Medimagazin logo

Sigorta poliçelerinin geliştirilmesi için danışmanlık anlaşması yapıldı

Türk Tabipleri Birliği, mesleki mali sorumluluk sigortasının yasal düzenleme ile zorunlu hale getirilmesi nedeniyle; hekimlerin her yıl zorunlu olarak yaptıracağı sigorta poliçelerinin hekim lehine geliştirilebilmesine etkide bulunmak, TTB’nin örgütlü gücünün her bir hekimin yararına kullanılabilmesini ve “en uygun” poliçenin oluşturulmasını sağlamak amacıyla Gras Savoye Sigorta ve Reasürans Brokerlik A.Ş ile danışmanlık anlaşması yaptı.
Sigorta poliçelerinin geliştirilmesi için danışmanlık anlaşması yapıldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Anlaşmaya göre, söz konusu firma, öncelikle kapsamı açısından en uygun sigorta poliçelerinin oluşturulması için sigorta şirketleriyle görüşmeler yapacak. Alınan teklifler Türk Tabipleri Birliği ile birlikte değerlendirilerek hekim lehine “en uygun” olan poliçeler belirlenecek; mesleki mali sorumluluk sigortasının hekimleri koruma fonksiyonunun nisbi olarak en yüksek düzeyde tutulması sağlanmaya çalışılacak.

 

Zorunlu sigorta uygun sistem değil

TTB, 2005 yılında, mesleki mali sorumluluk sigortası genel ve özel şartlarının hazırlanması sürecinden başlayarak; başka ülkelerdeki uygulama örneklerinin sonuçlarını da göz önünde tutarak, hekim mesleki mali sorumluluk sigortasının ortaya çıkan mesleki uygulama hatalarını azaltıcı bir etkisinin bulunmadığını ortaya koydu. Yine uygulama örneklerinden yola çıkan TTB, mesleki mali sorumluluk sigortasının sakıncalarını karar verici çevreler ve kamuoyu ile de bu süreçte sıkça paylaştı. TTB’den yapılan açıklamalarda, mesleki mali sorumluluk sigortasının şu sakıncalarına dikkat çekildi: 

 

- Sağlık hizmet sunumu sonrasında açılan davaları sayısal olarak artırmaktadır. 

- Primlerin yüksekliği sebebiyle hekimlerin gelirlerini azaltıcı yönünün bulunmaktadır. 

- Kimi durumlarda hekimin yıllık gelirinden fazla prim talep edilmektedir.  

- Hekimleri riskli hizmetleri sunmaktan kaçınmaya sevk etmektedir. 

- Olası riskin azaltılması amacıyla en ileri tetkik araçlarına başvurulması eğiliminin artması sebebiyle hizmetin pahalılaşmasına sebep olmaktadır. 

 

Zorunlu sigorta yerine kamusal fon olmalı

Tüm bu sakıncalar nedeniyle TTB halen, sağlık hizmetlerinin yürütülmesi sırasında ortaya çıkan hasta zararının karşılanmasına ilişkin çözüm önerisi olarak ise ulusal ölçekte kamusal bir fon oluşturularak kusur/komplikasyon ayrımı olmaksızın ve hekim ile hasta karşı karşıya getirilmeksizin hastaların tıbbi uygulamalardan kaynaklanan zararlarının giderilmesinin sağlanması, ancak daha da önemlisi, tespit edilen tıbbi uygulama hatalarının sebeplerinin araştırılması ve yinelenmesinin önüne geçilmesine yönelik bir sistemin kurulması gerektiğini savunuyor. TTB, savunduğu bu değerlerin yaşama geçmesi için mücadelesini sürdürmeye devam ediyor. 

 

Uygulama zorunlu olunca, müdahillik de zorunlu 

Ancak diğer taraftan, mesleki sorumluluk sigortasının yasayla zorunlu hale getirilmesi nedeniyle, TTB sürecin hekim ve hastaların yararına işlemesini sağlayabilme amacına yönelik çalışmaları da gündemine aldı. Yargısal girişimlerden, ilgili sigorta şirketleri ile görüşmeler yapılmasına ve poliçe karşılaştırması yaparak kamuoyu ile paylaşılmasına kadar pek çok faaliyeti de beraberinde yürüten TTB, danışmanlık anlaşmasını da yaşama geçen bu zorunlu süreç içinde hekim ve hasta yararının en üst düzeyde korunabilmesini sağlamak amacıyla gerçekleştirdi.

sigorta
poliçelerinin
geliştirilmesi
için
danışmanlık
anlaşması
yapıldı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir