Medimagazin logo

Sağlıkta yolsuzluğa büyük denetim

Sosyal Güvenlik Kurumu, 'ilaç-doktor-eczacı'dan oluşan yolsuzluk üçgeni belirledi.
Kaynak: BUGÜN GAZETESİ - Erdoğan SÜZER
Sağlıkta yolsuzluğa büyük denetim
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sürekli aynı pahalı ilaçları yazan doktorlarla vurguna ortak olan eczaneleri mercek altına alan SGK, operasyona hazırlanıyor.

Hastane ve ilaç firmalarına usulsüzlük ya da suiistimal gibi nedenlerle 4 milyar lira fazladan para ödendiği tespitini yapan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sağlıktaki büyük vurgunu ortaya çıkarmak için kapsamlı bir operasyona hazırlanıyor. Uzun süredir teknik altyapı ve operasyonel hazırlık üzerinde çalışan SGK yönetimi, yeni yılın hemen başında operasyon için düğmeye basacak.

Birimler yapılandırıldı

Konuya ilişkin BUGÜN'e bilgi veren SGK Başkanı Fatih Acar, ilaç ve tedavide yaşanan yolsuzluk yöntemlerini, sağlıktaki yolsuzluk üçgenini ve operasyonun ayrıntılarını anlattı. Acar, yolsuzluk ve usulsüzlükleri ortaya çıkarmak ve gerekli önlemleri almak amacıyla denetim birimini yeniden yapılandırdıklarını belirtirken, 1 Ocak'tan itibaren risk odaklı denetimlerin sonuçlarını almaya başlayacaklarını söyledi. Acar, önümüzdeki yılın ortalarından itibaren de avuç içi damar tanıma yöntemini tüm özel hastanelerde zorunlu olarak uygulatmaya başlayacaklarını da bildirdi.

5 riskli alan belirlendi

Acar'ın verdiği bilgilere göre SGK, ilaç ve tedavi giderlerindeki büyük yolsuzluğu ortaya çıkarmak için 5 risk alanı belirledi. 5 alan ilaç, hasta, eczacı, hekim ve ilaç firması olarak sıralanıyor. Bu 5 alana veri madenciliği yöntemiyle odaklanılacak. Bilgisayar verileri üzerinden tespit edilen bulgulara göre ilaçta risk düzeyi yüksek iller ve bu illerdeki yolsuzluk üçgeni ortaya çıkarılacak.

Doğu'dan sorun çok

SGK ilaçtaki yolsuzluğun ilaç-hekim-eczane üçgeni üzerinden işlediği tespitine ulaştı. Buna göre bilgisayar kayıtları üzerinden bir ilde en çok yazılan ilaç; o ilacı en çok yazan doktor ve o ilacın en çok verildiği eczane belirlenecek. 1 Ocak'tan itibaren bu üçgene yönelik büyük operasyon başlayacak. SGK müfettişleri yolsuzlukları tek tek ortaya çıkarıp üçgenleri bozacak. Başkan Acar,  bu şekilde çok sayıda il ve bu illerde çok sayıda yolsuzluk üçgeni belirlediklerini bildirdi. Yolsuzluk üçgenlerinin büyük bölümü Doğu ve Güneydoğu illerinde yoğunlaşıyor.

TC numarası ile vurgun yapılıyor

Fatih Acar'ın verdiği bilgilere göre tedavide en belirgin yolsuzluk TC kimlik numarası ile yapılıyor. Bazı özel hastaneler, daha önce kimlik numarasıyla polikliniklerinde tedavi olmuş ya da ayaktan sağlık hizmeti almış SGK hastalarının kimlik numaralarını kaydediyor. Bu kimlik numaraları daha sonra defalarca kullanılarak, hastaneye dahi uğramamış hastalar sık sık tedavi olmuş gibi işlem yapılıyor. Böylece hastaneler SGK'dan o hastalar için yüklü miktarlarda tedavi gideri tahsil ediyor. SGK'nın belirlediği verilere göre özel hastanelerin tedavi giderlerinde sadece bu yıl 705 milyon lira fazladan ödeme görünüyor.

