Medimagazin logo

ÜAK doçentlik başvuru şartları: Sağlık alanında multidisipliner kitap yapılamaz mı?

2024 yılı doçentlik başvuru şartlarında yer alan bir madde, bilimsel kitap yazımına katkıda bulunacak yazarların hangi kriterlere göre değerlendirileceği konusunda kafa karışıklığına neden oldu. Türkiye Klinikleri yetkilileri, Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı (ÜAK) Doçentlik Hizmetleri Şube Müdürlüğünden konuya açıklık getiren bir görüş aldı.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
ÜAK doçentlik başvuru şartları: Sağlık alanında multidisipliner kitap yapılamaz mı?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ÜAK’ın yayımladığı 2024 yılı doçentlik başvuru şartlarında, "Bu madde kapsamında, sadece ders kitabı dışındaki özgün bilimsel kitaplar ve aynı kitaptaki bölümlerden sadece biri puanlanabilir. Yayınlanan kitabın tüm bölümleri başvurulan doçentlik bilim alanı ile ilgili olmak zorundadır." şeklinde bir madde yer alıyor.

Bu ifade, bilimsel olarak aynı kitapta sadece tek bir branşa ait yazarların katkı sağlayabileceği, diğer branşların ilgili kitaba katkısının olmaması gerektiği gibi yanlış bir algıya yol açtı.

2021 yılından beri WoS BKCI’de (Web of Science Book Citation Index) yer alan ve ülkenin lider kurumlarından olan Türkiye Klinikleri’nin yetkilileri, çok sayıda sağlık profesyonelinden soru ve itiraz aldıklarını, konuyla ilgili başvurdukları ÜAK Doçentlik Hizmetleri Şube Müdürlüğünden en doğru yorumu aldıklarını bildirdiler.

“Kastedilen bilim alanları”

ÜAK yetkilisi, konuya ilişkin olarak, “Burada kastedilen, Doçentlik başvurusu yapılan alan hangisi ise örneğin Sağlık Bilimleri Alanı ile ilgili bir araştırmanın ya da bilimsel çalışmanın Fen Bilimleri ya da Mühendislik Bilimleri alanı ile ilgili bir kitap içerisinde olmaması sadece kendi Sağlık Bilimleri alanına ait olması gerektiğidir.” açıklamasında bulundu.

Bu ifadeye göre, bir bilimsel kitabın bölümlerinin aynı temel bilim alanında olması gerekiyor, ancak farklı branşlardan katkı alınmasında herhangi bir sakınca bulunmuyor. Dolayısıyla multidisipliner çalışmaların yapılması hele de sağlık bilimleri alanında kaçınılamaz ve aksi düşünülemezdi.

Örneğin, Multipl Skleroz (MS) ile ilgili bir bilimsel kitaba nöroloji branşının yanı sıra radyoloji, psikiyatri, fizik tedavi ve rehabilitasyon gibi branşlardan da katkı sağlanabilmelidir. Bu doğrultuda, Sağlık Bilimleri Temel Alanı’ndaki tüm branşlardan katkı alınabilmektedir.

Doçentlik başvuru şartlarında yer alan bilim alanları

Diğer taraftan doçentlik başvuruları için geçerli olan bilim alanları ise şöyle:

  • Eğitim Bilimleri Temel Alanı
  • Fen Bilimleri ve Matematik Temel Alanı
  • Filoloji Temel Alanı
  • Güzel Sanatlar Temel Alanı
  • Hukuk Temel Alanı
  • İlahiyat Temel Alanı
  • Mimarlık, Planlama ve Tasarım Temel Alanı
  • Mühendislik Temel Alanı
  • Sağlık Bilimleri Temel Alanı
  • Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Temel Alanı
  • Ziraat, Orman ve Su Ürünleri Temel Alanı
  • Spor Bilimleri Temel Alanı
docentlik basvuru sartlari
bilim alani
uak
Yorum (3)
Hattori Hanzo
batıyı bilmem de; doğu' da doçent olan"el classico"olarak "ben hocayım, nöbet tutmam,keyfime göre mesaiye gelirim,poliklinik ve ameliyat yaparım,istediğim zaman çıkarım,sağlık kuruluna girmem, haftasonu visite gelmem" modunda olup daha da vahimi;idare de bu görüşü maalesef destekleyip çanak tutmakta
11
Cevapla
DRHB
bir bilim insanı kendi bölümünden başka bölümlerle, botanikçiyle kimyacıyla hatta astronotla dahi̇ yayin yapabi̇li̇r. bu bi̇li̇mi̇n evrenselli̇ği̇ ve özgürlüğünün gereği̇di̇r. en kıymetli çalışmalarda bunlardır. saaaaadece kendi bölümüyle çalışma yapmalı demek bence evrensel bilime bir prangadır
4
Cevapla
drsurg
yapılamaz! çünkü, kitap yazmak akademisyenliğin en rafine formudur. doç, prof olmak için kitap yazılmaz. kitap yazmaya "cüret edebileceğine, " emin olduktan sonra yazılır. lütfen !...."bir şey yapmadan bir şey olma" uzmanı olmuş kişilerin saçma kitapları ile dolmasın etraf...
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir