Yaşanan deprem felaketinin ardından görevli veya gönüllü olarak Van’a gelen hekim ve diğer sağlık çalışanlarının akut dönemde sağlık hizmetine büyük katkı sağladığını söyledi Ünal, Van’da uzun vadeli hekim açığının giderilmesi için acil önlemler alınması gerektiğini belirterek, “İlimizde mecburi hizmet süresinin kısaltılması kalıcı çözüme yönelik doğru bir adım olacaktır” dedi.
Prof. Dr. Özkan Ünal yaptığı basın açıklamasında Van’da meydana gelen 7.2, 5.6 ve 5.0 şiddetindeki depremlerde sağlık çalışanlarının büyük bir özveriyle çalışarak başarılı hizmetler verdiğini söyledi. Ünal, halen şehir dışına sevk edilen çok az sayıda hasta dışında sağlık hizmetinin halka kesintisiz olarak verilmeye devam edildiğini ifade etti.
Yaşanan felaketin ardından sağlık personelinin en önemli sıkıntısı olan barınma sorununda gecikmeli de olsa ciddi ilerlemeler kaydedildiğini ifade eden Van Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Özkan Ünal, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesine 300, Tıp Fakültesi Hastanesi bahçesinde de 100 civarında konteyner konuşlandırıldığını söyledi. Van’da 3 binden fazla sağlık çalışanının olduğu düşünüldüğünde bu sayının halen ihtiyacın altında kaldığını sözlerine ekleyen Ünal, Van dışından görevli veya gönüllü gelen hekimlerin ve sağlık çalışanlarının akut dönemde sağlık hizmetine oldukça büyük katkı sağladıklarını, bununla birlikte sağlık hizmetinde daha kalıcı çözümlere ihtiyaç bulunduğuna dikkat çekti.
Sağlık hizmetinde kalıcı çözümler konusunda önerilerini de dile getiren Prof, Dr. Ünal, Van’da mecburi hizmet süresinin kısaltılması kalıcı çözüme yönelik doğru bir adım olacağını ifade etti. Ünal, Van’ın afet alanı olması sebebiyle hizmet puanlarının özel olarak hesaplanmasının da iyi bir teşvik olacağını söyledi.
Van’a açıktan veya naklen gelmek isteyen hekimlere yönelik kontenjan sayısı gibi bürokratik engellerin kaldırılmasını isteyen Van Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Özkan Ünal, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesine uzman ve üst ihtisas alanlarında ihtiyaç bulunan bölümlere de mecburi hizmet tayinleri yapılmasını önerdi. Ünal sözlerini, “Böylelikle uzun vadeli hekim açığının yaşanmasını engelleyecek tedbirler alınmış olacaktır. İlimize gelmek isteyen hekim sayısı artacak, taşımalı ve geçici görevlendirmelere gerek kalmayacaktır. Sağlık Bakanlığının bu konularda gerekli duyarlılığı göstereceğine inanıyoruz” diyerek tamamladı.