Medimagazin logo

Seçim ve yeni ideoloji: İstikrar

Dr.Mehmet Demir'in yazısı...
Seçim ve yeni ideoloji: İstikrar
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Son genel seçim "istikrar" kavramını yeni bir toplumsal ve siyasi duruşun simgesi olarak karşımıza çıkardı.

Kuşkusuz, "İstikrar" önümüzdeki yıllarda sağlık politikasının da belirleyici kavramlarından birisi olacak. Farklı dünya görüşündeki ve çok sayıda değişik tona sahip toplumumuzun yarısı, tereddütsüz bir şekilde, geleneksel siyasi düşüncesi yanında, istikrar ve hizmete oy verdi.

Seçim sonuçları, ülkenin mevcut sosyal ve ekonomik tablosunun, sağlık politikalarındaki tercihlerin ve bu tercihlere göre ortaya çıkan sonuçların değişimine sıcak bakılmadığını gösterdi.

Seçim sonuçları, seçim öncesi TTB'nin siyasi yönünü gizlemeye çalıştığı, mevcut sağlık politikalarına yönelik eleştirisel eylem ve söylemlerini vatandaşın dolaylı olarak reddettiği göstermekte.

Vatandaşın "istikrar" ve “hizmet” noktasındaki baskın duruşunu bundan sonrası için en iyi okuması gereken kesimlerden birisi de sağlık çalışanları. Çünkü vatandaşın yeni duruşunun en önemli sebeplerinden birisi de sağlık hizmetlerindeki toplam başarı.

Seçim öncesi doktorların ve sağlık çalışanlarının çözülebilecek sorunlarının yapay olarak şişirilerek büyütülmesi, her meslek gurubunda olabilecek memnuniyetsizliklerin abartılması ve bunlar üzerine hak mücadelesinin kurgulanması en çok sağlık çalışanlarına, doktorlara zarar verdi.

Vatandaşı yanına almış politikalara karşılık, kuru sıkı eleştirilere ve gerçekle bağdaşmayan çözüm önerilerine camdan sandıklar geçit vermiyor.

Ayrıca karar vericiler toplumu sıkboğaz etmeden de ve herkesin aynı şekilde düşünmesini sağlamadan da istikrar ve hizmetle iktidar olunabileceğini gösterdiler. Bundan sonra aklı başında iktidar sahipleri istikrarın bozulmasına ve hizmetin aksamasına kesinlikle izin vermez.

 Bu çerçevede bundan sonra sağlık alanında mevcut durumun istikrar kazanarak devam edeceğini söyleyebiliriz. Sağlıkta dönüşüm programının yeni vurgusunun “kesintisiz reform” olacağını ifade etmek yanlış olmayacaktır. İstikrar kazanmış mevcut durumu iyi okuyamazsak gereksiz bir depresif duruma düşmüş oluruz. Gerçekten çözülmesi gerek sorunlar çözülememiş olur. İstikrar kazanmış ve hizmetiyle vatandaşın gönlünü kazanmış politikalar ve kararlar karşısında gerçekten sorunlar iyi tespit edilip gerçekçi öneriler yapılmazsa beyhude bir faaliyetten başka bir şey yapılmamış olur.

Hiç kuşkusuz vatandaşın bu yeni ideolojisini anlamış karar vericiler istikrarı perçinleyecek ve hizmeti geliştirecek her türlü tedbiri gecikmeden alacaktır. Başarıyı yakalamış ve tecrübelenmiş karar vericilerin istikrar kazanmış politikaları değiştirmeleri pek mümkün değil.  

Önümüzdeki bu yeni dönemde mesleki dayanışma daha önemli hale gelmekte. Mesleki dayanışmadan kasıt hasta üzerinden veya asistan üzerinden dolaylı mesaj vermek, eylem yapmak değil tabiî ki. Hastanın gönlünü kazanmak, iyi hekimlik, hastalığın bedelini hastaya değil topluma ödetmek, kanıta dayalı tıp uygulamaları çerçevesinde ilaç ve tıbbi malzemeyi doğru kullanmak, kurumsallaşmak, hastaya yeterli zamanı ayırmak, bildiklerini meslektaşlarına öğretmek yeni dönemin mesleki dayanışmasının konu başlıkları olmalı.

Önümüzdeki dönem başarılı olunan alana daha çok kaynağın ayrıldığı bir dönem olacak gibi görünüyor. Sağlık alanına artarak aktarılan kaynaktan emeğin karşılığının alınması için yukarıdaki birkaç konu başlığının önemli olduğunu düşünüyoruz.

Dr. Mehmet Demir

seçim
ve
yeni
ideoloji:
i̇stikrar
Yorum (5)
Adnan Çinal
Çok güzel bir yazı. çok beğendim. yazarı geniş perspektifi ve tutarlı yaklaşımşarından dolayı tebrik ediyorum.
0
Cevapla
se
Madem hizmet faktörü, özelde de sağlık hizmetleri istikrar sağlayıcı bir seçim sonucuna neden oldu, o zaman uzman doktorların maaşlarını düzeltmek neden insanlara bu kadar zor geliyor.
0
Cevapla
okan
Yazının bazı noktalarına katılıyorum.Ancak şöyle bir olgu var ülkemizde; bir partiye ithafen yapılan haklı haksız tüm eleştirilerin o parti seçimi kazanınca, halk tarafından bu eleştirilerin yalnış olduğunun tescillendiği fikri. Tvler de dahil tüm yorumlarda bunu görmek mümkün.Bir partiye oy veren vatandaşın bu tercihi genellikle o parti hakkındaki ortalama görüşüne göredir. Yani sağlık alanında yapılan birçok doğrular var. Ancak bu reformlardan bir kısmının hatalı olduğunu düşünen hatta bundan mağdur olan ancak diğer konularda eskiye göre daha iyi yönetildiğini düşünen bir DOKTOR bile iktidar partisine oy verebilir ya da tam tersi geçerli olabilir. Bu sağlık alanında, halkın yapılan herşeyi desteklediği anlamı taşımaz.Katkı payları mesela sesini çıkarmayan gördüm ancak memnun olan hasta görmedim. Aynı şekilde yapılan işlerde, hizmetlerde halkın memnun olması önemlidir ancak yeterli değildir. Mesela askerliği 1 aya indirsen erkeklerin, anne-babaların çoğu çok memnun olur ancak bu ülke açısından doğru olmayabilir. Temsili demokrasinin yetersiz olduğu konular bunlar.Madem onlar vekil, asıl biziz, hayat tarzımız için önemli her konuda halkın fikrinin sorulduğu ve kanunların, yönetmeliklerin değişimde halkın fikri %50-60 değerinde %40-50 de o işin uzmanlarının düşüncesi ile birleştirilip karara varılmasını sağlayabilecek bilgisayar- oylama teknolojisinin geleceği güne kadar bu sıkıntılar yaşanır diye düşünüyorum. Yerimize temsil ancak bu kadar olur...
0
Cevapla
Tip doktoru
Secimden galip çıkınca her yaptığın doğru demek değildir. Ben hala bır doktor olarak AKP ye muhalifim. Bana karsı durana ben niye destek vereyim
0
Cevapla
Uzman Dr.
Seçim öncesi TTB'nin sayfasında çok sayıda açıklama varken seçim sonuçlarıyla ilgili değerlendirme göremedim.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir