Medimagazin logo

YÖK Yasası değişiyor

YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, yükseköğretim sistemini yeniden yapılandırmak için harekete geçti. Rektörler, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelen Çetinsaya, Yükseköğretim Yasası'nın yenileneceğini açıkladı.
Kaynak: CNN TÜRK
YÖK Yasası değişiyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 YÖK düğmeye bastı, yükseköğretim sistemi yeniden yapılandırılacak. 30 yıllık Yükseköğretim Kanunu değiştirilecek. Bunun için önce strateji belgesi hazırlanacak.

O belgenin hazırlık çalıştayları sürüyor. Üçüncü toplantı hafta sonu TÜBİTAK Gebze yerleşkesinde yapıldı.

Çalıştaya sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumları davetliydi. Çalıştayda fikir tepsisine sorunlar ve çözüm önerileri koyuldu. En çok tartışılan konu ise yükseköğretime giriş sistemi oldu.

Çalıştayda şu öneriler gündeme geldi:

- Sınavlar yılda bir kaç kez yapılmalı, en yüksek puan esas alınmalı
- Kontenjanlar ihtiyaca göre belirlenmeli
- Merkezi sınav yerine skor sınavı yapılmalı
- Belediyeler, STK'lar da burs verebilmeli
- Yetenekli ama imkanı kısıtlı öğrenciler tespit edilmeli
- Rektör ve dekanların yetkileri sınırlandırılsın
- Kadro sistemi kaldırılsın, akademisyenler sözleşmeyle işe alınsın
- Fen Edebiyat fakülteleri araştırmaya yönlendirilmeli
- Fen Edebiyat mezunlarının öğretmen olabilmeleri yasayla mümkün hale getirilmeli

Öneriler, yükseköğretim strateji belgesi hazırlanırken referans alınacak.

yök
yasası
değişiyor
Yorum (3)
galip
kadro sistemi kesinlikle kaldırlmalı.böylece düzene sırtını dayayıp yatmak ortadan kalkar...
0
Cevapla
ünal sert
Sayın Medimagazin Yöneticileri. Bu çok Önemli bir konu daha önce yaptıklarınız gibi Bu konuyu içeren yorumları sayın YÖK başkanı ile paylaşmanızı dilerim. 1- üniversiteler EKONOMİK ve BİLİMSEL yönden bağımsız olmalı 2- Kendini bir holding gibi yönetebilmeli. 3-Her türlü kararı kendi içinde almalı,yönetimi kendi seçmeli. 4- Sabit maaş değil yapılan işe ve projeye göre yıllık ücretlendirme olmalı. 5- Öğretim üyesi üçer yıllık sözleşmeli olmalı. 6-Eğitim parası olan maddi yıllıkmaddi geliri Türkiye ortalamasının üzerinden olanın çocuğundan okul ücreti alınmalı. Gelir düzeyi düşük ve geliri olmayan öğrencilere Devlet önce karşılıksız ve faizsiz burs verip eğitim sonrası işe başlayanın maaşından belirli bir yıl için aylık geri almalı 7- Özellikle teknik eleman yetiştiren okullara öncelik vermeli. Bu okullar pratik ve teorik olarak çok üst düzeye getirilmeli 8- Üniversitenin eski mezunları üniversitenin onur kurulunda olmalı. Kararlara katkı vermeli. Bilimsel ve ekonomik özellikleri olan kişilerden oluşan üniversite danışma kurulu ve Bunun altında üniversite yönetim kurulu olmalı 9- Üniversiteleri bilisel yönden denetleyen, haksızlıklara karşı akil adamlık yapacak YÖK benzeri kuruluş olmalı
0
Cevapla
Giray
YÖK tamamen kaldırılmalıdır. İktidar partisi zaten bunu söyleyerek oy aldı ama koltuğa oturunca hiç hatırlamaz oldu, kendi lehine kullanmaya başladı..
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir