18 Mayıs 2018’de kuruluş kanunu ile Malatya’da ikinci devlet üniversitesi olarak kurulan Malatya Turgut Özal Üniversitesi, rektörlük görevine Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut’un atanması ile Eylül 2018’de eğitim faaliyetlerine başlamıştı. Kısa sürede yürütülen çalışmalarla dikkat çeken üniversite henüz ikinci yılında Tıp Fakültesi’ni kurmayı başardı.
MTÜ kuruluşunda sadece aktif 1 fakülte ve 8 Meslek Yüksekokulu’na sahipti, yalnızca üç buçuk yılda tam 6 fakülte, 9 MYO, 2 yüksekokul, 1 lisansüstü enstitüye sahip oldu. MTÜ’de akademik faaliyetlerin yanı sıra toplumsal katkı ile geleneksel ve tamamlayıcı tıp çalışmaları da yürüten 11 uygulama ve araştırma merkezi bulunuyor. Üniversite’nin Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut üniversitede yürütülen çalışmaları ve tıp fakültesinin kuruluş hikayesini anlattı.
“Başarmak için çalışmalıyız”
Kuruluş çalışmalarını ve eğitim faaliyetlerini ilk günkü heyecanla anlatan ve “Yeni kurulan bir üniversitenin birçok zorluğu olmasına rağmen başarmak için çalışmak gerekiyor.” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Karabulut, “Başarmak için çalışmalıyız ve bu azim bizim içimizde, biz üniversitemizin kuruluşu ile çok önemli bir sorumluluğu aldık tabi ki ama öğrencilerimizle ilk bir araya geldiğimiz gün bunu başaracağımızı anlamıştım. Kuruluş sürecimizin henüz başında hedeflerimizi koyduk. Fakülteler kurmak, meslek yüksekokulları açmak, uygulama ve araştırma merkezleri ile yerli ve milli üretimi aşılamak ve daha birçok hedefimiz vardı."
"Bugün geriye dönüp baktığımızda başardıklarımızı ve yeni hedeflerimize nasıl ilerlediğimizi görüyoruz. Bu çok gurur verici. Evet kuruluşumuzda bir şey söylemiştim ve istemiştim. Malatya’yı sağlık merkezi haline getirmek, bunun içinde üniversitemde Tıp Fakültesi’ni kurmak. Tıp Fakültemizin kuruluş sürecini ilk yılımızda başlattık, fiziki ve teknik tüm alt yapıyı hızlı bir şekilde tamamlama gayretinde olduk. Bu süreçte tabi ki eğitim faaliyetlerimiz de sürüyor ve biz bu sırada 3 yeni Fakülte, 11 Uygulama ve Araştırma Merkezi’mizin kuruluşu gerçekleştirmiştik. Covid 19 pandemi sürecinde de yerli ve milli üretimlerimizi sürdürürken 16 Haziran 2020 tarihinde Tıp Fakültemizin kuruluşunu gerçekleştirdik.” dedi.
“Kaybedecek hiç zamanımız yoktu”
Tıp fakültesinin kuruluşu ile heyecanın iki kat arttığını ifade eden Rektör Karabulut, “Kaybedecek hiç zamanımız yoktu. Fakülte kuruldu ve biz ertesi gün öğrenci için kontenjan talebinde bulunduk. Akademik kadromuzu seçkin akademisyenler ile kısa sürede tamamlayarak kuruluşunu gerçekleştirdiğimiz yıl öğrenci alımını da gerçekleştirdik.
24 Haziran 2020’de ilgili bölüm ve anabilim dallarının açılışını, 25 Haziran 2020’de de 92 kontenjan ile öğrenci alım kararını aldık. Tabi ki öğrencilerimizi en iyi şekilde eğitmek ve sağlık alanında eğitim ve araştırma faaliyetlerimizi hızlandırmalıydık. 23 Temmuz 2020 tarihinde Sağlık Bakanlığı ile Malatya Turgut Özal Üniversitemiz arasında Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından birlikte kullanım protokolü imzalandı. Bu kadar meşakkatli yolda en büyük destekçimiz öğrencilerimiz, akademik ve idari kadrolarımız oldu. Aynı zamanda bu yolu kat etmek için belirli planlar doğrultusunda ilerlemeliydik. Kalite çalışmalarımız bizi hep bir adım öne taşıdı. PÜKO planla uygula ve kontrol et kuralını her çalışmamızda dikkatlice uyguladık.” diye konuştu.
Sağlık alanında çalışmalarına hız kesmeden devam eden MTÜ bünyesinde yapılan seminerler ve konferansların da üniversiteyi sağlık alanında öne çıkardığı görünüyor. Tıp Fakültesi kuruluşu ile başlayan seminerler doktorları, öğretim üyelerini de geliştiriyor. Derin Ven Trombozu, Hücre Kültürü Yöntemi ve Uygulama Alanları, Hücre Kültürüne 3 Boyutlu Bakış, Göğüs ağrısına yaklaşım, Kompartman Sendromu, Bireysel Kaynak Yönetim Araçları-Zotero Örneği, Zor Entübasyon, Bilimsel Araştırmalarda Biyoistatistik-1-2-3 ve daha nice seminerler akademisyenlerin gelişimi için çok önemli etkenler.
Bu seminerler eğitimcilerin gelişimi yanı sıra geleceğin doktorlarını bilinçlendirmek amacıyla da düzenlendi. Verem Savaş Haftası, Tıp Bayramı, Palyatif Bakım Kongresi, Klinik Araştırmalar Konferansı, GETAT Uygulamaları Sempozyumu, Akupunktur, Covid 19 Pandemisi ve Aşı Süreci Konferansları ile sağlık alanında toplumsal konular işlenirken, Sağlıkta Kalite alanında Sağlık Hizmetlerinde Akreditasyon konulu konferans, Dijital Hastanelerin işlendiği Sağlıkta Gelecek konulu konferanslar yine üniversite bünyesinde gerçekleştirildi.
“Yerli ve milli sağlık”
Fakülte, kuruluşundan itibaren yerli ve milli üretime önem vererek bu konuda pek çok çalışma yürüttü. Akademisyenler Covid-19 sürecinde Rektör Karabulut’un talimatı ile çalışmaya başladıklarını ifade etti. Bu çalışmalardan birisi olan ve Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi ile Tıp Fakültesi iş birliği ile geliştirilen Yapay Zeka ile Covid - 19 tanı tespitinde %98 başarı ile yoğun bakım hastaları için çok önemli bir kolaylık sağlayacak olan Taşınabilir Yoğun Bakım Hasta Başı Monitörü’de MTÜ de geliştirildi. Bu gelişmeler Türkiye’de akıllı hastane adımları için çok önemli gelişmeler arasında yer alıyor.
“Sağlıkta iyileştirme çalışmaları”
Malatya Turgut Özal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hayata geçirilen gelişmeler de bulunuyor. Sağlık hizmetlerinde iyileştirme çalışmaları kapsamında İç Hastalıkları alanında Gastroenteroloji hastalıkların tanı ve tedavisi, Genel Cerrahi’de Obesite ve tiroid hastalıkları cerrahisi, Göz Hastalıkları’nda Şaşılık operasyonları ve spesifik göz hastalıkları alt birimlerinin kurulması, Kardiyoloji’de Aritmi ablasyonu girişimsel vasküler PTCA, stentleme, Kalp Damar Cerrahisi’nde Aort diseksiyonu, bypass, Kadın Hastalıkları ve Doğum alannda Tüp bebek merkezi hizmete girdi. Kulak Burun Boğan KBB’de Endoskopik sinüs cerrahisi, malignite, kohlear implant, Çocuk ve Ruh Sağlığı ve Hastalıkları’nde Otizm, kekemelik-konuşma terapisi başladı.
Bu çalışmaların yanı sıra GETAT’da da iddialı olan MTÜ yakın zamanda Yaşlı Yaşam Merkezi ile adından söz ettirdi. Merkezin amacı ise şu sözlerle anlatıldı:
“Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Malatya Turgut Özal Üniversitesi arasında Bakanlığa bağlı Malatya Huzurevi ile Malatya Engelsiz Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezi’nde bakım hizmeti verilen yaşlı ve engellilere daha kaliteli bir sağlık ve bakım hizmeti verilebilmesi adına ortaya çıkan bu proje hem eğitim için çok önemli hem de yalıların topluma kazandırılması adına değerli bir proje. Protokol ile üniversitenin eğitim, araştırma ve uygulama hizmetlerinin sürdürülmesi, yaşlı ve engellilerin rehabilite edilerek sosyal hayata kazandırılması, üniversitenin öğretim elemanı ve öğrencilerine uygulama alanı oluşturulması hedefleniyor.”
Rektör Prof. Dr. Karabulut bu merkez ile evde bakım teknikeri yaşlı bakım teknikeri ve gerontolog gibi meslek grupları içinde istihdam olanağı sağlanacağını da belirtiyor.
Prof. Dr. Karabulut merkez hakkında, “Malatya Turgut Özal Üniversitesi yerel değerlerden kopmadan evrensel değerlere ulaşan, yerel değerleri evrensele, evrensel değerleri yerele taşıyan uluslararası bir üniversite idealini yaşatmaktadır. Üniversitemizin öncelikli hedefi şehrimizle, bölgemizle ve yaşadığımız toplumla bütünleşmek, topluma her anlamda hizmet etmektir."
"Buradan yola çıkarak üniversitemiz bünyesinde bulunan ilimiz Kale ilçesindeki Kale Göl Aktif Yaşam Merkezinde konaklayan yaşlılarımız için üç ve altı aylık aktif yaşam kürü uygulayacağız. Bu kürdeki temel amacımız yaşlılarımızın fiziksel ve sosyal rehabilitasyonu sağlayıp; uyum kapasitelerini arttırmaktır. Ayrıca Sağlık Turizmi açısından Kale ilçemizi canlandıracaktır. Başta MTÜ Turizm Otelcilik Meslek Yüksek Okulu öğrencileri, tıp ve sağlık bilimleri fakültesi akademisyen ve öğrencileri açısından desteklenen merkezimiz üniversitemiz öğrencileri için bir uygulama alanı olup gençlerle yaşlıların buluşup kuşaklararası dayanışmanın arttırılması açısından da ayrıca önem kazanmaktadır.” ifadelerini kullandı.
MTÜ Eğitim Araştırma Hastanesi’nde yeni kurulan Omurga Cerrahi Merkezi’nden de ilk kez bahseden Rektör Karabulut, yakın zamanda yine bu merkez bünyesinde gerçekleşecek canlı operasyon ve sempozyuma da çok önemli cerrahların katılacağını belirtti.