Raporlarında ‘ağır bedensel ve ruhsal bozukluk’ tanısı bulunan hekimlerin başta Seferihisar Devlet Hastanesi olmak üzere ilçe devlet hastanelerinde ‘geçici görevle’ gönderildiğini iddia eden KESK’e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) yöneticileri, durumun skandal olduğunu belirterek, hastaların ve zaten ruh sağlığı sıkıntılı olduğu için tedavi gören hekimlerin acil servis geçici görevlendirmelerinin derhal iptal edilmesi çağrısında bulundu.
SES İzmir Şube Denetleme Kurulu üyesi ve SES İzmir Şube Eski Başkanı Doktor Ergun Demir, “Sağlıkta öncelik 'hastaya zarar vermeme' ilkesidir. Acil serviste hekimlik, özellik gerektiren bir durumdur. Beden ve ruh sağlığı bozulan ve bunun sonucunda ağır bedensel ve ruhsal bozukluk tanılı raporu olan hekimleri acil serviste geçici görevlendirmek hem acil servise müracaat eden hastalara hem de bu hekimlere karşı yapılmış hürmetsiz bir davranıştır. Acil serviste hekimlik iş stresini artıran bir durumdur. Hastane acil servis ortamlarında ağır bedensel ve ruhsal hastalığı olan hekimlere görev yaptırılması, bu kişilerin hastalıklarının seyrinin kötüleşmesine ve yeni nöbet ataklarının ortaya çıkmasına yol açması büyük bir olasılıktır. Bazı ilçe devlet hastaneleri acil servisleri kendileri acillik duruma düşürülmüştür. Seferihisar Devlet Hastanesi acil servisine hekimler günübirlik geçici görevlendirme yapılarak durum idare edilmeye çalışılmaktadır” dedi.
GÖREVLENDİRMELER MESLEK İLKELERİNE DE AYKIRI
Dr. Ergun Demir, İzmir Valiliği onaylı görevlendirmelerin aktif hekimlik yaparken ruh sağlığı bozulan ve rapor almak zorunda kalan hekimlere uygulanmasının mantığının anlaşılamaz olduğunu vurgulayarak, şu açıklamayı yaptı:
“İzmir Valiliği ve İl Sağlık Müdürlüğü ilçe devlet hastaneleri acil servislerine hekimleri ve sağlık çalışanlarını rencide eden skandal görevlendirmeler yapmaktadır. Bu atamalar deontolojik ve mesleki ilkelere uygun olmayan tarzda gerçekleşmektedir. Aktif olarak hekimlik yaparken beden ve ruh sağlığı bozulan ve bunun sonucunda ‘ciddi bedensel ve ruhsal bozukluk’ tanılı sağlık raporu alan hekimler acil servislere geçici süreli görevlendirilmektedir. Geçici görevlendirme listesini ise gassal kadrosundan veri memurluğuna ve hızla personel müdürlüğüne atanan Mikail Keskin tarafından yapıldığı ifade edilmektedir.”
“ACİL SERVİSTEKİ SIKINTI BU ŞEKİLDE ÇÖZÜLEMEZ”
SES Denetleme Kurulu Üyesi Dr. Ergur Demir, acil servislerin en yoğun, hassas ve hekimlere yönelik şiddetin en fazla yaşandığı yerler olduğuna dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sağlık kurumlarında müracaatın en yoğun olduğu, en fazla sorunun yaşandığı ve sağlık çalışanlarının en fazla şiddetle karşılaştığı yerler acil servislerdir. Geçici görevlendirmeler iş stresini artırmakta, iş doyumunu yitirilmesine neden olmakta ve tükenme noktasındaki hekimlerin ve sağlık çalışanlarının iş hayatlarını daha da çekilmez hale getirerek yılgınlık ve mutsuzluk yaratmaktadır. Acil servislerdeki hekim ve personel yetersizliği, ciddi bedensel ve ruh sağlığı bozukluğu tanılı tıbbi raporları olan hekimleri ve sağlık çalışanlarını görevlendirerek çözülemez.”
“BİRÇOK HEKİMİN ZATEN ACİL SERVİS DENEYİMİ YOK”
Aile hekimliği sistemine geçilmesinin ardından hastane acil servislerinde görev yapan pratisyen hekim sayısının giderek azaldığını, bu nedenle özellikle ilçe devlet hastaneleri acil servislerinde artan hekim ihtiyacının geçici görevlendirmelerle kapatılmaya çalışıldığını kaydeden Doktor Ergun Demir, “Oysa Acil hekimliği bilgi, deneyim ve sürekli eğitim gerektiren özellikli bir alandır. Ancak, birçok hekim acil deneyimi, bilgisi olmadığı halde ve hatta ciddi bedensel ve ruhsal bozukluk tanılı sağlık raporları olanlar dahi özellikle ilçe devlet hastaneleri acil servislerine istekleri dışında ve emirle görevlendirilmektedir. Bugün durum o denli içinden çıkılmaz bir hal almıştır ki, şu anda aktif olarak hekimlik yaparken beden ve ruh sağlığı bozulan ve bunun sonucunda ciddi bedensel ve ruhsal bozukluk tanılı sağlık raporları alan hekim arkadaşlarımıza dahi acil servislere geçici görevlendirmeler yapılabilmektedir” diye konuştu.