Medimagazin logo

Sevk zinciri uygulaması neden durduruldu?

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu’nun açıklaması
Sevk zinciri uygulaması neden durduruldu?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu’nun açıklaması:


AKP iktidarının” Sağlıkta Dönüşüm Projesi” yurttaşlar açısından her gün yeni bir hak kaybı ile devam ediyor. Son olarak devlet memurlarına da katılım payı uygulamasına karar veren iktidar yeni yılla beraber uygulamayı başlattı.

1 Ocak 2009’dan itibaren, devlet memurları da, devlet hastanelerine 3 TL, eğitim hastanelerine 4 TL, Tıp fakültelerine 6 TL, özel sağlık kurumlarına 10 TL katılım payı ödeyeceklerdir. Yeşil kartı olan yurttaşlarımızda aynı katılım payını ödemeye başlayacaklardır.

Anlaşılan IMF’nin sağlıkta kısıntı talebi (yaklaşık 3,6 milyar dolar) Bütçe Kanunu aracılığı ile derhal yürürlüğe sokulmuştur. Böylece sağlık alanında uygulanan politikaların asıl sahibi bir kez daha ortaya çıkmıştır.

Geçtiğimiz günlerde eczacı arkadaşlarımız sorunlarını gerek Sağlık Bakanlığına, gerekse kamuoyuna duyurabilmek için demokratik haklarını kullanmış ve Ankara’ da miting yapmışlardı. Çağdaş ve demokratik bir yönetimden beklenen, sorunlarını dinlemek için muhatap alınmalarıydı. Ancak Sayın Sağlık Bakanı’nın bu konudaki açıklaması çok üzücüdür. Bir daha, eczacıların meslek ve ilaç sorunları için Türk Eczacılar Birliğini muhatap almayacağı ve aynı masa etrafına oturmayacağını açıkladı Sayın Bakan.

Ancak IMF önerileri, yurttaşlara faturası hiç göz önüne alınmadan anında kabul görmektedir. Sağlığın adım adım ticari bir alana dönüştürülmekte olduğu gerçeği ortaya çıkmaktadır.

1 Ocak 2009’ dan itibaren uygulanacağı belirtilen, hastanelere başvurabilmek için sevk zorunluluğu da aylardır uyarıyor olmamıza rağmen, ancak yılbaşı gecesi yayınlanan mükerrer 7. Resmi Gazete yayınlanarak Temmuz 2009’ a ertelenmiştir. Hekimlerin ve hastaların çekmekte olduğu sıkıntılara rağmen, halen uygulanmakta olduğu 4 ilde devam etmesi kararlaştırılmıştır.

Mevcut altyapı ile sevk zorunluluğunun hekimler ve hastalar için birçok sıkıntı ve mağduriyetlere yol açacağını, haftalardır, 3500 afiş ve 50 bin bildiri ile gerek meslektaşlarımıza, gerek yurttaşlarımıza, gerekse Sağlık Bakanlığına anlatmaya ve uyarmaya çalıştık. Sonuç olarak bu erteleme olumlu olmuştur ancak yılbaşı gecesine kadar beklenmesinin ve neden uygulama yapmak için diretilmesinin gerekçelerini öğrenmek istiyoruz.

Uygulamada ısrar edilip, Temmuz ayına ertelenmesini nedeni, esas olarak, seçimler döneminde yaşanacak sıkıntıların, mevcut iktidar aleyhine bir ortam yaratacağının görülmesi olduğunu düşündürmektedir. Çünkü Sağlık Bakanlığımızın meslek örgütlerinin, bilim insanlarının öneri ve katkılarını değerlendirme gibi bir yaklaşımı olmamaktadır. Aksine bütün bu önerileri hep kendilerine muhalefet yapıldığı şeklinde algılama eğilimleri mevcuttur.

Bizler hekimler ve hastalarımızı sıkıntıya sıkan karmaşa ve günü birlik yap boz politikalarına son verilmesi istiyoruz.

Sağlıkta Dönüşüm Projesi kamu ve belirli zincirler dışındaki özel sağlık kurumlarını, hekimleri ve hastalarımızı sıkıntıya sokmakta, her gün yeni kısıntılarla ve hak kayıpları ile karşı karşıya bırakmaktadır.

Sağlıkta Dönüşüm Projesi durdurulmalı, ülke ve yurttaşlarımızın koşullarına ve gereksinimlerine uygun ulusal sağlık politikaları uygulamaya başlanmalıdır.
sevk
zinciri
uygulaması
neden
durduruldu?
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir