Medimagazin logo

Teleradyoloji Türkiye'de gelişmeyi bekliyor

Sağlık sektöründe hizmet veren Türk firmasının hastanelerde kurduğu teleradyoloji (radyoloji rapor ve görüntülerinin dijital olarak bilgisayarlar arasında sanal ortamda aktarılması) sistemi sayesinde dünyanın herhangi bir yerindeki doktor, hastanın filmini online üzerinden tetkik edebiliyor.
Teleradyoloji Türkiye'de gelişmeyi bekliyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 

Genel merkezi Türkiye'de olan ve yurtdışına da hizmet veren firma, Fillandiya, Lübnan, Suudi Arabistan ve Fransa gibi ülkelerde sistemi kurdu. 

    

Uluslararası alanda faaliyet gösteren IMEDIT Firmasının Kurucusu Tamer Belir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Amerikadaki üniversite eğitiminin ardından aldığı sertifikalarla PACS (Dijital görüntüleme ve Arşivleme Sistemi) üzerine uzmanlaştığını, AMICAS, WorldCare, Datex-Ohmeda, PACS ve RIS firmalarında, Harward Medical, Boston Medical Center, Winchester hastanelerinde çalıştığını belirtti. 
    

PACS sistemini hastanelerde yaygınlaştırmak amacıyla şirket kurduğunu dile getiren Belir, hastanın tüm radyolojik tetkiklerinin depolanabildiği ve doktorun bilgisayar aracılığı ile istediği her yerden bu görüntülere ulaşabileceği sistemde, eski ve yeni filmler arasında farkın kolaylıkla ortaya çıktığını ifade etti. 
    

Belir, ''Tamamen web tabanlı şekilde kullanılan ve sınırsız kullanıcı imkanı da sağlayan sistem sayesinde dünyanın neresinde olursanız olun, aynı sistemin olduğu hastanedeki bir doktora filmini gösterme imkanına kavuşuyorsunuz. Çoğu hastane artık bir veya ikiden fazla radyoloji uzmanı istihdam etmek istemiyor. Ya da hiç radyoloji uzmanı olmayan hastaneler de mevcut. Uzaktan raporlama yöntemi daha ekonomik hale geliyor'' diye konuştu. 
    

Belir, teleradyolojinin hastaların radyolojik görüntülerini yorumlama, ileriye dönük arşivleme ve özel vaka kıyaslaması amacıyla güvenli ve özel bir internet hattı aracılı ile transfer etmek anlamına geldiğini kaydetti. 
     
     -HASTANELER İÇİN BÜYÜK KAZANÇ- 
     
     Dünyanın değişik ülkelerinde uzun yıllardır bu sistemin kurulumunu yaptıklarını kaydeden Belir, sistemi son kurdukları ülkelerin Fillandiya, Lübnan, Suudi Arabistan ve Fransa olduğunu anlattı. 
    

Belir, Türkiye'de hastanelerde kullanılan PACS sayısının yüzde 5'i geçmediğini, bunu nedeninin ise PACS konusunda uluslararası standartlara sahip sistemler ile tecrübeli ve eğitimli kalifiye mühendis olmayışı olduğunu anlattı. 
    

Türkiye'de de 4 yılda 32 hastaneye PACS'ı buluşturduklarını dile getiren Belir, tüm Türkiye'de bu sistem yaygınlaştığında önemli bir ekonomik kazanç elde edileceğini kaydetti. 
    

Belir, PACS'ın film basımını ortadan kaldırdığını, bu sistem sayesinde tam teşekküllü bir devlet hastanesinde yılda yaklaşık 250-300 bin doların kasada kalabileceğini ifade etti. 
    

Doktorlar arasında bilgi alışverişini sağlayan teleradyolojinin hata yapma riskini de ortada kaldırdığına dikkati çeken Belir, ''Bu iş kesinlikle büyüyecek ve genişleyecek. Görüntüleme metodları gün geçtikçe daha fazla karmaşıklaşıyor ve bu gelişmiş teknolojinin yanında eğitimli ve deneyimli personel ihtiyacı da gerektiriyor. Bu, gelişmiş görüntülemenin uzmanlaşmış görüntüleme merkezlerinde toplanacağı anlamına gelmektedir. Bu hem doktorlar hem de hastalar için bir avantaj'' diye konuştu. 
     
 

PACS&TELERADYOLOJİ NEDİR

     Web tabanlı merkezi dijital görüntüleme ve arşivleme sistemi olan PACS (Picture Archiving&Communications System) sınırsız sayıda kullanıcının, sınırsız sayıda arşivlenmiş dijital görüntü ve ilgili raporlarına erişim imkanı sağlıyor. 


     Hastane ve ilgili sağlık kurumlarının normalde yaptığı işleri ve hasta dosyalarını elektronik/dijital ortama taşıyan ve hekimlere her yerden erişim sağlayan sistem tüm hekimler arasında sınırsız online arşivleme ve anlık erişim, kominikasyon ve konsültasyon, her hekimin vakalarına ofisinden veya dünyada herhangi bir yerden erişebilme imkanı, hastanenin kendi otomasyonundan da erişim, arşivleme için film ve CD/DVD basımını minimuma indirmesi, uzman hekimler arasında hızlı konsültasyon imkanı sağlıyor. 

teleradyoloji
türkiye'de
gelişmeyi
bekliyor
Yorum (3)
inch
tamamen para düzeni. bazen hastanın kliniği görüntüleme yönteminden daha değerli oluyor. mr ına baktığımız hastanın dönüp bir de ultrasonunu yapmak istiyoruz. ya da klinisyeni ile görüşmk istiyoruz. labaratuvar bulgularına da bakmak gerekebiliyor. ek sekanslar lazım olabiliyor. bazen konsolda bizzat müdahele gerekebiliyor. ama hem hizmet alımlarıyla hem de teleradyoloji ile bunlar mümkün olmuyor. ucuza mal edeceğimizi düşündüğümüz durumlarda erken ve doğru tanıdan uzaklaşıp tedavilere tonlarca para aktarılıyor. akademik düzeyde radyologlar arası belli bir standart getirilerek ulusal teleradyoloji oluşturulabilir. bu da devletin gözetiminde ve standartları sıkı oluşturulmak şartı ile.
0
Cevapla
Op Dr Gokhan Gokce
Teleradyoloji Türkiye'de kesinlikle yaygınlaştırılması gereken bir sistem. Saglık Bakanlığı sistemi tüm Türkiye geneline yaymak için yap-islet-devret yöntemiyle ihale etmek suretiyle hem maliyeti düşürür hemde kısa sürede sonuc alır . Tüm Türkiye ulusal dijital görüntü arşivi oluşturulur biz doktorların daha geniş ortamda konsultasyon yapmamız ve doğru sonucları görüş alışverişleri ile daha sağlıklı almamız sağlanır. Ben Beyin Cerrahiyim duşunun dunyanın her yerinden her ortam ve saatte iphone' imdan bile hastamın tüm Acıl çekilmiş görüntülerine ulaşabiliyorum harika bir teknoloji emin olun bir çok insanın hayatı bile bu teknoloji ile kurtulabilir doğru tanı ileri konsultasyonlar sayesinde daha hızlı olur. Saglık Bakanlığını bu konuda ciddi adım atmaya davet ediyorum . Saygilarimla
0
Cevapla
kübra ışık
her branşın kendine göre incelikleri vardır. radyoloji tahlile bağalı sonuç verilen bir alan değildir. yorum, kişisel beceri bilgi ve birikim işidir. sadece görüntü ile olmaz, anemnez almak- eski tetkikleri ile bakmak- operasyon öyküsü yanlış tanılardan % 50 koruyucudur.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir