Medimagazin logo

Yapay zeka radyologların işini elinden alacak mı?

Yapay zekanın radyolojiyi etkileyeceğine kuşku olmadığını ifade eden Prof. Dr. Oğuz Dicle, “Ama biz bunu bize yüksek standartlarda iş görme olanağı olarak görüyoruz. Bizim işimizi tümüyle elimizden alacak bir tehdit aracından ziyade, beyin ve düşünce gücümüzü çok yükseklere taşıyan bir araç olarak değerlendirmek istiyorum” dedi
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Yapay zeka radyologların işini elinden alacak mı?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Medimagazin’in Youtube kanalında gerçekleştirilen canlı yayına katılan Türk Radyoloji Derneği Görüntüleme Bilişimi Grubu Başkanı Prof. Dr. Oğuz Dicle, yapay zekanın radyoloji branşının geleceğine etkilerini değerlendirdi.

Yapay zeka ve dijital teknolojilerin radyoloji eğitimine olan etkisini, yapay zeka destekli teşhislerin doğruluk oranlarını ve bu teknolojilerin hekimlerin kariyerlerine olan etkileri hakkında konuşan Prof. Dr. Dicle, yapay zekanın radyoloji alanındaki yasal ve etik çerçevelere uygunluğu ve geleceği üzerine de görüşlerini paylaştı.

Yapay zeka ile raporlama yapmanın bu aşamada mümkün olduğunu düşünmediğini ifade eden Prof. Dr. Dicle, “Henüz yapay zeka ve görüntülemedeki yapay zeka çalışmaları o olgunluğa erişmiş değil ancak yakın gelecekte mümkün olabilir.” dedi. Prof. Dr. Dicle, bu çalışmaların standartlara uygun bir şekilde, denetlenerek ve etik kurallara uygun şekilde yapılması gerekeceğini de ifade etti.

Yapay zekanın radyolojiyi etkileyeceğine kuşku olmadığını ifade eden Prof. Dr. Dicle, “Ama biz bunu bize yüksek standartlarda iş görme olanağı olarak görüyoruz. Bizim işimizi tümüyle elimizden alacak bir tehdit aracından ziyade, beyin ve düşünce gücümüzü çok yükseklere taşıyan bir araç olarak değerlendirmek istiyorum” dedi.

Radyoloji branşında otomasyon riski yüzde 20 olarak hesaplandı

"Radyolog ihtiyacı azalır mı" sorusuna yönelik olarak konuşan Prof. Dr. Dicle, mevcut yapay zekaların bir görevi yerine getirebilen algoritmalar olduğunu ifade ederek “Bu algoritmalar bütünsel olarak problemleri görebilecek olgunluğa gelmiş değil. Yapay zekanın emekleme aşamalarında olduğumuzu söyleyelim. Biz hastanın bütün boyutlarıyla bir değerlendirme yaptığımız için henüz bu tarz yerini alacak bir otomasyon söz konusu değil." şeklinde konuştu.

Çeşitli mesleklerin otomasyon riskine yönelik çalışmalar bulunduğunu ifade eden Dicle, “Radyoloji hekimleri için belirtilen otomasyon riski yüzde 20 kadar, yani oldukça düşük. Birçok meslekle karşılaştırdığımız zaman hala daha katkıların ve becerilerin çok fazla olduğu bir alan” dedi.

Yayının tamamını izlemek için:

yapay zeka
radyoloji
prof dr oguz dicle
turk radyoloji dernegi
Yorum (7)
Radyoloji uzmanı
yapay zeka pilotsuz uçak kullanmaya başladığı zaman radyoloji uzmanının da yerini alır…o zamana kadar o iş bizde
2
Cevapla
nevzat kulukçu
esas radyologların çalışma tekniği ve kabiliyetleri incelendiğinde yapay zekanın solda sıfır olduğu ortaya çıkıp hemen hemen tüm yapay zeka çalışmaları rafa kalkacaktır. ingiltere'de yapılan bir çalışmada yapay zeka mideyle akciğerin yerini karıştırmış ve hastanın iki midesi var diye rapor çıkarmış.
1
Cevapla
Erhan Özhan
30 sente mri raporu yazıp sorumluluğu alan yapay zeka çıkarsa radyologların işini alır da o kadar ucuza muhtemelen yapay zeka olmaz olsa olsa şimdiki gibi bu işi yapan ucuz iş gücü doğal zeka olur . 30 sent vb bu işi yapıp sorumluluğu alana da aslında geri kalmış zeka denmesi gerekir.
1
Cevapla
cerrah72
radyolojide biyokimya gibi yazılımdan çıkan rapora sadece imza atar artık. radyoloji bitti.
Cevapla
cerrah72
@radyoloji uzmanı pilotsuz uçak var zaten.
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir