TTB Şiddete Karşı Sıfır Tolerans Grubunun hazırladığı broşürde, sağlık alanında her geçen gün artan şiddete karşı neler yapılabileceği anlatıldı
Türk Tabipleri Birliği (TTB), sağlık alanında giderek artan şiddetle mücadele edebilmek amacıyla bir broşür hazırladı. Broşürde, şiddete maruz kalan bir hekimin öncelikle saldırgandan uzaklaşarak güvenli bir alanda durması, ardından da olay yerinde tutanak tutması ve görgü tanıklarına imzalatması önerildi.
TTB Şiddete Karşı Sıfır Tolerans Grubunun yürüttüğü çalışmalar sonucu hazırlanan broşürde, sağlık alanında şiddetle başa çıkmanın yolları anlatıldı. Şiddetin sözel-fiziksel-cinsel şiddet ve aşağılayıcı davranış şeklinde olabileceği belirtilen broşürde, sağlık ortamında şiddete yol açan faktörler olarak “alkol-madde kullanımı, uzun bekleme süreleri, uygun olmayan personel davranışları, hasta ve yakınlarında stresin yüksek düzeyde olması, bilgilendirmenin yetersiz olması, dil, kültür farklılıkları nedeniyle iletişim sorunları, fizik çevrenin iyi bir hizmet vermeye uygun olmaması ve silaha kolay ulaşabilme” gösterildi.
İşyeri ortamında şiddete uğrayan kişide mesleği bırakmaktan post travmatik duygu durum bozukluklarına kadar bir dizi ruhsal değişiklik ortaya çıkabildiği belirtilirken, şiddete maruz kalan sağlık çalışanlarının mesleği savunucu tarzda yapabilecekleri, mesleki doyumlarının azalacağı, riske girmekten kaçınacakları, komplikasyonlardan kaçınmak için gereksiz incelemeler isteyebilecekleri, tedaviyi üstlenmek istemeyebileceklerine dikkat çekildi.
Broşürde, kriz durumunda sağlık çalışanlarına şunlar önerildi:
“Sakın tutum takınılmalı, aynı zamanda da yönlendirici ses tonu kullanılmalı,
Sınırlar sakin ama belirgin bir şekilde ortaya konmalı,
Aşağılayıcı davranılmamalı,
Agresif kişi konuşurken ona bağırmamalı,
Emir vermemeli,
Tehdit etmemeli,
Yeterli fiziksel mesafe oluşturulmalı,
Uyanık olmalı ve gerektiğinde kaçmak için açık kapı saptanmalı,
Kişiyi dinlemeye çalışmalı,
Kişinin vücut diline dikkat edilmeli.
Saldırgan kişi diğer kişilerden uzaklaştırılmalı.”
Hemen tutanak tutulmalı
Broşürde, şiddetle karşılaşan sağlık çalışanlarının yapması gerekenler anlatılırken, öncelikle kişisel güvenliğin sağlanması, saldırgandan uzaklaşarak güvenli bir alanda durmaları önerildi.
Bunu takiben olay yerinde ve anında tutanak tutulması, görgü tanıklarına imzalatılması, hastane güvenlik birimine ve kurum yetkilisine bilgi verilmesi, sağlık durumuyla ilgili tıbbi rapor alınması, tabip odalarının şikayet başvuru hattının aranması, internet üzerinden tabip odalarının şiddet başvuru formunun doldurulması tavsiye edildi. Açılan kamu davasında isterlerse sağlık personelinin müdahil olma hakkı olduğu anımsatılarak, şiddete uğrayan sağlık çalışanlarının saldırgandan ya da çalışılan kurum yönetiminden tazminat talep etme hakları olduğu da vurgulandı.
Saldırıya uğrayan sağlık çalışanlarının tutanak tutarken, olayın gelişimini konuşma diliyle anlatabileceği ancak saldırının olduğu tarihi, saati, yeri, saldırı anında yapılan işi, saldırının başlama nedenini, saldırının oluş şekli, türü ve kullanılan araçları, saldırı sonucunda vücutlarında oluşan olumsuzlukları, saldırganların yaş, cinsiyet ve biliniyorsa isimlerini tutanağa yazmaları gerektiği bildirildi.