Medimagazin logo

Türkiye'nin MS haritası çıkarıldı

Türkiye'nin Multipl Skleroz (MS) haritası, çeşitli üniversiteler ile Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan kapsamlı bir çalışma ile çıkarıldı. Çalışma, uluslararası alanda prestijli olan "Multiple Sclerosis Journal" dergisinde yayımlandı.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Türkiye'nin MS haritası çıkarıldı
MS'in illere göre prevalans dağılımı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Beyin ve omurilikteki sinirlerin etrafını saran “miyelin” isimli kılıfı etkileyen bir hastalık olan Multipl skleroz (MS), bağışıklık sistemi hücrelerinin miyelin kılıfına ve merkezi sinir sistemi yapılarına zarar vermesi sonucu ortaya çıkıyor.

Multipl skleroz hastalığında merkezi sinir sisteminin herhangi bir bölgesi tutulabiliyor ve hasar oluşan bölgelerle ilişkili işlevlerde kayıplar saptanıyor. Bu nedenle hastalık bulguları çok değişkenlik gösterebiliyor.

Genç erişkinlerdeki nörolojik engelliliğin en önemli nedenlerinden olan MS, sadece hastalarda sebep olduğu engellilik değil, hasta yakınlarında yol açtığı psikolojik veya bakım sorumluluğu gibi etkilerinin yanı sıra tıbbi bakım maliyeti açısından da ciddi bir ekonomik yük getiriyor.

Yapılan çalışmalar, bir MS hastasının yaşam boyu maliyeti yaklaşık 4 milyon dolar olduğunu ortaya koyuyor.

2,3 milyondan  2,8 milyona yükseldi

47 MS örgütünün birleşerek oluşturduğu The MS International Federation (MSIF) belirli aralıklarla dünya çapında epidemiyolojik çalışmalar yürüyor.

MSIF’in 2020 yılında yapmış olduğu çalışma sonucuna göre; dünyada 2013 yılında 2,3 milyon olan MS hasta sayısının 2020 yılında 2,8 milyona çıktı.

Global MS prevalansı 36/100.000 iken Avrupa prevalansının ortalamasının ise 133/100.000 olduğu biliniyor.

Türkiye’nin MS haritası çıkarıldı

Türkiye'deki çeşitli üniversitelerden; Bilgin Öztürk, Esra Taşkıran, Serkan Demir, Meryem Aslı Tuncer, Murat Kürtüncü, Rana Karabudak, Aksel Siva, Hüsnü Efendi ile Sağlık Bakanlığından Naim Ata, Mustafa Mahir Ülgü ve Şuayip Birinci'nin katkılarıyla Türkiye'nin Multipl Skleroz haritası çıkarıldı.

“Prevalence and incidence of multiple sclerosis in Turkey: A nationwide epidemiologic study” başlıklı Türkiye verisini içeren çalışma uluslararası platformda Multipl Skleroz ile ilgili en prestijli dergi olarak kabul edilen “Multiple Sclerosis Journal” Haziran baskısında yayımlandı.

Coğrafi koordinatlara göre yoğunluk

En yüksek prevalans Eskişehir'de

Dünyanın en geniş ulusal epidemiyolojik verisinin yayımlandığı çalışma sonucunda, Türkiye’de MS hasta sayısının 82.225 olduğu ortaya kondu.

 Bu da yaklaşık olarak 1000 kişiden 1’inin MS olduğu anlamına geliyor.

 

Çalışma verilerine göre;

  • Türkiye için MS prevalansı 96.4/100,000 olarak hesaplandı. (Kadınlarda: 131.8, erkeklerde: 61.1).
  • İl bazlı analizler de yapılmış olup en yüksek prevalans Eskişehir'de iken en düşük prevalans Şırnak’ta saptandı. (Sırasıyla 152.77/100,000-24.57/100,000)
  • Türkiye’de her gün yaklaşık 15 kişiye MS tanısı konuluyor. Kadınlarda 2.1 kat daha fazla görülen hastalığın ortalama tanı yaşı ise 34 . Ortalama hasta yaşı ise 43.1.
  • Coğrafi konuma göre analizler yapıldı, buna göre 38-40 enlem arası yoğunlaşma saptandı.
  • Çalışmada sunulan veriler herhangi bir ayırım yapmadan (Etnik köken, gelir dağılımı, coğrafik dağılım gibi, sağlık kuruluşu, sigorta şirketi) nüfusun neredeyse tamamını kapsayan, ilk ulusal epidemiyolojik bilgilerini içeriyor.
ms
turkiyenin multipl skleroz ms haritasi
multiple sclerosis journal
Yorum (1)
hakan ozturk
hastaların sosyoekonomik durumuyla ve sağlık kurumlarına ulaşılabilme ile ilişkili bir sonuç bence
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir