Medimagazin logo

Yeni D vitamini kılavuzu: Az mı alıyorsunuz, gereğinden fazla mı?

Yeni Endokrin Derneği Kılavuzu çocuklar, hamileler, 75 yaş üstü yetişkinler ve prediyabetli yetişkinler için önerilen günlük miktardan daha yüksek D vitamini öneriyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Yeni D vitamini kılavuzu: Az mı alıyorsunuz, gereğinden fazla mı?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Endokrin Derneği tarafından yayımlanan yeni kılavuz, çocuklar, hamileler, 75 yaş üstü yetişkinler ve prediyabetli yetişkinler için önerilen günlük D vitamini dozunun artırılması gerektiğini belirtiyor.

75 yaş altındaki sağlıklı yetişkinlerin, Tıp Enstitüsü (IOM) tarafından önerilen günlük D vitamini alımının ötesine geçmesinin fayda sağlamayacağı ve D vitamini seviyelerinin test edilmesine gerek olmadığı vurgulanıyor.

 

Önerilen artışlar

  • Çocuklar ve Ergenler (18 yaş ve altı): Beslenme eksikliklerini önlemek ve solunum yolu enfeksiyonlarını azaltmak amacıyla.
  • 75 Yaş ve Üstü Yetişkinler: Ölüm riskini azaltma potansiyeli.
  • Hamileler: Pre-eklampsi, intrauterin ölüm, erken doğum ve düşük doğum ağırlığı gibi riskleri azaltmak için.
  • Prediyabetli Yetişkinler: Diyabete dönüşüm riskini azaltmak için.

 

Mevcut sınırlamalar

Son on yılda D vitamininin sağlık ve hastalık üzerindeki rolüne ilişkin kanıtlar artsa da, panel mevcut kanıtlarda birçok sınırlama olduğu belirtiliyor. Özellikle, birçok büyük klinik denemenin rapor edilen sonuçlar için tasarlanmadığı ve çalışılan popülasyonların çoğunun başlangıçta yeterli D vitamini seviyelerine sahip olduğu vurgulanıyor.

Yeni kılavuz, genel olarak sağlıklı popülasyonlarda hastalık önleme amacıyla D vitamini gereksinimlerini ele almayı amaçlıyor. 

"Vitamin D for the Prevention of Disease: An Endocrine Society Clinical Practice Guideline"  başlıklı kılavuz, Klinik Endokrinoloji ve Metabolizma Dergisi'nin (JCEM) Ağustos 2024 sayısında yayımlanacak.

endokrin dernegi
d vitamini
kilavuz
Yorum (1)
Yorumsuz
son 10 yılda tıp=d vitamini uçana kaçana herkese bir poşet d vitamini
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir