Medimagazin logo

Van’da mecburi hizmet süresi kısalmalı

Van Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Özkan Ünal Van ilinde yapılan mecburi hizmet süresinin kısaltılması çağrısında bulundu.
Van’da mecburi hizmet süresi kısalmalı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Yaşanan deprem felaketinin ardından görevli veya gönüllü olarak Van’a gelen hekim ve diğer sağlık çalışanlarının akut dönemde sağlık hizmetine büyük katkı sağladığını söyledi Ünal,  Van’da uzun vadeli hekim açığının giderilmesi için acil önlemler alınması gerektiğini belirterek, “İlimizde mecburi hizmet süresinin kısaltılması kalıcı çözüme yönelik doğru bir adım olacaktır” dedi.

Prof. Dr. Özkan Ünal yaptığı basın açıklamasında Van’da meydana gelen  7.2, 5.6 ve 5.0 şiddetindeki depremlerde sağlık çalışanlarının büyük bir özveriyle çalışarak başarılı hizmetler verdiğini söyledi. Ünal, halen şehir dışına sevk edilen çok az sayıda hasta dışında sağlık hizmetinin halka kesintisiz olarak verilmeye devam edildiğini ifade etti.

Yaşanan felaketin ardından sağlık personelinin en önemli sıkıntısı olan barınma sorununda gecikmeli de olsa ciddi ilerlemeler kaydedildiğini ifade eden Van Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Özkan Ünal, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesine 300, Tıp Fakültesi Hastanesi bahçesinde de 100 civarında konteyner konuşlandırıldığını söyledi. Van’da 3 binden fazla sağlık çalışanının olduğu düşünüldüğünde bu sayının halen ihtiyacın altında kaldığını sözlerine ekleyen Ünal, Van dışından görevli veya gönüllü gelen hekimlerin ve sağlık çalışanlarının akut dönemde sağlık hizmetine oldukça büyük katkı sağladıklarını, bununla birlikte sağlık hizmetinde daha kalıcı çözümlere ihtiyaç bulunduğuna dikkat çekti.

Sağlık hizmetinde kalıcı çözümler konusunda önerilerini de dile getiren Prof, Dr. Ünal, Van’da mecburi hizmet süresinin kısaltılması kalıcı çözüme yönelik doğru bir adım olacağını ifade etti. Ünal, Van’ın afet alanı olması sebebiyle hizmet puanlarının özel olarak hesaplanmasının da iyi bir teşvik olacağını söyledi.

Van’a açıktan veya naklen gelmek isteyen hekimlere yönelik kontenjan sayısı gibi bürokratik engellerin kaldırılmasını isteyen Van Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Özkan Ünal, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesine uzman ve üst ihtisas alanlarında ihtiyaç bulunan bölümlere de mecburi hizmet tayinleri yapılmasını önerdi. Ünal sözlerini, “Böylelikle uzun vadeli hekim açığının yaşanmasını engelleyecek tedbirler alınmış olacaktır. İlimize gelmek isteyen hekim sayısı artacak, taşımalı ve geçici görevlendirmelere gerek kalmayacaktır. Sağlık Bakanlığının bu konularda gerekli duyarlılığı göstereceğine inanıyoruz” diyerek tamamladı.

van’da
mecburi
hizmet
süresi
kısalmalı
Yorum (2)
Franki Bellevan
sayın ünal bir yandan afet bölgesinde mecburi hizmet kısaltılsın,teşvik edici tedbirler alınsın derken öte yandan bölgeye "uzman ve üst ihtisas mecburi hizmet tayinleri"yapılmasını önermiş.başlı başına kendi içerisinde çelişkili bir açıklama yapmış.yıllardan beri bölgede süregelen sorun zaten hekimlere herşeyi mecburen,zorla yaptırmaktan kaynaklanmıyor mu?hala bunu farkedememiş mi?yoksa muhtemelen arasının iyi olduğu bakanlığın sağlık politikalarını eleştirmemek adına mı sesini çıkarmıyor?bölgede yaşanan bu kadar sıkıntıdan sonra değilse,sayın ünal ne zaman sesini çıkaracak?hele de meslektaşlarının türkiyenin pek çok yerinde seslerini duyurmaya,sorunlarına dikkat çekmeye çalıştığı bir günde,dönemde.açıklamanın içerisinde kendisinin de ufak ufak sadede gelmeye başladığını gözlemledim.kendisinden bölgede çalışan meslektaşları,sağlık çalışanları ve bölgeye gelmesi muhtemel sağlık çalışanları için sağlık bakanlığından daha somut,kararlı hiç değilse geleceğe yönelik onları daha fazla umutlandıracak net taleplerde bulunmasını bekliyorum.bu konularda daha kararlı olmadığı takdirde sağlık bakanlığından beklediği gerekli duyarlılığı,daha çok bekler.kendilerine ve bölgede çalışan meslektaşlara kolaylıklar diliyorum.
0
Cevapla
ZaferD.
Van’da çalışan doktorların durumu değerlendirildiğinde; Maddi ve manevi zarara uğramış ancak kesintisiz sağlık hizmeti gereği içgüdüsel olarak görevlerini yerine getirmeye çalışmışlar ve çalışmaktadırlar. Depremin hemen arkasından; tüm özel hastaneler, Üniversite Hastanesi, İpekyolu DH, Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, Yüksek İhtisas Hastanesi Çalışmalarını hasardan dolayı mecburen durdurdu Ancak öncelikle hastane bahçesinde daha sonra ise Acil Servisinde Sağlık Hizmetini kesintisiz devam ettiren tek hastane Van Bölge ve Eğitim Araştırma Hastanesi çalışanları idi. Doktorlar depremin ardından evleri hasarlı kullanılamaz hale gelmiş, 3-4 gün eşi ve çocukları ile birlikte (VEAH) Hastanenin arka bahçesindeki otoparkta arabada kalarak hizmeti devam ettirmişlerdir. Uçak bileti bulanlar biran önce eş ve çocuklarını Van’dan uzaklaştırmışlardır. Akut dönemde devamlı daha sonrada dönüşümlü çalışarak bugünlere gelinmiştir. Evet Van ve Hastane Hizmetleri normale dönmeli ancak etkin-verimli bir sağlık hizmetini maddi ve manevi zarara uğramış depremi yaşamış, evleri kullanılamaz hale gelmiş, eş ve çocuklarından uzak kalmış, çalışanlarla vermek mümkün görünmemektedir. Van sosyoekonomik-yaşam şartları değerlendirildiğinde mecburi hizmetin 550 gün’den az olması gerektiği ortaya çıkacaktır. Bu doğal gelişmiş Mecburi Hizmetin kısaltılması hakkının biran önce doktorlara tanınması hayat karmaşası yaşanların önlerini açacaktır.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir