Türkiye'de eğitim gören yabancı uyruklu öğrencilere genel sağlık sigortası borcu çıktı. Daha önce üniversitelerin sağlık imkanlarından ücretsiz yararlanan öğrencilerden sağlık karneleri alındı. Atatürk Üniversitesi'nde okuyan Moğolistanlı öğrenci Turyemurat Bakhyt, "Kanun çıktıktan 2-3 ay sonra haberimiz oldu. Şu an 2-3 aylık para istiyorlar. Ödeme gücümüz yok. Ülkemizde bir öğretmenin maaşı 400 lira civarında. Aylık 95 lirayı ödemekte zorlanırız. " dedi.
Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarında eğitim gören yabancı uyruklu öğrenciler, artan harç ücretlerinin ardından şimdi de genel sağlık sigortası uygulamasıyla karşı karşıya. Daha önce eğitim gördükleri üniversite tarafından kendilerine verilen sağlık karnesi ile muayene olan öğrencilerin sağlık karneleri elinden alınarak, aylık 95 lira sağlık sigortası ücreti ödemeleri gerektiği, hatta kanun değişikliği nedeniyle 2-3 aylık borçlarının bulunduğu bildirildi. Atatürk Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği 2. Sınıf öğrencisi Moğolistanlı Turyemurat Bakhyt, daha önce ücretsiz muayene olurken şu an sosyal güvenlik kurumuna 385 TL borçları olduğunu öğrendiklerini açıkladı. Bakhyt, "Daha önce üniversite tarafından verilen sağlık karnemiz vardı, tedavilerimizi hallediyorduk. Torba yasa çıktığını, üniversite tarafından sağlıktan yararlanabilmek için aylık 95 TL sağlık sigortası ödememiz gerektiği söylendi. Hatta şu an 385 lira borcumuzun biriktiğini öğrendik, günden güne faiz işliyor. Ülkemizde bir öğretmenin maaşı buranın parası ile kıyaslandığında yaklaşık 400 liraya denk geliyor. Aylık 95 TL bizim ödemekte zorlanabileceğimiz bir para. " dedi.
Türkçe öğretmenliği 4. sınıf öğrencisi Zyeinyel Manyen ise, "Zaten harç ücretlerimiz bu yıl çok fazla arttı. Aylık 95 lira bizim için büyük bir para. Şu an hepimize borç çıkartılmış durumda. Bizim ülkemizde 100 lira ile geçinenler var. Bu uygulama kaldırılabilirse bizim çok iyi olur. Birçok arkadaşımız gerek harç fiyatları gerekse sağlık hizmetleri için getirilen sağlık sigortası parası yüzünden geri dönmeyi düşünüyor" ifadelerini kullandı. Türkmenistanlı öğrenci Myrat Muhyyev ise kanun çıktıktan 2-3 ay sonra borçlarının olduğunu öğrendiklerini belirterek, "Ülkelerimize gitmek istediğimizde bu borcun engel teşkil edeceğini öğrendik. Yetkililerden bu uygulamanın kaldırılmasını talep ediyoruz. " diye konuştu.
Atatürk Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanı Hamit Hatunoğlu, bu uygulamanın 6111 sayılı kanunla geldiğini, Türkiye'de yaşayan yabancı uyruklu öğrencilere sağlık sigortası yaptırma şartı getirildiğini dile getirdi.