Medimagazin logo

Sitokin fırtınasının yönetiminde çığır açan gelişme: Osaka Üniversitesi yeni, hedefe yönelik tedavi geliştirdi

Yeni yöntem, kısa ömürlü bir anti-IL-6 reseptör antikoru kullanarak yan etkileri en aza indirirken enflamasyonu etkili bir şekilde azaltıyor. Bu keşif, ağır enfeksiyonlar, yanıklar ve sitokin fırtınalarına eğilimli diğer durumları olan hastalar için umut sunuyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Sitokin fırtınasının yönetiminde çığır açan gelişme: Osaka Üniversitesi yeni, hedefe yönelik tedavi geliştirdi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Tehlikeli iltihaplanmaya yol açan aşırı bağışıklık tepkisi ile karakterize edilen sitokin fırtınaları, ağır enfeksiyonlar, yanıklar ve bazı hastalıklar da dahil olmak üzere çeşitli tıbbi durumlarda önemli bir risktir. Osaka Üniversitesi'nden araştırmacılar, Proceedings of the National Academy of Sciences dergisindeki son yayınlarında ayrıntılı olarak açıkladıkları üzere, bu durumun tedavisinde önemli bir atılım gerçekleştirdiler.

IL-6'nın enflamatuar yanıttaki rolü

İnterlökin-6 (IL-6), sitokin fırtınalarıyla ilişkili enflamasyonun yönlendirilmesinde çok önemli bir rol oynar. IL-6 hücrelerdeki reseptörlerine bağlandığında, enflamatuar yanıtı güçlendirir. IL-6 sinyalini engellemeye odaklanan geleneksel tedaviler genellikle uzun süreli etkilere ve eşlik eden yan etkilere yol açar.

 

Kısa süreli bir çözüm

Osaka Üniversitesi ekibi tarafından ortaya konan yeni yaklaşım, IL-6 reseptörünü geçici olarak bloke eden bir antikorun kullanılmasını içeriyor. Bu kısa süreli müdahale, daha uzun süreli tedavilerde görülen uzun süreli yan etkiler olmaksızın, dokuları sepsis veya ciddi yanıkların neden olduğu gibi sitokin fırtınalarının zararlı etkilerinden korumak için yeterliydi.

Yeni tedavinin faydaları

Bu yöntem sadece sitokin fırtınalarında yaygın bir komplikasyon olan damar hasarını önlemekle kalmıyor, aynı zamanda ikincil enfeksiyonları da azaltıyor. Araştırmacılar, IL-6 reseptörünü kısa bir süre için bloke ederek, vasküler endotel hücrelerini güçlendirdiğini ve damar bütünlüğünü koruyarak sızıntıyı ve müteakip iltihaplanmayı önlediğini buldular.

Başka hastalıkların tedavisinde de kullanılabilir

Çalışmanın bulguları, sadece enfeksiyonlar ve yanıklar tarafından tetiklenen sitokin fırtınalarının değil, aynı zamanda COVID-19, akut solunum sıkıntısı sendromu ve bazı kanser tedavileri gibi diğer durumların tedavisinde de önemli etkilere sahip. Bu yeni tedavi, vücudun bağışıklık tepkisini yönetmek için daha kontrollü bir yaklaşım sağlayarak hastalar için daha güvenli bir alternatif sunuyor.

sitokin firtinasi
antiil6 reseptor antikoru
enflamasyon
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir