Medimagazin logo

Tüp Bebek SHAPE toplantısı Ankara'da yapılacak

Tüp Bebek hasta hazırlanmasına yönelik kısa protokol (antagonist protokol) ile ilgili dünyada uzman merkezlerce düzenlenmekte olan SHAPE toplantılarının ikincisi 1-2 Aralık tarihlerinde Ankara’da yapılacak.
Tüp Bebek SHAPE toplantısı Ankara'da yapılacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol


SHAPE toplantıları, İngilizce “Sharing best clinical experience and expertise” (en iyi klinik deneyim ve tecrübeyi paylaşmak)’den gelmekte olup, tüp bebek ile ilgili yoğun klinik deneyim ve akademik birikime sahip merkezlerin himayesinde, yurt dışı dinleyici/delege katılması ile gerçekleştirilmektedir.

SHAPE toplantıları Batı Avrupa ve Avustralya’da 10 merkezde yapılmaktadır.  

TÜRKİYE REFERANS MERKEZ OLMA YOLUNDA…

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Profesör Doktor Hakan Yaralı’nın ev sahipliği yapacağı toplantıya Kanada, Fransa, İran, Yunanistan, Danimarka’nın da aralarında bulunduğu ülkelerden yaklaşık 12 delege katılacak. Toplantıyı organize etme görevi Avrupa Birliği dışında ilk defa Türkiye’de  Anatolia Tüp Bebek Merkezi'ne verildi.

Anatolia Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi Genel Direktörü Prof. Dr. Hakan Yaralı, tüp bebek uygulamasında, "Hasta dostu tedavisi" ile ilgili açıklama yaptı; "Tüp bebek uygulamasında hasta dostu tedavisi (diğer adıyla; antagonist protokol ve hafif yumurtalık uyarımı), klasik uygulamaya (uzun protokol) göre bazı avantajlar sağlamaktadır.  Bu avantajlar, klasik uygulama (uzun protokola göre) daha az enjeksiyon yapma, daha düşük dozda yumurtalık uyarım ilacı kullanma gereği, daha seyrek monitorizasyon gereği, daha kısa uyraım süresidir.  Bu uygulama ile amaç daha doğala yakını sağlamaktır.  2011 yılında yayınlanan çok geniş bir değerlendirmede (meta-analiz) eve canlı bebekle gitme oranları da, uzun protokol ile benzerdir.  Diğer taraftan, tüp bebek uygulamalarında en endişe duyulan bir komplikasyon olan aşırı uyarım sendromu riski %50 oranında azalmaktadır.  Başka deyişle hasta-dostu bu protokol ile etkinlik (eve canlı bebekle gitme) korunur iken,  emniyetlilik artmaktadır (aşırı uyarım sendromu riski azalmaktadır).  Ayrıca, psikolojik yük azalmasına bağlı, negatif uygulama sonrası hastanın tedaviyi bırakması ihtimali de antagonist protokol kullanımında azalmaktadır.  Bütün bu avantajlarına karşın, bütün dünyada farklı ülkelerdeki (ülkemiz dahil) tüp bebek merkezlerinde yapılan bir ankette 151,000 tüp bebek uygulamasının ancak %10-12’inde antagonist protokolü kullanıldığı rapor edilmiştir.  Bu nedenle SHAPE toplantılarında bu protokol ile deneyim sahibi olan merkezlerin bilgi ve deneyimlerini, farklı ülkelerden gelen delegeler ile paylaşması hedeflenmektedir " dedi.

Türkiye'de her 100 çiftin yüzde 15'i çocuk sahibi olmakta sıkıntı yaşıyor. Anatolia Tüp Bebek Merkezi'nin sahibi Prof. Dr. Hakan Yaralı, hasta dostu tedavisinin tüp bebek sahibi olacak çiftlere umut ışığı olduğunu kaydetti.

Hakan Yaralı sözlerini şöyle tamamladı;
“Anatolia Tüp Bebek Merkezi olarak geçen yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz SHAPE toplantılarının ikincisini bu yıl 1-2 Aralık’ta Ankara’da gerçekleştireceğiz. Anatolia Tüp Bebek Merkezi olarak Avrupa Birliği'nde 6 merkeze ilaveten geçen yıl seçilen 4 yeni merkezden biri olmaktan gurur duymaktayız. Türkiye'de ilk ve tek olarak seçilen Anatolia Tüp Bebek Merkezi’nin Avrupa Birliği dışında bu toplantıya ev sahipliği yapan ilk merkez olması gurur verici “

tüp
bebek
shape
toplantısı
ankara'da
yapılacak
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir