Üniversite Hastaneleri Birliği Derneği tarafından düzenlenen ve Selçuk Üniversitesi'nin (SÜ) ev sahipliğinde Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen ''Üniversite Hastaneleri Birliği 8'inci Toplantısı''nın ikinci gününde 4 ayrı oturum gerçekleştirildi.
Üniversite hastanelerinin sorunlarının tartışılıp, çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı toplantıya, Üniversite Hastaneleri Birliği Derneği Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, YÖK Üyesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Sait Bilgiç, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan, Konya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Selçuk Üniversitesi Hastaneler Genel Koordinatörü Prof. Dr. Ahmet Özkağnıcı, konuk rektörler, dekanlar, üniversite hastanelerinin baş hekimleri ve öğretim üyeleri katıldı.
-''KABUL EDİLEBİLİR BİR MODEL GELİŞTİRİLMELİ'-
YÖK Üyesi Prof. Bilgiç, toplantının ilk oturumunda yaptığı konuşmasında, üniversite hastanelerinde farklı uygulama örneklerinin dile getirildiği bu toplantının gelecekte oluşturulacak doğru modellere ışık tutacağını söyledi.
Bilgiç, ''Üniversite hastaneleri ile devlet hastanelerini karşılaştırmak bizi doğruya götürmez. Ayrıca üniversite hastanelerinin bazılarında çok büyük sorunlar yaşanırken, bazılarında daha az sorunlar yaşandığını görüyoruz. Bu, bize bağlı sorunların da olduğunu ortaya koyuyor. Üniversiteler, YÖK ve ilgili Bakanlıklar sorunlara samimiyetle bakıp, çözüm üretmeye çalışıyor. Kabul edilebilir ve sürdürülebilir bir model geliştirilmesini umut ediyorum'' diye konuştu.
''Üniversite Hastaneleri'nde Ek Ödeme Uygulamaları'' konusunun ele alındığı ikinci oturumda, SÜ Meram Tıp Fakültesi Başhekimi Doç.Dr. Hamdi Arbağ, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. Kudret Doğru, İnönü Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ünsal Özgen, İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Cihan, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Özkahya, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Hayrettin Öztürk kendi kurumlarındaki ek ödeme uygulamaları ve yaşadıkları sorunlarla ilgili bilgiler verdi.
SÜ Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Arbağ, döner sermaye uygulamalarındaki eksiklikler, Sağlık Bakanlığı işlem puanlarındaki problemler ve bazı alanlarda işlem puanlarının olmaması gibi sorunlara çözüm beklediklerini söyledi.
İnönü Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünsal Özgen ise üniversite hastanelerinin sorunlarının zamanında ve yeterince dikkate alınmadığını vurguladı.
Özgen, ''Üniversite hastanelerinde gelir-gider dengesizliği, kayıtlardan kaynaklanan kaçaklar, gereksiz istenilen tetkikler, adaptasyon sorunu, kalitesiz malzeme kullanım riski, yönetici sorunları, beklentilerin yükselmesi gibi pek çok problem halen çözülemedi'' dedi.
Toplantının üçüncü oturumunda ise SÜ Meram Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Zengin, ''Malpraktis Uygulamaları'', İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur, ''Üniversite Hastanelerinde Yönetişim'', Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, ''Sanat ve Tıp; Leonardo da Vinci'' konulu sunumlarını gerçekleştirdi.
Toplantının son oturumunda ise ''Tıp Fakültelerinde Temel Tıp Bilimlerinin Yeri ve Akademik Gelecek Planlaması'' ele alındı. Oturum başkanlığını Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak yaptı.
Oturumda Sağlık Bakanlığı Sağlık Eğitimi Genel Müdürü Prof. Dr. Sefa Kapıcıoğlu, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Pof. Dr. Serdar Öztürk, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Çelik, Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevket Ruacan, İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Pof. Dr. Güven Külekçi konuşmacı olarak katıldı.
Toplantı, dün Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın açılış konuşmalarıyla başlamıştı.