Medimagazin logo

Seyyanen zam mı ek ödeme mi?

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Gökhan Erdoğan, maaş artışı ve seyyanen zam konusunda yaptığı açıklamada, "Günlerdir bahsedilen ‘seyyanen zam’ aslında ‘seyyanen zam’ değil de ek ödemeymiş. Yani aslında dağ fare doğurmuş" ifadelerini kullandı
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Seyyanen zam mı ek ödeme mi?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

AHEF Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Gökhan Erdoğan, kamu çalışanlarına yönelik "seyyanen zam" konusunda basın açıklaması yaptı.

Yapılan zam müjdesinin gerçekte tüm kamu çalışanlarına yapılan bir zam olmadığını ve algı operasyonuyla vatandaşların kamu çalışanlarının zam aldığı izlenimini yaratıldığını belirten Dr. Erdoğan, bu algı kamu çalışanlarının binlerce lira zam alıp memnun değiller gibi gösterildiğini dile getirdi.

Son bir haftadır gündemde olan bu maaş artışı ve seyyanen zam konusunu Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunulan taslaklar üzerinden öğrendiklerini belirten Dr. Erdoğan, “Aslında bu öneri daha komisyona gelmeden önce konunun muhatabı olan bizlerle istişare edilmesi ve görüşlerimizin alınması gerekiyordu ki bu sayede hem kapsayıcı olsun hem de gerçekten bizim sorunlarımız için çözümler sunabilsin. Kanun taslağını okurken fark ettik ki günlerdir bahsedilen ‘seyyanen zam’ aslında ‘seyyanen zam’ değil de ek ödemeymiş. Yani aslında dağ fare doğurmuş” ifadelerini kullandı.

"Cari gider ödemesine yansıtılmayacak"

Dr. Erdoğan, açıklamasında aile hekimlerinin aldıkları ödemelerin iki farklı kalemde olduğunu söyledi.

Bunlardan birincisinin aile hekimliği görevinden dolayı aldıkları hakediş, diğeri ise işlettikleri aile sağlığı merkezlerinin giderlerini karşılamak için yapılan "cari gider ödemesi" olduğunu ifade eden Dr. Erdoğan, seyyanen zam olarak duyurulan ek ödemenin aslında cari gider ödemesine yansıtılmayacağını ve dolayısıyla beklenen zamın gerçekleşmeyeceğini dile getirdi.

Aile sağlığı merkezinin işletilmesi için ödenen cari gidere sadece memur maaş zammı oranında yani yüzde 17,55 lik bir artış yapılacağını belirten Erdoğan, “Ancak bu ödemenin harcandığı en büyük kalem olan asgari ücretli personelin maaşına yüzde 33 oranda zam yapıldı” şeklinde konuştu.

Aile hekimlerinin aile sağlığı merkezlerinin giderlerini karşılayamaz duruma geldiğini ve binlerce sağlık çalışanının işsiz kalma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirten Dr. Erdoğan, cari gider ödemelerinin yüzde 50 artırılması ve gerçek gider kalemlerine endekslenmesi gerektiğini talep etti.

Dr. Gökhan Erdoğan

Dr. Erdoğan, AHEF olarak acil mali taleplerini şu sözlerle sıraladı:

1 - 05.07.2023 tarihinde açıklanan 8077 TL ek ödeme tavan ücrete yansıtılmalı ve emekliliğe etkisi olacak şekilde mevzuat düzenlemesi yapılmalıdır.

2 - Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde yer alan aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının temel hak edişi olan ilk 1000 puana kadar olan hak ediş kalem katsayısı acil olarak yüzde 100 arttırılmalı, eşdeğer meslek gruplarının temel ücretlerinin altında bir hak edişin önüne geçilmelidir.

3 -  Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde yer alan aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının 1000 puan üzeri hak ediş kalemi katsayısı mevcut açıklanan memur zammından bağımsız acil olarak yüzde 50 arttırılmalıdır.

4 - Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde yer alan ASM gider ödeneği kalemi oranları tüm ASM gruplarında acil olarak yüzde 50 arttırılmalıdır.

5 - Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde yer alan gezici hizmet ödenekleri acil olarak yüzde 100 arttırılmalıdır.

6 - Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde yer alan Sosyo-gelişmişlik Ödemesi’nde bölge oranları deprem bölgesi öncelikli olarak güncellenmeli ve çarpan katsayısı acil olarak yüzde 100 arttırılmalıdır.

7 - Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde yer alan Destek ödemesi şartsız verilmeli, Teşvik ödemesi ulaşılabilir bilimsel, gerçekçi oran ve kriterler ile yeniden düzenlenmeli, tüm aile hekimliği çalışanlarının alabilmesi sağlanmalıdır. Destek ve Teşvik ödemesinde aile sağlığı çalışanları için belirlenen tavan ücretin yüzde 3 oranı yüzde 21’e çıkarılmalıdır.

8 - Aile hekimleri ve Aile sağlığı çalışanlarından alınan vergi oranları yıl boyu sabit tutulmalı, en fazla yüzde 20’yi geçmemelidir. Yıl içinde azalan hak ediş sisteminden vazgeçilmelidir.

9 - Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’nde ASÇ’ler için belirlenen hak ediş tavan ücret üst limiti 1.5 kat uygulaması 3 kata çıkartılarak hak ediş üst limiti sınırlaması genişletilmelidir.

seyyayen zam
ek odeme
ahef
gokhan erdogan
Yorum (3)
Kürşad Yılmaz
emekliye % 25 memura % 90 olmaz, hakka adalete vicdana sığmaz. şimdiye kadar memur maaşı aynen emekliye de yansıdı, ilk kez böyle vahim bir yanlış yapıldı. acilen düzeltin, acilen !
29
Cevapla
tayyare
arapça kökenli bir kelime olan seyyanen eşit miktarda anlamını taşımaktadır. son zamanlarda çok kullanılan bu kelime eşit zam anlamına gelmektedir.
1
Cevapla
Tolga
medimagazin olarak, hekimlerin haksız ve yetersiz maaş artışı konusunda yaptığı eylemleri görmezden gelmeniz gerçekten takdire şayan...
11
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir