Medimagazin logo

SGK'dan iddialara fizik tedavi yanıtı

Sağlık Uygulama Tebliği ile uyumlu standart belirlendiği vurgulandı.
SGK'dan iddialara fizik tedavi yanıtı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı (SGK), 10 Nisan'da yayımladıkları genelgeyle, (A) ve (B) grubu hastalara uygulanacak fizik tedavi ile rehabilitasyon süresi ve bu uygulamayı yapacak personel açısından Sağlık Uygulama Tebliği ile uyumlu standart belirlendiğini bildirdi.

SGK'dan yapılan yazılı açıklamada, bugün bazı basın-yayın organlarında "Yüzde 50 devlet felci" başlığıyla verilen haberlerde "kurum tarafından özel fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışan her hekim başına günde en fazla 16 olan ve "A grubu" olarak nitelendirilen felçli, spastik hasta kotasının 8'e düşürüldüğü ve bunun hasta mağduriyetine neden olduğuna" yönelik iddiaların yer aldığı belirtildi.

Buna ilişkin kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi ihtiyacı duyulduğu ifade edilen açıklamada, kurum tarafından 10 Nisan'da yayımlanan genelgeyle, haberlerde iddia edilenin aksine (A) ve (B) grubu hastalara uygulanacak fizik tedavi ile rehabilitasyon süresi ve bu uygulamayı yapacak personel açısından Sağlık Uygulama Tebliği ile uyumlu standart belirlendiği vurgulandı.

Yapılan bu düzenlemeyle özellikle rehabilitasyon ihtiyacı bulunan hastaların tedavilerine, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzman hekimlerinin de katılmasının sağlandığı belirtilen açıklamada, "Hastalığın özelliğine göre bir saatten fazla sürmesi de muhtemel tedavi seanslarının minimum bir saat olması ve bu yolla tedaviden, mümkün olan en üst düzeyde fayda sağlanması amaçlanmıştır" ifadesi kullanıldı.

HASTA MAĞDURİYETİ YAŞANMAYACAK

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Sözleşme yoluyla hizmet aldığımız diğer sağlık hizmetlerindeki günlük poliklinik sayısının bir göz hastalıkları uzman hekimi için 45, dahiliye uzman hekimi için 60 olduğu göz önüne alındığında, günlük 8 saat fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmeti sunan bir özel sağlık hizmeti sunucusunda bir uzman hekim başına 48 poliklinik muayenesi yanında, yine seansları en az bir saat sürecek olan 64 (C) ve (D) grubu fizik tedavi işlemi, ayrıca bir fizyoterapistle 12 (A) ve (B) grubu rehabilitasyon işlemi faturalandırılmasına izin verilmektedir.

Kurumumuz mevzuatında, sağlık hizmeti sunucularında görev yapacak hekim sayısının sınırlandırılmasına yönelik bir düzenleme de bulunmadığı düşünüldüğünde 10 fizik tedavi ve rehabilitasyon uzman hekimi bulunan bir sağlık hizmeti sunucusundan günlük 480 poliklinik, 120 (A) ve (B) grubu işlem, 640 (C) ve (D) grubu işlem fatura edilebilecektir."

Açıklamada, uygulamada, hekim sayısına paralel olarak fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulanacak hasta sayısının artacağı göz önüne alındığında dahi hasta mağduriyetinin yaşanamayacağı bildirildi.

sgk'dan
iddialara
fizik
tedavi
yanıtı
Yorum (25)
ahmet yalçın
Yuh Artık Bu kadar doğru olmayan cümle nasıl arka arkaya dizilebilir. Birincisi özel sektördeki hekim sayısını sağlık bakanlığı çok katı şekilde sınırlıyor. Önceden parayla transfer yapılırdı.Artık buda mümkün değil İkincisi birçok merkezin bakabileceği hasta sayısında % 40 kadar düşüş olacak. Çünkü FTR hekimlerinin part time çalışma hakları da ellerinden alınmış. SGK'nın demek istediği şu: Ya gidip devlet hastanelerinde aylarda sıra bekleyin yada özel merkezlerin alacağı % 200 farka razı olun. İşin en acınası tarafı şu: FTR hastalarının birçoğu özürlü, çok yaşlı ve bakıma muhtaç insanlar. Toplumun desteğe en çok ihtiyacı olan bu kesimine yazık değilmi ?
0
Cevapla
ozan
Bir ftr hekimi sadece 8hasta alabildigine göre diger 4hasta fzt uzerinden mi fatura edilecek ?
0
Cevapla
dr sertaç
arkadaş ftr kotası düşürülmüş, özel dal merkezlerinin kazancı yarıya düşecek , çalışan fizyoterapistlerin yarısı işsiz kalacak bu arkadaş hala soruyor kalan 4 hasta fizyoterapist üzerinden mi faturalanacak...hayır arkadaşım devlet ödemiyor öyle doktor imzası istiyor doktor..keşke ftr uzmanlarını yıpratmak için yaptığınız bakanlık kulisini bu gibi işlerde kullansaydınız...
0
Cevapla
ozan
Sertac bey faturada adimizin gecmesi icin doktor olmamiza gerek yok. Daha once adimiz geciyordu. Fizyoterapi planini uygulayan fizyoterapisttir adinin gecmesi kadar dogal bsey yoktur. siz muayene ettiginiz hastanin yuzunu bile unutuyorsunuz cok iyi bilirsiniz bunu. Asil siz lobilerinizle fizyoterapistleri yipratmaktan vazgecin. Saldirganliginiz mesleki tatmininizin olmamasindandir.mazur gormek lazim.
0
Cevapla
hilal
fizy ozan, dr haklarına sahip olmak istiyorsan keşke o zorlu yollardan geçebilseydin. 1- tanıyı ve tedavi planını doktor yapar, sağlık personelleri doktora yardımcı olarak uygular. Bu bi ekip işidir.Hemşirelerin de senin gibi 5 sene üniversite eğitimi aldığını unutma!ben hiç bi hemşirenin tedaviyi ben yapıyorum bana doktor hakları verilsin dediğini duymadım. 2- Ben bi FTR uzmanı olarak günde en az 100 hasta bakmak zorunda olmasam emin ol tüm hastalarımı çok güzel tedavi ederim. Senin, Türkiye şartlarında FTR uzmanı olmak için tüm sınavlarda yüzde birlik dilime girmiş, TUS da nöroloji, ortopedi, göğüs branşlarından çok daha yüksek bir puanla uzmanlık eğitimine başlamış bi doktordan daha bilgili ve üstün olduğunu ve tedaviyi sadece senin yapabileceğini düşündüren komik düşüncenden kurtulmanı dilerim.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir