VAN- Van ve çevre illerde kayıtlı 150 hemofili hastasına hizmet vermek amacıyla oluşturulan merkezin açılış töreninde konuşan YYÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Faik Öner, merkezin özellikle çocuklarda erken teşhis ve tedavi imkanı sağlamaya yönelik önemli bir ünite olduğunu söyledi.
Dekan Öner, Türkiye'de yaklaşık 5 bin kayıtlı hemofili hastası bulunduğunu, bu hastalardan 150'sinin ise Van ve çevre illerde yaşadığını bildirerek, şunları kaydetti:
''Bu hastalarımızdan 100'ü aktif hemofili tanısıyla takip ve tedavi edilmektedir. Hemofili ciddi bir kanama hastalığıdır. Ancak devletin sunduğu ve bizim de bu hastalara lokalde sunduğumuz imkanlarla hastalığın tedavisi oldukça kolaylaşmıştır. Eskiden insanları sakat bırakan, özellikle eklem ve diz içi kanamalarda önemli sakatlıklara yol açan hastalık, bugün için yeni ve modern tedavi imkanlarıyla hastaların hayat kalitesini artırmıştır.''
Türkiye'de hemofili hastalarına yıllık 200 milyon dolar civarında harcama yapıldığını anlatan Dekan Öner, tedavisi ömür boyu süren hastalığın maliyetinin yüksekliğine işaret etti.
Dekan Ahmet Faik Öner, bölgede hemofili hasta sayısının fazlalığına dikkati çekerek, ''Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki hemofili hasta yoğunluğu, bölgede yaygın olarak görülen akraba evliliklerinden kaynaklanıyor olabilir'' dedi.
Merkezde 2 doktor ile bir hemşirenin görev yapacağını anlatan Dekan Öner, merkezin, Van ve çevre illerdeki tek merkez olduğunu dile getirdi.
Türkiye Hemofili Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Zülfikar ise Türkiye'de hemofilili hastalarına yönelik merkezlere her zaman ihtiyaç olduğunu belirterek, merkezin bölgedeki hastalara şifa getirmesi temennisinde bulundu.