Medimagazin logo

Yabacı uyruklu öğrencilere 'Sağlık Sigortası' borcu

Türkiye'de eğitim gören yabancı uyruklu öğrencilere genel sağlık sigortası borcu çıktı.
Yabacı uyruklu öğrencilere 'Sağlık Sigortası' borcu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 

Türkiye'de eğitim gören yabancı uyruklu öğrencilere genel sağlık sigortası borcu çıktı. Daha önce üniversitelerin sağlık imkanlarından ücretsiz yararlanan öğrencilerden sağlık karneleri alındı. Atatürk Üniversitesi'nde okuyan Moğolistanlı öğrenci Turyemurat Bakhyt, "Kanun çıktıktan 2-3 ay sonra haberimiz oldu. Şu an 2-3 aylık para istiyorlar. Ödeme gücümüz yok. Ülkemizde bir öğretmenin maaşı 400 lira civarında. Aylık 95 lirayı ödemekte zorlanırız. " dedi. 
 
Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarında eğitim gören yabancı uyruklu öğrenciler, artan harç ücretlerinin ardından şimdi de genel sağlık sigortası uygulamasıyla karşı karşıya. Daha önce eğitim gördükleri üniversite tarafından kendilerine verilen sağlık karnesi ile muayene olan öğrencilerin sağlık karneleri elinden alınarak, aylık 95 lira sağlık sigortası ücreti ödemeleri gerektiği, hatta kanun değişikliği nedeniyle 2-3 aylık borçlarının bulunduğu bildirildi. Atatürk Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği 2. Sınıf öğrencisi Moğolistanlı Turyemurat Bakhyt, daha önce ücretsiz muayene olurken şu an sosyal güvenlik kurumuna 385 TL borçları olduğunu öğrendiklerini açıkladı. Bakhyt, "Daha önce üniversite tarafından verilen sağlık karnemiz vardı, tedavilerimizi hallediyorduk. Torba yasa çıktığını, üniversite tarafından sağlıktan yararlanabilmek için aylık 95 TL sağlık sigortası ödememiz gerektiği söylendi. Hatta şu an 385 lira borcumuzun biriktiğini öğrendik, günden güne faiz işliyor. Ülkemizde bir öğretmenin maaşı buranın parası ile kıyaslandığında yaklaşık 400 liraya denk geliyor. Aylık 95 TL bizim ödemekte zorlanabileceğimiz bir para. " dedi. 
 
Türkçe öğretmenliği 4. sınıf öğrencisi Zyeinyel Manyen ise, "Zaten harç ücretlerimiz bu yıl çok fazla arttı. Aylık 95 lira bizim için büyük bir para. Şu an hepimize borç çıkartılmış durumda. Bizim ülkemizde 100 lira ile geçinenler var. Bu uygulama kaldırılabilirse bizim çok iyi olur. Birçok arkadaşımız gerek harç fiyatları gerekse sağlık hizmetleri için getirilen sağlık sigortası parası yüzünden geri dönmeyi düşünüyor" ifadelerini kullandı. Türkmenistanlı öğrenci Myrat Muhyyev ise kanun çıktıktan 2-3 ay sonra borçlarının olduğunu öğrendiklerini belirterek, "Ülkelerimize gitmek istediğimizde bu borcun engel teşkil edeceğini öğrendik. Yetkililerden bu uygulamanın kaldırılmasını talep ediyoruz. " diye konuştu. 
 
Atatürk Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanı Hamit Hatunoğlu, bu uygulamanın 6111 sayılı kanunla geldiğini, Türkiye'de yaşayan yabancı uyruklu öğrencilere sağlık sigortası yaptırma şartı getirildiğini dile getirdi.
yabacı
uyruklu
öğrencilere
'sağlık
sigortası'
borcu
Yorum (9)
asad
bir hafta önce dekanlıktan bize yazı geldi SGK kapsamındasınız diye, önc bir sevindirik olduk, ardından gerçekle karşılaşınca bir kez daha Türkiyenin yabancı uyruklu öğrenciler için uygun bir yer olmadığı kanaatine vardım. iş işten geçti tabi. insallah bundan sonra türkiyeye gelecek olanlar boyle süprizlerle karşılaşmazlar.
0
Cevapla
murat
oho..onlar birsey mi ? siz bir de Türkiye Cumhuriyeti vatandasi olunca gorun..o paranin 6-7 katini her ay duzenli kesip ustune her muayene oldugunuzda ayri para her ilac aldiginizda kutu basina ayri para alip ustune gozunuzun icine baka baka nutuk cekiyorlar.
0
Cevapla
buşra müftü
sağlık sigortasının yabancı bir öğrenci için gereksiz diye düşünüyorum, hastalandığı zaman istediği Dr.a gitsin eczaneden ilacını parayla alsın..ameliyat ,kaza ve bu gibi durumlarda ülkesinin sefareti ödesin ..sene başından üniversiteler kültür ataşelikleri, varsa sağlık ataşelikleri ,ile bu ödemelerin gerektiği takdirde ataşelik karşılaıyacak yazısı ve bir banka hesap nosu oluşturmaları gerektiğini bildirmelidirler.her Türk asıllı belgesi olan yabancı uyruklular zaten harç yatırmakta T.C. vatandaşı muamelesi görüyorlar.
0
Cevapla
elcin zamanov
bence cok haksiz bir davranis. biz yabanci uyruklu ogrenciler olarak bu masrafi odeme gucumuz yok. deyerdimki cok mantiksiz bir davranis. ben hic bir yerden burs almadigim takdirde ayda bu kadar parayi nasil odeye bilirim, dogrusu dusune bile bilmiyorum. bu biz yabanci ogrencilere karsi en buyuk bir haksizlik.
0
Cevapla
DC
Avrupayı bilmem ama Amerikaya giden her yabancı öğrenci; yıllık 20.000 USD'yi aşan üniversite harcına ilave bir de sağlık sigortası yaptırmak zorundadır. Fiyatı 1000 - 3000 USD/yıl arasında değişir . Yani öyle çok da abes bir uygulama yok. Tek olumsuz taraf belki bu durumun baştan belirtilmemesi olabilir. Şu anda okuyan öğrenciler geçmiş uygulamadan, yeni öğrenciler de yeni uygulamadan faydalanabilir(di).. Ama ilaç fiyatları bir gecede düşüp, yabancı doktorlara 1 gecede 1 KHK ile ülkemizde çalışma hakkı verilirken ses çıkarmayan kimsenin; bu uygulamaya da pek ses çıkarma hakı yok bence.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir