ANKARA (AA) - Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin, robotik cerrahiye başladıktan sonra hem ülke hem de dünya çapında önemli merkezlerden birisi haline gelmeyi başardığını söyledi.
Doğan, Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nce düzenlenen ''Robotik Üroloji Sempozyumu''nun açılışında, hastanede ilk defa 2009 yılında robotik cerrahi ameliyatlarının başladığını, üroloji kliniğinin bu konuda ülke genelindeki öncülerden olduğunu belirtti.
Üç yıllık süre içinde, Türkiye'nin çeşitli yerlerinden ve dünyanın birçok ülkesinden hastaların hastanelerine geldiğini ifade eden Doğan, hastanelerinin özellikle ürolojik kanser cerrahisinde dünyanın en önde gelen merkezlerinden birisi olduğuna dikkati çekti.
Bu ameliyatları hala dünya genelinde en üst düzeyde yapan cerrahların kendi hastanelerinde görev yaptığını dile getiren Doğan, ''Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, robotik cerrahiye başladıktan sonra hem ülke hem de dünya çapında önemli merkezlerden birisi haline gelmeyi başardı. Bu tür cerrahi uygulamalar, dünyanın her yerinde yapılmamaktadır. Hastanemiz, sadece Türkiye'de değil, dünyanın da önde gelen merkezlerinden. Bu nedenle yoğun bir talep oluyor. Ayrıca dünyadaki diğer merkezlere göre, yaklaşık dörtte biri oranında da düşük maliyetlerle bu ameliyatlar yapılmaktadır'' dedi.
-Robotik cerrahi daha çok prostat cerrahisinde kullanılıyor-
Sempozyum Başkanı, Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi 1. Üroloji Kliniği kurucu şefi ve Memorial Şişli Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. M. Derya Balbay, robotik cerrahin ilk geliştirilme amacının kalp ameliyatları olduğunu anlattı.
Bu teknolojinin daha sonra özellikle prostat kanseri cerrahisinde çok uygun bir teknik olduğunun anlaşıldığını ifade eden Balbay, şöyle devam etti:
''En yaygın olarak prostat cerrahisi tedavisinde kullanılmaktadır. Mesane kanseri ameliyatlarında, mesanenin çıkarılması, bağırsaklardan mesane yapılması, böbreğin doğumsal bozukluklarının düzeltilmesi ya da böbrek üstü bezi ameliyatları gibi birçok ameliyatı sayabiliriz. Bunların hepsi robotla yapılabilir. Bunun dışında, kadın doğum hastalıklarının cerrahi tedavisi de robotla yapılabilir. Bazı ortopedik ameliyatlar ile erkeklerdeki kısırlık ameliyatlarının bir kısmı da yaygın olarak uygulanmamakla birlikte deneme safhasında. Özetle, robotik cerrahinin sınırları her gün genişliyor.''
Balbay, robotik cerrahi alanında dünyadaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini sözlerine ekledi.
Sempozyum kapsamında, gün içinde canlı olarak iki robotik ameliyat yapılacak.