Medimagazin logo

Sağlık personeli şiddete uğradığında ne yapmalı?

Kaynak: MEDİMAGAZİN
Sağlık personeli şiddete uğradığında ne yapmalı?
Bir süre önce doktoru linç etmek için hasta yaınları hastane kapısında beklemişti
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

TTB Şiddete Karşı Sıfır Tolerans Grubunun hazırladığı broşürde, sağlık alanında her geçen gün artan şiddete karşı neler yapılabileceği anlatıldı

 

 

 

Türk Tabipleri Birliği (TTB), sağlık alanında giderek artan şiddetle mücadele edebilmek amacıyla bir broşür hazırladı. Broşürde, şiddete maruz kalan bir hekimin öncelikle saldırgandan uzaklaşarak güvenli bir alanda durması, ardından da olay yerinde tutanak tutması ve görgü tanıklarına imzalatması önerildi.

 

TTB Şiddete Karşı Sıfır Tolerans Grubunun yürüttüğü çalışmalar sonucu hazırlanan broşürde, sağlık alanında şiddetle başa çıkmanın yolları anlatıldı. Şiddetin sözel-fiziksel-cinsel şiddet ve aşağılayıcı davranış şeklinde olabileceği belirtilen broşürde, sağlık ortamında şiddete yol açan faktörler olarak “alkol-madde kullanımı, uzun bekleme süreleri, uygun olmayan personel davranışları, hasta ve yakınlarında stresin yüksek düzeyde olması, bilgilendirmenin yetersiz olması, dil, kültür farklılıkları nedeniyle iletişim sorunları, fizik çevrenin iyi bir hizmet vermeye uygun olmaması ve silaha kolay ulaşabilme” gösterildi.

 

İşyeri ortamında şiddete uğrayan kişide mesleği bırakmaktan post travmatik duygu durum bozukluklarına kadar bir dizi ruhsal değişiklik ortaya çıkabildiği belirtilirken, şiddete maruz kalan sağlık çalışanlarının mesleği savunucu tarzda yapabilecekleri, mesleki doyumlarının azalacağı, riske girmekten kaçınacakları, komplikasyonlardan kaçınmak için gereksiz incelemeler isteyebilecekleri, tedaviyi üstlenmek istemeyebileceklerine dikkat çekildi.

 

Broşürde, kriz durumunda sağlık çalışanlarına şunlar önerildi:

“Sakın tutum takınılmalı, aynı zamanda da yönlendirici ses tonu kullanılmalı,

Sınırlar sakin ama belirgin bir şekilde ortaya konmalı,

Aşağılayıcı davranılmamalı,

Agresif kişi konuşurken ona bağırmamalı,

Emir vermemeli,

Tehdit etmemeli,

Yeterli fiziksel mesafe oluşturulmalı,

Uyanık olmalı ve gerektiğinde kaçmak için açık kapı saptanmalı,

Kişiyi dinlemeye çalışmalı,

Kişinin vücut diline dikkat edilmeli.

Saldırgan kişi diğer kişilerden uzaklaştırılmalı.”

 

Hemen tutanak tutulmalı

Broşürde, şiddetle karşılaşan sağlık çalışanlarının yapması gerekenler anlatılırken, öncelikle kişisel güvenliğin sağlanması, saldırgandan uzaklaşarak güvenli bir alanda durmaları önerildi.

 

Bunu takiben olay yerinde ve anında tutanak tutulması, görgü tanıklarına imzalatılması, hastane güvenlik birimine ve kurum yetkilisine bilgi verilmesi, sağlık durumuyla ilgili tıbbi rapor alınması, tabip odalarının şikayet başvuru hattının aranması, internet üzerinden tabip odalarının şiddet başvuru formunun doldurulması tavsiye edildi. Açılan kamu davasında isterlerse sağlık personelinin müdahil olma hakkı olduğu anımsatılarak, şiddete uğrayan sağlık çalışanlarının saldırgandan ya da çalışılan kurum yönetiminden tazminat talep etme hakları olduğu da vurgulandı.

 

Saldırıya uğrayan sağlık çalışanlarının tutanak tutarken, olayın gelişimini konuşma diliyle anlatabileceği ancak saldırının olduğu tarihi, saati, yeri, saldırı anında yapılan işi, saldırının başlama nedenini, saldırının oluş şekli, türü ve kullanılan araçları, saldırı sonucunda vücutlarında oluşan olumsuzlukları, saldırganların yaş, cinsiyet ve biliniyorsa isimlerini tutanağa yazmaları gerektiği bildirildi.

sağlık
personeli
şiddete
uğradığında
ne
yapmalı?
Yorum (8)
O.Tansel Darçın
24 yıllık doktorum. Gerçi ben kendim hiç fiziksel saldırıya uğramadım. Ama uğrayan arkadaşlarım oldu. Ancak şu ana kadar olan deneyimlerim bana saldırı esnasında yediğiniz dayağın yanınıza kar kaldığını gösterdi. Bence daha sonra depresyona girmemek ve adalet duygunuzun zedelenmemesi için eğer eliniz sopa tutuyorsa ya da eli sopa tutan bir personeliniz varsa o anda bire bir karşılık vermek. Değilse tutanak şikayet ya da dava... evet bunlar güzel, ama halıhazırdaki yavaş işleyen hukuk sistemimizde saldırgana herhangi bir yaptırım uygulamak neredeyse imkansız gibi.
0
Cevapla
CT
Acilen tüm doktorlara 1 hafta hızlandırılmış kick-boks eğitimi ve çelik yelek verilmeli.
0
Cevapla
ERTAN AVCU
ttb nin hekim ve sağlık çalışanlarına artan şiddet için broşürden önce gereken caydırıcı cezalar için gerek hükümet gerekse muhalefet partilerinden destek için girişimlerde bulunmasını bekliyoruz
0
Cevapla
murat dal
Hekime şiddet olayı etkili hukuki mücadele ile olur. Kişilerin kendilerinin hak araması alabildiğine tehlikeli ve vahim sonuçlar doğurabilecek bir yaklaşımdır. Haklı iken haksız duruma düşme tehlikesi her zaman mevcuttur. Burada en önemli görev sağlık bakanlığına düşmektedir.B u konuda personelini koruyup kollamak ve gerekli yasal yaptırımları kanunlaştırmak bakanlığın yetki ve insiyatifindedir. Ben diğer devlet memurlarının sağlık mensubları kadar kadar sık saldıraya uğradığını görmedim.Ç oğu medyada bu tip saldırıları oh olmuş dercesine vermekte, sağlık bakanından ne yazık ki çıt bile çıkmamaktadır. Her gün yüzlerce sözlü saldırı onlarca fiili saldırı gerçekleşmete çoğu medyaya bile yansımamaktadır. Tek yol tek çare sağlık bakanlığını yasal düzenlemeye razı etmektir. Her konuda çok bilmiş sağlık bakanını razı etmek epey zor olacaktır. Çünkü onun kafasındaki doktor profili dayak atılarak düzeltilen bir doktor profilidir.
0
Cevapla
deniz kılıç
doktorun dayak yemesinin ne önemi var.bizler müşteri memnuniyeti için dayakda yeriz.yine de güleryüzlü olmalıyız.biz sevimli olursak hakaretleri yutarsak vatandaş hükümete hayır dualarını eksik etmez.sağlıkta dönüşüm sağlıkta dövüşüm oldu.olsun 3-5 doktor vatandaşımdan dayak yemiş hakaret duymuş aşağılanmış ne çıkar benim vatandaşım her zaman haklıdır.çünkü oy zamanı geldiğinde bana 3-5 doktorun oyu lazım değil.ama biz doktorlar koyun olduğumuz için bu muameleri hak ediyoruz.vatandaşın ellerine sağlık.ALLAH o kadar büyüktür ki ilahi adalet elbet tecelli edecektir.kimsenin hakkı kimsede kalmayacaktır.bizim gibi inanan doktorlar bu duruma neden olanlara hakkımızı helal etmiyoruz onları ALLAH a havale ediyoruz.kaybettiğimiz itibarımıza yeniden kavuşmak ümidiyle.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir