Medimagazin logo

TTB, Akdağ'ı sağlık çalışanlarını dinlemeye çağırdı

TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Aksu, Genel Merkez'de düzenlediği basın toplantısında, Anayasa Mahkemesi'nin Tam Gün Yasası'nın kısmi iptaline ilişkin gerekçeli kararı ile ilgili açıklama yaptı.
TTB,  Akdağ'ı sağlık çalışanlarını dinlemeye çağırdı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Feride Aksu, Anayasa Mahkemesi'nin Tam Gün Yasası'nın kısmi iptaline ilişkin gerekçeli kararıyla ilgili olarak, ''Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ı harekete geçmeden önce, hekimleri, sağlık çalışanlarını dinlemeye ve Anayasa Mahkemesi kararını anlamaya çağırıyoruz'' dedi.


     Aksu, gerekçeli kararda, sağlık çalışanlarına döner sermayeden yapılan ek ödemenin belli bir güvenceyi içermesi gerektiğinin, taban miktarı olmayan güvencesiz ödeme yönteminin Anayasaya aykırı olduğunun belirtildiğini söyledi. Feride Aksu, şöyle konuştu:


     ''Kararda, sağlık hizmetinin ertelenemez, ikame edilemez bir kamu hizmeti olduğu, kişilerin yaşam hakkıyla doğrudan bağlantılı olduğu, bu hizmeti veren hekimlerin sağlık ve yaşam hakkının sürdürülmesinde tartışılmaz bir yeri olduğu, bu nedenle çalışma statülerinin de diğer kamu görevlilerinden farklı olması gerektiği halde, kamu ve özel sağlık kuruluşları ile muayenehanelerde çalışan hekimlere getirilen çalışma sınırlamalarının Anayasaya aykırı olduğu kaydedildi.''


     Aksu, Anayasa Mahkemesi'nce üniversite öğretim üyelerinin tam gün çalıştıktan sonra üniversite dışında bilimsel çalışmalar yapmalarının yasaklanmasının Anayasaya aykırı olduğunu saptadığını ifade ederek, ''Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ı harekete geçmeden önce hekimleri sağlık çalışanlarını dinlemeye, Anayasa Mahkemesi kararını anlamaya çağırıyoruz'' dedi.


     Hekimlerin ve diğer sağlık çalışanlarının, tek bir işte, günde sekiz saat çalışmak ve karşılığında insanca yaşayabilecekleri güvenceli bir ücret istediklerini belirten Prof. Dr. Aksu, şöyle devam etti.


     ''Hekimler, şiddete uğramayacakları bir çalışma ortamı istiyor. Dinlenebilmek, mesleğini geliştirmek için, iyi hekimlik için günde 12 saat, 36 saat çalışmak istemiyor. Artık çıkarılacak yasalarda bunları görmek istiyoruz.


     Tam Gün Yasası'nın uygulamasında gördük ki; Sağlık Bakanı'nın hekim ücretleri için söylediği sözler doğru çıkmadı.


     Bakanlığın web sitesinde yazılı olarak Sayın Bakan Tam Gün Yasası ile pratisyen hekimlerin 5 bin 950 TL, uzman hekimlerin 10 bin 800 TL, şef yardımcılarının 12 bin 500 TL, şeflerinin 12 bin 850 TL alacaklarını iddia etmişti. Tam Gün Yasası'nın uygulanmasından sonra Sağlık Bakanı'nın iddia ettiği ücretleri kazanan hekim yoktur. 5947 sayılı tam gün yasasının üniversitelerle ilgili hükümleri dışında diğer kurumlarda çalışan hekimlerle ilgili maddeleri Temmuz 2010'da uygulanmaya başlamıştır. Bu yasa sonrası ödenen maaş ve ek ödemelerin gerçek miktarları Ankara için pratisyen hekim 3 bin TL, kurum hekimi bin 985 TL, asistan hekim 2 bin 200 TL, uzman hekim 3 bin TL, şef yardımcısı 3 bin 800 TL, şef 4 bin 700 TL, yüzbaşı hekim 3 bin 700 TL almaktadır. Bu rakamlara maaş, ek ödeme, döner sermaye gibi her şey dahildir.''


     Tam Gün Yasası ile birlikte çalışma süresini 45 saat olarak belirleyen yasanın kaldırıldığı halde hekimlerin çalışma sürelerini kısalmadığını öne süren Aksu, ''TTB'nin Ekim 2010'da tamamladığı Ortak Görüş 2010 anketinin verilerine göre; hekimlerin haftalık ortalama çalışma süresi 67 saattir, bu süre pratisyen hekimler için 59 saat, uzmanlar için 68 saat, asistanlar için ise 85 saattir'' diye konuştu.


     Aksu, yine aynı çalışmadan elde edilen verilere göre, hekimlerin kamuda dörtte birinin, özel sektörde ise yarısının her gün normal mesaisinden sonra nöbet tuttuğunu sözlerine ekledi.

ttb
akdağ'ı
sağlık
çalışanlarını
dinlemeye
çağırdı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir