım alanına sahip. Sosyetenin ve dünyaca ünlü devlet adamları-sanatçıların uğrak yerlerinden olan Körfez Restoran’ın büyük bir de iskelesi var. Bu yalının, 15 milyon 500 bin dolara el değiştirdiği iddia edildi. Yalının eski sahipleri Suna Salur-Ömer Salur çifti ile Alinur Salur’du. Yalının yeni sahibi, Borsada da işlem gören Erciyas Çelik Boru’nun (ERBOSAN) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kamil Erciyas oldu. Yalının, eski hüviyetine kavuşacağı, yani restoran yerine konut olarak kullanılmaya başlayacağı konuşuluyor.

Abdi İbrahim İlaç Sanayi İSO 500’de 94’üncü sırada

NEZİH Barut’un Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yaptığı Abdi İbrahim İlaç Sanayi, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) açıkladığı en büyük 500 sanayi kuruluşu 2008 listesinde, 516 milyon 516 bin TL’lik üretimden satış cirosu ile 94’üncü sırada kendine yer buldu. Ailenin üçüncü kuşağını temsil eden Nezih Barut, geçen yıl; “Başta dedem olmak üzere üç kuşak birer fabrika kurmuş olduk. Atılımlarımız 1912’den beri durmadı. 11.1 milyar dolarlık Türkiye ilaç pazarında ciro bazında yüzde 7.2 payla birinciyiz” açıklamasını yapmıştı.

Okuma yazma bilmeyen Osmanlı paşasının yalısı

YEDİ Sekiz Hasan Paşa; Osmanlı Padişahı Abdülhamid’in önemli paşalarındandı. Okuma yazma bilmeyen Hasan Paşa, “Hasan” imzasını atmak için “ha” ve “nun” harflerinden yararlanıyordu. Paşa, ha ve nun harflerinin arasına bir “tire” koyuyordu. O tire de Arapça’daki “se” harfine benziyor. “Ha” ve “nun” harfleri Arapçadaki 7 ve 8’in yazılışına da çok benziyor. Hasan Paşa, imza atarken kullandığı yöntem yüzünden “Yedi Sekiz Hasan Paşa” olarak anılıyordu.

abdi
i̇brahim
i̇laç
yönetim
kurulu
başkanı
yedi
sekiz
hasan
paşa
yalısı&#8217
aldı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir