Sağlık alanında 1 Ocak'tan itibaren uygulamaya başlanması öngörülen "tasarruf önlemleri" seçim sonrasına ertelendi. Tetkiklerin tekrarlanmasına getirilen süre sınırlamasının uygulaması 1 Ocak'tan 1 Nisan'a ötelendi. Aile hekimliğinin yaygınlaştırılmasıyla ilgili düzenleme de temmuza bırakıldı.
Bu ertelemelerde, 29 Mart yerel seçimleri ile IMF teftiş görüşmelerinin en erken nisan ayında başlayacak olması etkili oldu.
1 Ocak'ta yayımlanarak yürürlüğe giren Sağlık Uygulama Tebliği'nde değişiklik yapılmasına ilişkin tebliğ, tasarruf önlemleri olarak yürürlüğe sokulması planlanan düzenlemeleri de öteye attı. Buna göre, temmuz ayında Sosyal Güvenlik Kurumu kaç ilde daha aile hekimliği uygulamasına geçileceğine karar verecek.
Halen 4 ilde aile hekimliği ve sevk zinciri uygulanıyor. Yetkililer hazırlıkların yetişmemesi nedeniyle uygulamaların ertelendiğini belirtirken katılım payının öngörülenden daha çok kaynak sağlamasının ellerini güçlendirdiğini vurguluyor.
Aile hekimliği 4 ilde yürürlükte
Eylül ayında yayımlanan tebliğde, halen 4 ilde uygulanmakta olan aile hekimliği düzenlemesinin 19 ilde daha uygulamaya girmesi öngörülüyordu. Ancak önceki gün yayımlanarak yürürlüğe giren tebliğ, aile hekimliği uygulanacak il sayısını belirsiz hale getirdi. Tebliğle, 1 Temmuz'dan itibaren aile hekimliğine geçilecek illerde aile hekimleri veya birinci basamak resmi sağlık kuruluşları olarak adlandırılan ana çocuk sağlığı merkezi, toplum sağlığı merkezi ve verem savaş dispanserine öncelikli olarak başvurmak zorunlu olacak. Sevk alınmaksızın ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarına yapılan müracaatların bedelleri Sosyal Güvenlik Kurumu'nca ödenmeyecek. Bu, aile hekimliğine geçilen illerde, sevk zincirinin de otomatikman uygulamaya geçmesi anlamına geliyor.
Şu ana kadar sağlıktaki katkı payı uygulamasının da SGK harcamalarında ciddi bir tasarruf kalemi oluşturduğu, bu nedenle diğer düzenlemelerin ötelenmesine olanak sağlanabildiği ifade ediliyor.
Referans