Medimagazin logo

Tıp merkezi ve polikliniklerin hekim olmayan kişiler tarafından açılmasına izin mi geliyor?

Kaynak: TTB
Tıp merkezi ve polikliniklerin hekim olmayan kişiler tarafından açılmasına izin mi geliyor?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türk Tabipleri Birliği, Sağlık Bakanlığı’na muayenehane, laboratuvar, müessese, tıp merkezi ve polikliniklerin hekim olmayan kişiler tarafından açılmasına izin veren bir düzenleme için hazırlık yapılıp yapılmadığını sordu.

Bilindiği gibi sağlık kuruluşlarının ihale sonucu verilecek lisansla açılmasına ilişkin ilk düzenleme 663 Sayılı KHK’nin 57. Maddesi ile yapıldı. Bu madde de 663 sayılı KHK’nin anayasaya aykırılığı nedeniyle iptal istenilen maddeler arasındadır.

Bu maddeye dayanan Sağlık Hizmetleri Lisans Yönetmeliği 30 Kasım 2012 Cuma günü Resmi Gazete’de yayınlandı.

Yönetmelikten hastanelerin lisans uygulamasına dahil edileceği açıkça anlaşılmaktadır. Hastaneler dışında “sağlık hizmeti vermek amacıyla kurulan diğer kuruluşlar”ın da  lisans uygulamasına tabi olacağı belirtilmekle birlikte bunların ne olduğu açıklanmamıştır.

Hekim kamouoyunda yaygın bir biçimde Bakanlığın, tıp merkezi ve polikliniklerin açılması için hekim olmayan kişilere yetki vermeye hazırlandığı konuşulmaktadır.

Türk Tabipleri Birliği bütün bu gelişmeler üzerine, Sağlık Bakanlığı’na;

Sağlık Hizmetleri Lisans Yönetmeliğinin, hastaneler dışında muayenehane, müessese, laboratuvar, poliklinik ve tıp merkezlerini kapsayıp kapsamadığını,

Tıp merkezi, poliklinik, muayenehane, müessese ve laboratuarların hekim olmayan kişiler tarafından açılmasına olanak tanıyacak düzenleme çalışmalarının yapılıp yapılmadığını sormuştur.

Aynı yazıda muayenehane, poliklinik ve tıp merkezlerinin özü itibariyle birleşik muayenehane niteliğinde olduğu, bu tür yerlerin hekimler tarafından diplomaları sonucunda edindikleri mesleği icra yetkisi kapsamında açıldığını, hekimlik yapma yetkisi olmayan kişi ve kuruluşlara, para karşılığında bu tür kuruluşları açma yetkisinin verilmesinin evrensel ilke ve değerlere uygun olmadığı, bu yönde varsa düzenleme çalışmalarından vazgeçilmesi istenilmiştir.

Sağlık Bakanlığı'na yollanan yazı için tıklayınız...

tıp
merkezi
ve
polikliniklerin
hekim
olmayan
kişiler
tarafından
açılmasına
izin
mi
geliyor?
Yorum (4)
Dr İsmail S
Hukuk bürosu,mimarlık mühendislik bürosu,eczane açamaz bir doktor. Ama yukarıdaki meslek sahiplerinin çoğunun özel hastanesi var nedense.Büyüğünü açan küçüğünü de açar ne olmuş.Hekimler marabalığa dünden hazır.Sayısı binleri bulan(rakam doğru)özel poliklinikler kapatılırken göstermelik bir yürütme durdurma davası dışında kılını kıpırdatmayan bir TTB den daha ne beklenir ki.50 milyon doların(Rakam az bile) üzerinde bir medikal malzemenin bir günde çöp oluşuna seyirci kalan bir mekanizmadan ne beklenir ki.Dostlar alışverişte görsün hesabı.
2
Cevapla
Atila Keskin
Hele bir eşekliği kabul ettinmi semer vuran çok olur.Az bile bizlere bunlar az bile.Eğer bir vatandaş bir yerde çalışmıyorsa yada bir fabrikası,şirketi veya gelir getirici bir işi yoksa varsın lisans alsın ama sağlıkçıların önünü kesip faşizmin doruğunda egosunu çatlatanların sağlık personeli dışında kişilerin sağlığa yatırım yapmasının önünü açmalarına şaşırmamak lazım.
0
Cevapla
K. ATAKOĞLU
Hastaneler dışında “sağlık hizmeti vermek amacıyla kurulan diğer kuruluşlar" ifadesi mesleki değil kurumsal yapının niteliğine vurgu yapmakta bence... ABD'de de örneklerini gördüğümüz üzre bir sebepten SGK kapsamı dışına düşen birey ve sosyal gruplara varlık amacı iyilik, yardımlaşma vb.olan vakıf, dernek gibi sivil yapılanmalar sağlık hizmeti sunabilecekler. Deniz feneri polikliniği gibi... İşi yürüten yine hekim, hemşire vb. olacak ama tüzel yapı böyle olacak diye düşünüyorum. Çünkü çok yakında bölgesel yada genel sağlık hizmetlerine erişemeyecek yoksul, işsiz, evsiz vb. kayıtsız, prim ödeme gücüne haiz olmayan kişi ve sosyal grupların sayısı dramatik bir biçimde artacaktır. Bu grupların iyilik saikiyle sağlık hizmeti yoksunluklarının azaltılması çok yönlü düşünüldüğünde politik bir tercih olmanın ötesinde sistemin gereği gibi... Doktor, hemşire vb. bu yapıların yöneteni, çalışanı olacaktır, diye yorumluyorum bu hükmü... Saygılarımla,
0
Cevapla
hakan celik
boyle sacmalik olurmu adam para verip aliyor ve tipmerkezini ustune alamiyor sirket kurmak icin dokror olmasada olabilmeli zaten mesul mudur dr.oluyor sirket sahiboyle doktorlugun alakasi olmamali bu doktorlara buyuk bir rannd ozaman doktorlarda mutahitlik yapmasin
3
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir