Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulundan yapılan yazılı açıklamada, tıpta yan dal uzmanlığı sınavı (YDUS) kontenjanlarının açıklanmasıyla birlikte, uzun yıllardır bu eğitimi vermekte olan bazı köklü hastanelere, hastanelerin taleplerine karşın bu tercih döneminde kontenjan ayrılmadığı yönünde çok sayıda şikâyet aldıkları ifade edildi.
"Yalnızca 492 kontenjan açıldı"
ÖSYM’nin internet sitesinde yer alan önceki YDUS’ların sayısal bilgileri incelendiğinde; yan dal uzmanlığı için 2020’de bütün ülke genelinde 1244, 2021’de 1476 kontenjan ayrıldığı ve bu kontenjanların 2022’de 2481 gibi rekor bir sayıya ulaştığı görülerek, "Buna karşılık 2023’ün ilk döneminde toplam 888, 2024’ün ilk döneminde ise yalnızca 492 kontenjan açılmıştır." denildi.
Açıklamada şunlar kaydedildi:
"Yan dal uzmanlıkları, ana dallarda uzmanlığını almış hekimlerin daha üst ihtisas yaptıkları alanlardır. Bu alanlardaki kontenjanların, ülkemizin yan dal uzmanı gereksinimine ve merkezlerin eğitim verebilme kapasitesine göre belirlenmesi gerekmektedir. Kontenjanlarda kısa süre içinde bu denli orantısız değişikliklerin görülmesi belli bir planlama yapılıp yapılmadığı sorusunu gündeme getirmektedir.
Dal hastanelerine kontenjan yok
Haziran 2024 kontenjanlarında en dikkat çekici noktalardan biri de cerrahi onkoloji gibi kimi branşlarda dal hastanelerine kontenjan açılmaması oldu. Geçmiş yıllar incelendiğinde, cerrahi onkoloji branşında Ankara’daki hastanelere 2020’de 19, 2021’de 7 kontenjan ayrılmıştı. Geçen yılın birinci döneminde (Haziran 2023) bu sayı 12 iken bu yıl Türkiye genelinde açılan kontenjan 9, Ankara’da ise yalnızca 2."
Tablo karşısında şu sorular yöneltildi:
-Ülkemizin yan dal uzmanı sayısı ve gereksinimi nasıldır?
-YDUS kontenjanları belirlenirken nasıl bir planlama yapılmaktadır?
-Önümüzdeki dönemlerde yan dal eğitimi kontenjanlarının planlaması nasıl olacaktır?