Medimagazin logo

Tıpta yapay zeka konusunda hekimler endişeli

Yeni bir anket, Amerikalı doktorlar arasında yapay zekanın sağlık hizmetlerine entegrasyonuna ilişkin karışık duyguları ortaya koyuyor; idari rahatlama konusunda iyimserliği, ancak hasta mahremiyeti ve doktor-hasta ilişkileri konusundaki endişeleri vurguluyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Tıpta yapay zeka konusunda hekimler endişeli
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Amerikan Tabipler Birliği (AMA) tarafından yakın zamanda yapılan bir anket, Amerikalı hekimler arasında tıpta Yapay Zekanın (YZ) ortaya çıkışına ilişkin karmaşık bir dizi görüş olduğunu ortaya koydu.

Ağustos ayında yapılan ve yaklaşık 1.100 doktorun katıldığı anket, katılımcıların %41'inin mesleki ortamlarında yapay zekanın kullanımı konusunda eşit düzeyde heyecan ve endişe duyduklarını gösterdi.

AMA Başkanı Dr. Jesse Ehrenfeld'e göre doktorlar, iyi tasarlanmış YZ araçlarının hasta bakımını iyileştirmedeki potansiyel faydaları konusunda genel olarak iyimser. Önemli bir şekilde, doktorların yaklaşık üçte ikisi, özellikle belirli temel gereksinimleri karşıladığı takdirde, YZ'de avantajlar görüyor. Doktorlar arasında YZ'ye yönelik birincil umut, şu anda sağlık hizmetleri kaynaklarını zorlayan ve doktorların dikkatini hasta bakımından uzaklaştıran ağır idari yükleri hafifletme potansiyeli. 

Yüzde 72'si teşhis bakımından faydalı buluyor

Anket, tıp camiası tarafından algılandığı şekliyle yapay zekanın çeşitli faydalarını özetledi. Doktorların %69'u yapay zekanın iş akışı verimliliğini artırabileceğine inanıyor, %54'ü yapay zekanın dokümantasyon yüklerini hafifletme potansiyeli konusunda hevesli ve %48'i sigorta kapsamı için ön izin karmaşıklığını azaltabileceğini umuyor. 

Hasta bakımıyla ilgili olarak, doktorların %72'si yapay zekanın daha iyi teşhis için faydalı olduğunu düşünüyor ve %61'i klinik sonuçları iyileştirebileceğine inanıyor.

Doktorların yaklaşık yarısıysa endişeli

Bununla birlikte, önemli endişeler de var. Anket, doktorların %39'unun yapay zekanın hasta-doktor etkileşimleri üzerindeki potansiyel olumsuz etkisinden endişe duyduğunu ve teknolojinin bu önemli ilişkiye zarar verebileceğinden korktuğunu vurguladı. 41'i ise yapay zekanın hasta mahremiyeti üzerindeki etkileri konusunda endişelerini dile getirdi.

Ankete katılan doktorların üçte birinden fazlasının (%38) çeşitli kapasitelerde yapay zeka kullanmaya başladıklarını bildirmesiyle, sağlık hizmetleri ortamlarında yapay zekanın benimsenmesi halihazırda devam ediyor. Özellikle, sadece %11'i YZ'yi teşhis amacıyla kullanırken, daha büyük bir yüzdesi ofis evrak işleri ve çeviri hizmetleri için kullanıyor.

tipta yapay zeka
saglik
hekim
doktor
Yorum (1)
Cookie Monster
o kadar miniş problemlerin içinde yapay zekiyenin haber yapılması da "ne biliiiim kurulu" nun işgüzarlığı olmuş....
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir