Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğretim üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Cenap E., Suriye’de yaşanan gelişmelere ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar nedeniyle 4 Aralık 2024’te ‘Terör örgütü propagandası yapmak’ suçlamasıyla tutuklandı. Yürütülen soruşturmanın ardından Prof. Dr. E. hakkında Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.
31 Mart 2024’teki yerel seçimlerde DEVA Partisi’nden Diyarbakır Büyükşehir Belediye başkan adayı da olan Cenap E., bugün ilk kez hakim karşısına çıktı. Prof. Dr. E. ve 3 avukatı salonda hazır bulundu.
Duruşmada savunma yapan Prof. Dr. E., suçlamaları reddedip tahliyesini talep etti. Savcı ise gölgeleme şeklinde propaganda suçunun zincirleme olarak işlendiğinin tespit edildiği gerekçesiyle sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti. Sanık avukatları da müvekkillerinin tahliye ve beraatini istedi.
Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme başkanı, yeterli suç delili olmadığı gerekçesiyle Prof. Dr. E.’nin beraatine ve tahliyesine hükmetti.