SMS gönderilecek

SGK Başkanı Acar, TC kimlik numarasıyla sağlık vurgunu yapan çok sayıda özel hastane ve yolsuzluğa adı karışan doktorlara ilişkin ihbar aldıklarını bu ihbarların tümünü değerlendirip incelemeleri başlattıklarını söyledi. Acar, "Yakın zamanda ihbarlara bile gerek kalmadan tedavideki yolsuzlukları ortaya çıkaracak sistemi devreye koyacağız. SMS uygulaması bu yöntemlerden birini oluşturuyor. Tedavi bilgisi SGK'ya ulaşan herkesin cep telefonuna SMS mesajı gönderip kendisine uygulanan tedaviyi ve gittiği hastane hakkında bilgi verip, bunun doğru olup olmadığını soracağız" dedi.

sağlıkta
yolsuzluğa
büyük
denetim
Yorum (12)
Frankie Bellevan
Üçgen, dörtgen, beşgen... Kendileri bu geometrik şekillerin neresindeler? Önce birilerini hırsızlığa teşvik et alıştır, ülke kaynaklarını saç,savur bol keseden herkese dağıt(babanızın malı olsa dağıtmazsınız), sonrada batmış SGK'nın açıklarını kapatmak için çevrende sorumlu ara dur. Sistemi bu hale getirenler siz değilmisiniz? Cezaevlerinde yer kaldı mı? Ülkeyi açık cezaevine çevirdiler.
0
Cevapla
Adnan Öbek
Bay Acar, şov yapma ! Önce kendini denetle... O makama torpille mi yoksa hakederek mi geldiniz... Doktordan tedavi bekleyeceksiniz, sonra da bu ilaçları neden yazdınız diye soracaksınız ? Bundan sonra muayeneye gelenlere ilaç yazılmasın, fallarına bakılsın... Yöneticilerin beceriksizliklerine kılıf mı aranıyor ? Oy için "Gel vatandaş gel , muayene bedava" derseniz israf artar. Canı sıkılan, bedava deyip Hastaneye koşuyor... Hastanın yazılan ilacı nereden alacağını doktor mu tayin ediyor ? Hiçbir doktor yazacağı ilacı onun bunun hatırı için yazmaz. İlaç, gerekiyorsa yazılır.
0
Cevapla
a.k.
Eğer bu yolsuzlukları belirlerseniz, en başta ben kutlama mesajı yollayacağım. Yıllardır devam eden bu yolsuzluklar nedeniyle hekimlikten soğudum. Peki, kongreler ne olacak? Belli ilaç yazma karşilığında bu kongrelere gidiş sağlandığını ( yurtdışı dahil) bilinmiyor mu? Kongre turizmi nedeniyle para kazanılması ( tabii bu parayı daha çok aracı organizatör şirketler kazanıyor) sağlandığı için BU YOLSUZLUĞA GÖZ YUMULMAYA DEVAM MI EDİLECEK? Kongreler neden şehir merkezlerinden uzakta ( misafirhanelerde, ucuz otellerde, vb yerlerde insanların kalmasını olanaksız kılan) 5 yıldızlı otellerde yapılıyor? Bu otellere ve organizatör firmalara para kazandırmak için insanlar bedava tatile yollanıyor? Neden eskiden olduğu gibi, şehir merkezlerinde ve normnal katılım ücreti olan kongreler düzenlenmiyor? Neden genelde belli hekimler ( sunumları falan olmadığı halde) kongrelerde , otel ücretlerinin tamamı da ödenerek tatile yollanıyor? Her işimiz "MIŞ GİBİ" yapmak, öyle değil mi? Sözde ilaç yolsuzluğu engellenecekse, hiçkimsenin, belki, kongre katılım ücreti dışında- otel ücreti, vb nin ödenmemesi gerekiyor. Söz buraya gelince, "KONGRE TURİZMİ" Söz başka konulara gelince, İLAÇ YOLSUZLUĞU! Çifte standart veya üç maymunlar veya "mış gibi" liğin tipik örneği.
0
Cevapla
murat kırkkeseli
bilgine mdüm..selamlar
0
Cevapla
deren dermiş
sağlıkta özelleşmenin getirdiği sonuçlardan sadece biri.tc kimlik no ile giriş vatandaş için kolaylık olsun denildi.ama bunun istismar edileceği başından belli değil mi.niçin yolsuzluk için açık kapılar önceden kapatılmıyor.antivirüs programları bile hergün kendini güncelleyip açık kapatmaya çalıştığı halde solucancılar boş durmuyor değil mi.705 milyon tl yi inşallah kurtarırlar.705 milyonla devlet en az elli tane hastane inşa ederdi.özellere de ihtiyacı kalmazdı.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir