Federation of American Societies for Experimental Biology Dergisi’nde yayımlanan araştırma, rahatsız edici bir deri hastalığı olan ve çeşitli alerjenlerle yabancı maddelere reaksiyon olarak ortaya çıkan kontakt dermatit hastalığına ışık tutuyor.
Derinin aşırı hassas olması, yangı ve yoğun kaşıntının gözlendiği kontakt dermatit hastalığı, zehirli sarmaşık, meşe ağacı, sumak tarafından üretilen alerjenler tarafından uyarılıyor. Kontakt dermatit hastalığında görülen kaşıntı ise antihistaminik ve diğer tedavi yöntemlerine yanıt vermiyor.
Yale araştırmacıları, kaşıntıya neden olan alerjen verdikleri fareler üzerinde yaptıkları deneylerde, kaşıntıyı hissettiren sinirlerin geçtiği bir kanal olan TRPA1 proteinin görülmediği farelerin çok daha az kaşındığını ve daha zayıf bir alerjik reaksiyon gösterdiğini tespit etti.
Araştırmayı yürüten Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Sven Eric Jordt, “Bu bulgular, alerjik kontakt dermatitte TRPA1 proteinin kaşıntıyı kontrol etmede başrolü oynadığını ve dolayısıyla, kaşıntıyı önleyici tedavilerde bu proteini hedef alan ilaçların kullanılabileceğini gösteriyor.” dedi.