Medimagazin logo

Prof. Dr. Sarıtaş: Obeziteyle mücadelede pek çok karar alınır ancak uygulanmaz

Prof. Dr. Ülkü Sarıtaş'ın yazısında, obezitenin ciddi bir halk sağlığı problemi olduğunu vurgulayarak, Dünya Obezite Organizasyonu'nun paylaştığı endişe verici rakamlara dikkat çekti. Obeziteye yönelik pek çok adım atıldığını ifade eden Sarıtaş, "Sağlıkla ilgili organizasyonlar, kuruluşlar, karar vericiler birçok olumlu toplantılar yapıp, kararlar alırlar, ancak birçok konuda olduğu gibi bunların hayata geçirilmesi problemli olur, aksar ve uygulanmaz" dedi.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Prof. Dr. Sarıtaş: Obeziteyle mücadelede pek çok karar alınır ancak uygulanmaz
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Ankara Umut Hastanesi Gastroenteroloji ve İç Hastalıkları Bölümü Gastroenteroloji ve İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Ülkü Sarıtaş, Akademik Akıl'da kaleme aldığı yazıda ayın konusu olan "Sağlık Sistemimizin Değerlendirilmesi" başlığı altında 4 Mart Dünya Obezite Farkındalık Günü'ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Obezitenin günümüzde özellikle sosyoekonomik açıdan, dezavantajlı toplumlarda çocukluktan itibaren ve her yaşta genel sağlığı ciddi oranda olumsuz yönde etkileyen ciddi bir halk sağlığı problemi olduğunu belirten Prof. Dr. Sarıtaş, obeziteye ve Sağlık Bakanlığı tarafından obezite farkındalığı için yürütülen çalışmalara değindi.

"Bu yıl Dünya Obezite Organizasyonu (WOF) tarafından obezite ilgili günümüzde ve önümüzdeki 10 yıl için paylaşılan rakamlar ürkütücü boyutlardadır ve konunun ne kadar büyük bir halk sağlığı problemi olduğunu gözler önüne sermektedir. Rakamlar ve WOF’un obezite günü teması, öngörü ve önerileri şöyledir: “2022 yılında, aşırı kilo küresel olarak 5 yaşın altındaki yaklaşık 37 milyon çocuğu etkilemiştir, 5-19 yaş arası 390 milyondan fazla çocuk ve ergen aşırı kiloludur; bunların 160 milyonu obezite ile yaşamaktadır ve daha da vahimi bunların %75’i düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşamaktadır. 2035 yılında dünya çapında obezite ile yaşayacak insan sayısı 1,9 milyar. Aşırı kilo ve obezitenin 2035’teki tahmini küresel ekonomik etkisi 4.32 trilyon dolar.  Çocukluk çağı obezitesinin 2020 ve 2035 yılları arasında %100 oranında artması ve  2035 yılına kadar her 4 kişiden 1’inin obezite ile yaşıyor olması beklenmekte."

...

Bu yıl  4 Mart Dünya Obezite Günü, obezite krizine karşı birleşik bir eylem günü olup kampanya UNICEF, WHO ve Dünya Obezite Federasyonu’ndan oluşan Küresel Obezite Koalisyonu tarafından desteklenmekte  ‘Obezite Hakkında Konuşalım ve gençleri konuşturalım” teması ile küresel bir gençlik hareketini ateşlemek amaçlanmaktadır. Böylece gençlerin ne istediği ve bu isteklerin nasıl yerine getirileceği belirlenebilecek, BM kuruluşları, akademi, sivil toplum ve hükümetlerde çalışan karar alıcılar da sürece dahil edilerek çözüm önerilerinin hayata nasıl geçirileceği tartışılacaktır.”

Sağlıkla ilgili organizasyonlar, kuruluşlar, karar vericiler yukarıda örneğini gördüğümüz gibi birçok olumlu toplantılar yapıp, kararlar alırlar, ancak birçok konuda olduğu gibi bunların hayata geçirilmesi problemli olur, aksar ve uygulanmaz. İşte bir örnek: “2022 yılında DSÖ’ne Üye Devletler, 2030 yılına kadar DSÖ’nün obeziteyi durdurmaya yönelik hazırladığı Hızlandırma planını kabul etti. Ne yazık ki bugüne kadar 195 üye ülkeden sadece 31’i, planı uygulayarak obezite salgınının durdurulmasına öncülük etti”.

Prof. Dr. Sarıtaş'ın yazısının tamamına ulaşmak için tıklayınız.

prof dr ulku saritas
dunya obezite farkindalik gunu
obezite
akademik akil
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir