Medimagazin logo

Yan Dal Uzmanlarına Getirilen Kadro Şartının Yürütmesi Durduruldu

Kaynak: TTB
 Yan Dal Uzmanlarına Getirilen Kadro Şartının Yürütmesi Durduruldu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı, hatırlanacağı gibi geçtiğimiz yıl, “Yan dal uzmanlığı bulunanların sağlık kuruluşlarında çalışabilmesi için o yan dal uzmanlığında boş kadronun bulunması’ şartını getirdi. Ana dal uzmanlığında boş kadro olsa bile yan dal uzmanlığı olanlara sahip oldukları ana dal uzmanlık alanında  çalışma yasağı getirildi.

11.02.2011 tarihinde Özel Hastaneler Yönetmeliğinde, 14.02.2012 tarihinde Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte bu şarta ilişkin düzenleme yaptı.

Oysa Tıpta Uzmanlık Kurulu 14 Kasım 2012 günü 321 sayılı kararında “uzmanlar eğitimini aldıkları ana dal ile kazanmış oldukları yetkinlik ve yetkilerini yan dallarla ilgili bir kısıtlamaya uğramadan kullanmaktadır ve kullanmaya devam edeceklerdir” diyordu.

Türk Tabipleri Birliği her iki Yönetmelik değişikliğinin yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açtı. Danıştay 10. Dairesi 13 Aralık 2012 ve 21 Aralık 2012 tarihinde verdiği kararlar ile yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

Yürütmeyi durdurma kararının gerekçesinde “Dava konusu yönetmelik kuralı, uzman tabiplik statüsünün tabibe verdiği, o uzmanlık dalında mesleğinde çalışma hakkını, sahip olduğu uzmanlıkta kadro bulunması şartının ötesinde, kuruluşun o yan dalda da kadrosunun bulunması ve o yan dal kadrosunun boş bulunması şartına bağlayarak, 1219 sayılı Yasadaki sınırlamaların ötesinde engellemektedir.

Bu durumda, uzmanlık eğitimini tamamlayarak uzmanlık belgesi almış bir tabibi, o uzmanlık dalı içerisinde ayrıca yan dalının da bulunması nedeniyle, sahip olduğu uzmanlık dalında çalışma hakkını ortadan kaldıran dava konusu düzenleme, yasayla tanınmış olan uzmanlık dalında çalışma özgürlüğünü ortadan kaldırması nedeniyle hukuka aykırı bulunmaktadır’ denildi (kararlar için tıklayınız).

Bu karar uyarınca yan dal uzmanı hekimler, yan dal kadrosu bulunma şartı aranmadan uzmanlık dallarında boş kadro bulunması halinde ilgili sağlık kuruluşlarında çalışabilecektir. Yan dal uzmanı hekimler böylece hem ana dal hem de yan dal alanı ile ilgili olarak sağlık hizmeti sunabilecektir.

2012 şubatından bu yana yürütmesi durdurulan yönetmelik hükümlerine dayalı uygulamalar nedeniyle  görevlerine son verilen ya da çalışma izni alınamadığı için işsiz kalan yan dal uzmanları, bu nedenle uğradıkları zararların tazmini için bulundukları yerin İl Sağlık Müdürlükleri aracılığı ile Sağlık Bakanlığına başvurabilirler, tazmin edilmemesi halinde ise isterlerse yargı yoluna başvurabilirler.

yan
dal
uzmanlarına
getirilen
kadro
şartının
yürütmesi
durduruldu
Yorum (7)
Yandalcı
Hukuk sonunda mantığın gereğini yaptı, Ben Dahiliyeci iken mecburi hizmetimi tam olarak yaptım, şimdi de yandal mecburi hizmetimi yapıyorum. Askerlik desen onu da yaptık. Devlet baba sonunda bizi hapisten salıverse de özgürce mesleğimi istediğim koşullarda yapsam. Devlet hastanesinin kalitesiz koşullarında körelip hakkımı helal etmediğim ve asla da etmeyeceğim adamlara oy kazandırmak istemiyorum artık. Sen bana dahiliyeci olarak yaptır devlet hizmetini, sonra da bu kadroyla çalışamazsın de. Bu tam anlamıyla kul hakkı yemek, aksini de kimse düşünemez.
0
Cevapla
DR.ERDAL
Hiç Merak Etmeyin. Bakanlık ağlar. Danıştay Dava İdareleri Üst Kurulu bu kararı da kaldırır. al birine vur ötekine.
0
Cevapla
drm
İsinize geldi mi 20 yildir acil hasta bakmamis adamlara acil kapi nobeti tutturuyosunuz, dermatologa Mİ tanisi koydurtmaya calisiyorsunuz da, 5 yil dahiliye egitimi almis bir yandalciya dahiliye uzmanligi yaptirmayacaktiniz oyle mi? Var mi oyle yagma, hala hukuk kirintilari kalmis demek ki bu yaptiklariniz ancak 3. Dunya ulkelerinde olur yaziklar olsun.Boyle bir ulkede yasadigim icin utaniyorum sayenizde tesekkurler...
0
Cevapla
dr
bir haksızlık kalktı...
0
Cevapla
PEDİATRİK KARDİYOLOG
Uzman doktorların kendini geliştirmek, bir alanda hakimiyetini arttırmak için en az üç yıl alın teri ile aldıkları eğitim ve üzerine yapılan devlet hizmeti yükümlülüğü sonrası " sen misin kendini geliştiren?" anlayışı ile cezalandırıldığı ve ülkemizin önemli ihtiyacı olan alanlarda çalışmaktan soğutulduğu bu uygulamanın tekrar geri gelmemesini diliyorum. İnşallah yeni Sağlık Bakanı ve kadrosu bu dilekerimizi duyar. Biz uzmanlık alanımızı da, yan dal uzmanlık alanımızı da seviyor, ana branşımızı da bırakmak istemiyoruz. Her iki alanda da ehliyetimize saygı bekliyoruz.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir