Medimagazin logo

Türkiye'deki sağlık harcamaları 45 milyar Tl'ye ulaşacak

Güney İlleri Özel Sağlık Kuruluşları Derneği (GÜSİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Halit Atik, Türkiye genelindeki sağlık harcamalarının 2002 yılında 10 milyar TL olduğunu, bu rakamın 2012 yılında 45 milyar TL'ye ulaşmasının beklendiğini açıkladı.
Türkiye'deki sağlık harcamaları 45 milyar Tl'ye ulaşacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ADANA-2002 yılında Türkiye'de muayene ortalaması 2 ile 7 arasında değişirken, bu rakamın 2011 yılında 7.9'a ulaştığına dikkat çeken Atik, "Ne oldu da Türkiye insanı daha çok hastalanır oldu. Bu durumun sorgulanması gerek. Bunu sorguladığınızdaysa özel sağlık hizmet sunucularının elde ettiği başarıyı da görürsünüz. Ulaşılabilir hizmetler, Türkiye'de sağlığa ulaşımı kolaylaştırdı. Ancak biz yeni hastalar oluşturmadık, siyaset bunu istedi" dedi.


2002 yılında ülke genelindeki sağlık harcamalarının 10 milyar TL olduğunu hatırlatan Atik, bu rakamın 2012 yılında 45 milyar TL'ye ulaşacağının altını çizdi. Bunun yanında 2011 yılında özel sağlık kuruluşlarına 6.4 milyar TL'lik bir ödeme yapıldığını ifade eden Atik, "Yaptığımız hizmet yüzde 30 civarındayken, aldığımız ücret ise yüzde 15. Özel sağlık kuruluşları, sanki sağlık hizmetlerinin suçluları gibi ilan ediliyor. Bugün gelinen noktada adeta ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız" diye konuştu.
Herhangi bir özel sağlık kuruluşuna giden vatandaşın 20 TL muayene ücreti ödediğine işaret eden Atik, bunun 15 TL'si vatandaştan 'katkı payı' adı altında alınırken, asgari 5 TL'sinin de vergi olarak geri alındığını anlattı.

"KAMU HASTANELERİYLE AYNI ÜCRET UYGULAMASININ HİÇBİR İZAHI YOK"
Atik, "Vatandaştan alınacak fark ücretine sınırlama getiriliyor. Peki bundan devletin zararı ne? Alınacak olan 20 TL'lik muayene ücretiyle kan ve idrar tahlillerinin yanı sıra EKG, röntgen grafikleri, enjeksiyon ve pansuman gibi işlemlerin de yapılması isteniyor. Bunun imkansız olduğunu bilmemek mümkün mü? 20 TL ile ne röntgen, ne tahlil maliyetini ne de hekim ücretini karşılayamazsınız. Özel sektörün kirası, vergisi, çalışanlarının maaş ve SSK'ları, elektrik ve suyu, faturası gibi giderleri hiç dikkatealınmadan kamu hastaneleriyle aynı ücret uygulamasının hiçbir izahı yok" ifadesini kullandı.


En ekonomik ve en pratik hizmet veren ayakta tedavi merkezlerinin neden dikkate alınmadığını soran Atik, bu merkezlerde de muayene ücretinin 20 TL olduğunu, bunun yanında üniversite ve özel hastanelerde muayene ücretlerinin neden bunun 2-3 katı olduğunu sordu. Atık, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Uzman, hastasını üniversitede muayene ederken farklı bir şey mi yapıyor? Üstelik bazı merkezlerde çalışan uzmanlar daha tecrübeli olabiliyor. Karmaşık mevzuatlar içinde bunun uzman hekim muayenesi, pratisyen muayenesi olarak sınıflandırılması neden düşünülmüyor da 15-20 çeşit muayene ücreti uygulanıyor? Özel sağlık sektörüne neden bir maliyet hesabı yapılarak, enflasyon da dikkate alınarak fiyatlandırma yapılmıyor?"

"AVUÇ İÇİ UYGULAMASINA GEÇİLİP, 2 BİN TESİS DENETLENECEK"
Bugünkü mevcut fiyatlarla özel sağlık kuruluşlarının ayakta kalmasının mümkün olmadığı gibi uygulanan sistemin de sürdürülebilir bir sistem olmadığını ifade eden Halit Atik, ödemelerin 45 gün geciktirilmesi halindeyse özel sağlık sektörünün yüzde 50'inin batacağını, fiyatların mutlaka arttırılması gerektiğinin altını çizdi. Yapılan sözleşmelerin tek taraflı olduğunu ve bunun düzeltilmesi beklentisi içinde olduklarını dile getiren Atik, 2012 yılı sonuna kadar 'e-reçete' uygulanacağını, bunun yanında örnekleme yöntemiyle denetim yapılacağını ve 'avuç içi' uygulamasına geçilerek, yaklaşık 2 bin tesisin incelenip denetleneceğini vurguladı.


Risk odaklı denetimler gerçekleştirileceğini açıklayan Atik, hastane davranış değişikliklerini anında görebileceklerini, 1 Temmuz 2012 itibariyle de 'avuç içi damar izi'ni uygulayacaklarını vurguladı. Malzeme bilgisinde KDV payı girilmesi halinde yüzde 18 oranında geri dönüş sağlanacağını, SHS'nin de kendi hekim bilgisini girebileceğini belirten Atik, bir hekimin maksimum 60 hasta bakabileceğini ve günde en fazla 10 saat çalışacağını sözlerine ekledi.

türkiye'deki
sağlık
harcamaları
45
milyar
tl'ye
ulaşacak
Yorum (11)
Dr
Zamanında SSK da çalışırken 30 milyon kişinin yükünü SSK lı doktorlar çekiyor ve canı çıkıyordu. Yine de kimseye yaranılmıyordu. Şimdi görsünler bakalım SSK hastaneleri ne kadar iş yapıyormuş.
0
Cevapla
gçlgelice
NASILSA Olsun bakalım olsun borç veren var nasılsa; Bizden büyük yiğit yok, borç yiyen var nasılsa. Henüz uyanmadılar, ülkesini sevenler Devletin malı deniz çok diyen var nasılsa. Bir buçuk milyar için bir hafta çook bekledik; Gavurlar arasında çok seven var nasılsa. Daha doksan da olur, yüz doksan bile olur, Nasılsa bu gidişe dur diyen yok nasılsa...
0
Cevapla
batur ay
yiyin efendiler yiyin,devletin malı deniz nede olsa,bir özel hastane sahibinin dediği gibi 'ÇEŞME AKARKEN TESTİYİ DOLDURUN',afiyet olsun...
0
Cevapla
Mustafa Bakır
Sağlık harcamaları milletin cebinden çıkan vergilerle veriliyor ve performans sistemiyle teşvik edilen sağlık hizmetleri (ve harcamaları) iktidarı ayakta tutan önemli unsurlardan biri. Bu nedenle sübvanse ediliyor. Hükümet aile hekimliği sistemini ve sevk zincirini amaçlayan bir yapılanma planlamıştı ama oy kaybını göze alamadığı için bu sistemi hayata geçirmesi artık imkansız, çünkü halkın sağlık hizmetlerindeki beklentisi geri dönüşümsüz biçimde arttırıldı, giderek de artıyor. Popülist politikalar sadece seçimden önce alınacak sonuçları hedefleyen projelere izin veriyor. Halk cebinden çıkan bu paranın ileride tahsil edileceğinden habersiz, çünkü yaşadığı güne bakıyor, 10-20 sene sonrasına bakmıyor, Yunanistan'da yaşananlardan da ibret almıyor. Sağlık hizmetlerine ulaşımın artması halkı şimdilik mutlu edip oya döüşse bile sağlık sisteminin değerlendirilmesinde en önemli ölçüt değil. Burnu akan, başı ağrıyan, minör sağlık problemi olanların (sağlık hizmeti alanların çoğunluğunu teşkil ediyor) memnuniyeti popülizmi hedefine ulaştırıyor, ancak sağlık hizmetinin kalitesi asıl ciddi sağlık problemi olan hastaların memnuniyeti ile, yani hizmetin kalitesi ile değerlendirilmeli. Eğer yoğun bakım altyapısının yeterzis olması nedeniyle hastalar ambulanslarda kaybedilmeye devam ediyorsa, kanser hastalarını yatıracak yatak bulamazken konunun uzmanlarını kendisinde istifade edilemeyen merkelerde gerevlendiriyorsanız, hastane enfeksiyonları sıklığında dünyanın önde gelen ülkeleri arasındaysanız, sağlık eğitimini teşvik edeceğiniz yerde mesleğin ve hocalarının itibarını maddi-manevi azaltmaya devam etmekteyseniz... onlarcasını sdaha sıralayabilirim, o zaman 10 sene sonra sağlık hizmetlerinin hacmi ve harcamalar çok artmış ancak kalitesi çok azalmış olacak, ya doğrudan, yada dolaylı vergi ve katkı paylarıyla tahsilat yapılmaya başlanacak. Belki bu hükümet döneminde olmayacak bu tahsilat, bir sonraki hükümete bırakılacak. Aslında halkın sağlık hizmetlerinde rasyonel biçimde faydalanması hala sağlanabilir. Sevk zinciri hala halkın da kabul edeceği biçimde kurulabilir. Bunun için tıp fakültelerinde 1 sene fazladan pratik eğitim (pratisyen programı) seçenekli olarak verilebilir. Bir yandan da aile hekimi olarak çalıştırılan pratisyen hekimler dönüşümlü olarak ciddi meslek içi eğitimden geçirilebilir. bu eğitim süreci 4-5 sene sürer ama halkın sağlık ihtiyaçlarının giderilmesinde aile hekimine güveni artırır, ASM'lerin kullanımını yaygınlaştırır, mükerrer ve gereksiz hizmet kullanımını azaltır. Bu arada bu hekimleri gelirlerinde cazibeyi artıracak iyileştirmeler de yapılmalıdır. Bu önerim daha iyi bir sisteme geçişin bir başlangıcı olabilir. Sağlık hizmetlerinin ve eğitiminin diğer kompartmanlarında da eş zamanlı değişiklikler de yapılmaıdır. Yetkililer istişare ve itibar etse söyleyecek daha çok sözüm var. Ama.....
0
Cevapla
dr gariban
Doktorlar performans sisteminin kurbanı oluyor, her hastaya istediği her tetkiki yaptırmak zorunda kalıyor. sağlık bakanının popülist yaklaşımlarıyla oy hedefleniyor. 10 sene sonra emekli maaşları ödenmeyecek sağlık özelleştirilmek zorunda kalacak. 10 liralık hastaya 30 liralık işlem yapılaması nereye kadar sürecek sanıyorsunuz?
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir