Medimagazin logo

Uçakta doktor var mı? Bu soruya giderek daha az 'Evet' yanıtı geliyor!

Havayolları, havada yardımcı olmak için tıbbi eğitimli yolculara güvendiklerini itiraf ediyor. Sağlık görevlilerinin yaptığı bir anket, 10 doktordan 9'unun yardıma çağrıldığını ortaya koyuyor. Ancak, doktorların öne çıkma konusundaki isteksizliğiyle ilgili endişeleri giderek artıyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Uçakta doktor var mı? Bu soruya giderek daha az 'Evet' yanıtı geliyor!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Dail Mail'de yer alan habere göre; Liverpool Üniversite Hastanes'inde görev yapan Dr. Joachim Jimie 2017'de St Lucia'ya uçağa bindiğinde, bir yolcu hastalandı ve anons geldi: 'Uçakta bir doktor varsa, kabin görevlilerine kendilerini tanıtabilirler mi?'

Doktor Jimie mecbur kaldı. Ve yüzleştiği şey ciddiydi: 50'li yaşlarının ortasında nefes nefese bir kadın.

Dr. Joachim Jimie, kadının muayenesinde pnömotorak teşhisini koydu. Dr Jimie'nin kadının nefes alabilmesi için göğsüne bir oksijen tüpü sokması gerekiyordu.

Uçakta hazır olan  tıbbi kit, iki kaburga arasında küçük bir kesim yapmasına izin veren bir cerrahi bıçak içeriyordu, ancak sağlanan boru çok zayıftı ve bunu insizyondan itemedi. Ertelediği her saniye kadının ölme riskinin arttığını biliyordu.

O da doğaçlama yaptı. Dr Jimie, hostesten bir elbise askısı istedi. Telin borunun içinden geçirilebileceğini ve onu sert tutmak için kullanılabileceğini hesapladı. İşe yaradı. Tüp yerinde kaldı ve kadının ciğerlerine sabit bir oksijen akışı sağlandı.

Dr Jimie, uçuşun geri kalanında kadınla kaldı ve uçak indiğinde, sağlık görevlileri onu hastaneye götürdü ve burada tamamen iyileşti. Havayolu, minnettarlığını göstermekte gecikmedi ve Dr Jimie ve kız arkadaşına seçtikleri herhangi bir varış noktasına business class biletler teklif etti.

Ve Dr Jimie gibi sağlık görevlileri için hayatta bir kez görülen bir durum gibi görünse de, bunun gibi senaryolar nadir değildir. “Ondan sadece birkaç yıl sonra, uçuşumda ciddi alerjik reaksiyon gösteren bir kadını tedavi etmek zorunda kaldım. Bu, meslektaşlarımın çoğunun en az bir kez deneyimlediği bir şey.' diyor Dr.Jimie.

'Uçakta doktor var mı' anonsunda hekimlerin hukuki durumu nedir?

Havayolları, tıbbi bir acil durumda yardım için doktor yolculara güvendiklerini itiraf ediyor. Medical Defense Union tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, belki de bu, yaklaşık on doktordan dokuzunun bir uçuş sırasında bir yolcuya bakmak için çağrıldığını açıklıyor. Ancak bu, havada hastalanacak kadar şanssız yolcular için ne kadar güvenli olabilir?

The Mail on Sunday'e konuşan uzmanlar, doktorların yardım gerektiğinde öne çıkma konusundaki artan isteksizliğiyle ilgili endişelerini dile getirdiler. Ellerinden gelenin en iyisini yapmak için ihtiyaç duydukları araçlar, havayolları arasında değişen yerleşik tıbbi ekipmanla birlikte genellikle eksiktir. Ve kabin ekibi ilk yardım konusunda eğitilirken, hasta bir kişinin zarar görmesi durumunda sorumluluğu kimin alacağı sorusu var.

'Uçakta Doktor Var mı Anonsu'na cevap vermemek nasıl bir hukuki yaptırım doğurur?

İngiltere'de kardiyolog olan Dr Malcolm Finlay, “Doktorların, uçakta biri hasta olduğunda yardım etmek ahlaki bir görevi vardır. Ama asla dahil olmak istemediğin bir tıbbi senaryonun içine atıldın. Bu yüzden birçok doktor başlarını eğiyor ve çağrı geldiğinde başka birinin elini kaldırmasını umuyor." diyor.

The New England Journal of Medicine'de yayınlanan bir araştırmaya göre, yaklaşık olarak her 600 uçuştan biri böyle bir olayı içerecek. Sadece Londra Heathrow Havalimanı'nda günde 1.300 uçuşun iniş ve kalkış yaptığı düşünülürse, bu İngiltere uçuşlarında her gün doktor çağrıları olduğu anlamına geliyor.

Bu tıbbi olayların üçte birinden fazlası mide ağrıları ve rahatsızlıktır, ancak dörtte biri nörolojik sorunlardır - baş dönmesi, bayılma ve nöbetler dahil - ve yüzde yedisi nefes alma güçlüğüdür.

doktor
ucak
ilkyardim
havayollari
yolcu
Yorum (11)
uzman hekim
uluslararası uçuş sırasında rastgeldiğim bir uçuşda böyle bir anonsa cevap verip müdahalede bulundum ve uçuş ekibi tamamen insanlık için yaptığım bu yardımıma uçakta yemek ve çok kaliteli içkileriyle ve de indiğim şehirde geç vakit gece olduğundan iyi bir otel konaklamasıyla karşılık vermşlerdi.
13
Cevapla
Has Odabaşı
"tohtur" olarak o an kabinde görev yapmak için: acil stabilizasyon sonrası "tohtur" için sgk girişi, iş sağlığı ve güvenliği ekpimanları ve daha pek çok idari mevzuat prosedürünün yapılması lazım da: bunlara kimse uğraşmaz tohtur la herkes uğraşır öneri: canın seven"tohtursuz" uçağa binmesin ;/)
10
Cevapla
Hakan
ttb her dr müdahalesi için 10000 mil puan alınması konusunda görüşme yada pazarlık yapmalı
5
Cevapla
serkan
artık otobüsle yolculuk yaptıklarındandır
22
Cevapla
Candostbey
çağrıya karşılık verilmedi ve yolcuda da ciddi sonuçlanan durum meydana geldi.. olayın insani boyutumu, hukuki boyutumu sizce..?
3
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir