Medimagazin logo

Prof. Dr. Demirdöver: Dernek olarak önceliğimiz eğitim

Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Cenk Demirdöver, plastik cerrahi alanındaki sorunları ele alarak, 5 uzmanlık sınavı öncesinde kontenjan artışlarının başladığını ve bu durumun asistan sayısında ciddi bir artışa yol açtığını belirtti. Prof. Dr. Demirdöver ayrıca, asistan sayısındaki artışa rağmen akademik camiada önemli bir kaçışın yaşandığını ve son 3 yılda 11 kurumun bu nedenle kapandığına dikkat çekti.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Prof. Dr. Demirdöver: Dernek olarak önceliğimiz eğitim
Prof. Dr. Cenk Demirdöver
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Plastik cerrahi branşının sorunları hakkında konuşan Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Cenk Demirdöver, kontenjan artışlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Sorunun 5 uzmanlık sınavı öncesinde başladığını belirten Prof. Dr. Demirdöver “Türkiye genelinde yılda 2 defa yapılan TUS sınavında plastik cerrahi için 60-70 kadro açılıyorken bundan 5 sınav öncesinde 243 kadro açıldı. Hemen akabinde bir sonraki sınavda 201 kadro açıldı ve oradan itibaren bizim tüm dinamiklerimiz, dengelerimiz bozuldu. Ciddi bir asistan sayısı artışı ile karşılaştık ve bu artış devam etti. En son Eylül’de 155 kontenjan açıldı. Genel ifade edecek olursak tüm Türkiye’de 555 tane plastik cerrahi asistanı varken şu an 1280’e ulaştık.” dedi.

"Birçok öğretim üyesi özelde çalışmaya başladı"

Asistan sayısındaki artışa karşın akademik camiada ciddi kaçışların söz konusu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Demirdöver, “Birçok öğretim üyesi bulunduğu konumu bıraktı, sadece özelde çalışmaya başladı. Bu durum da eğitim kurumlarının kapanmasına yol açtı. Eğitim kurumları kapandığında orada ihtisasa başlamış olan asistanların da başka kurumlarına dağıtılması söz konusu oldu.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Demirdöver açıklamasında şunları söyledi:

"Bir eğitim kurumunun plastik cerrahi açısından eğitim niteliğini sağlaması için en az 1 doçent, en az 1 doktor öğretim üyesi ünvanına sahip minumum 2 eğitici olması gerekiyor. Bunu sağlayamayan klinikler önce TUK'nun radarına giriyorlar, 6 aylık bir gözlem süreci söz konusu oluyor. Kural hala yerine getirilemiyorsa önce askıya alınan eğitim sonrasında tamamen iptal ediliyor."

Prof. Dr. Demirdöver son 3 yılda 11 tane kurumun bu nedenlerle kapandığına vurgu yaptı.

“Hocalarımız maalesef eğitim kurumlarını terk etmek zorunda bırakılıyor” diyen Prof. Dr. Demirdöver bunlarının nedenlerinin ise çalışma şartlarındaki zorluk ve adaletsizlikler, mobing, teknik yetersizlikler gibi nedenler olduğunu söyledi.

 "Eğer ki bu ameliyatlar İngiltere’de yapılsaydı ölüm sayısı ne kadar olacaktı?"

Yabancı basında Türk hekimlerle ilgili olumsuz haberlerin yer almasına yönelik konuşan Prof. Dr. Demirdöver, Türkiye’nin plastik cerrahi alanında saygın ve yetkin bir konumda olduğunu belirtti. Yabancı hastaların kur avantajları, konaklama seçenekleri gibi nedenlerle sağlık hizmeti için Türkiye’yi tercih ettiğini söyleyen Demirdöver, bu durumun ciddi bir talep oluşturduğunu ifade etti.

Bu durumun yarattığı etkilerden de söz eden Prof. Dr. Demirdöver, plastik cerrah olmadığı halde kendini plastik cerrah olarak tanıtan kişilerin bu hizmeti vermeye başladığını, ayrıca Türkiye’ye gelip çalışma izni olmayan bazı yabancı uyruklu hekimlerin çok yüksek komplikasyon oranları oluşturduğunu söyledi.

Üçüncü bir grubun ise yeni uzman olmuş hekimler olduğunu, bu hekimlerin her gün 5 ameliyat-haftada 6 gün şeklinde çalıştırıldığını, böyle bir durumda mesleki gelişimin sağlanamadığını hem de yapılan hatalardan ders çıkarmasının mümkün olmadığını ifade eden Demirdöver, “Bu hatalar da bize olumsuz olarak yansıyor” dedi.

“Bu kadar çok sayıda ameliyat yapılıyor ve bazen maalesef ölümlü komplikasyonlar söz konusu. Ama bunu sayılarla karşılaştırmak gerekiyor. Eğer ki bu ameliyatlar aynı sayılarda İngiltere’de yapılsaydı ölüm sayısı ne kadar olacaktı? Avrupa’daki meslektaşlarımız bizim kadar yoğun çalışan insanlar değil.

Bizim burada İngiliz hastaları ameliyat ettiğimiz oranları, onların ameliyat ettiği oranlarla karşılaştırırsak herhalde 20 yıllık vakasında ancak bizim 1 yılda yaptıklarımızı yapabilir.”

prof dr cenk demirdover
plastik cerrahi
doktor
turk plastik rekonstruktif ve estetik cerrahi dernegi asistan
Yorum (2)
Kıdemli Cerrah
sayın hocam&kıymetli okuyucular:rinoplasti,mastopexi,mammoplasti&sair plastik işlemler daha iyi f/p oranına sahipken:free flep,serbest kompozit doku nakli,replantasyon-revaskülarizasyon gibi f/p oranı düşüş işlerle uğraşmak isteyen ve bu kişileri "eğitecek" birileri için daha çooook magazin yapılır.
11
Cevapla
Estetik işlemler kısıtlanmalı
bu konuda prc uzmanlarına kota getirilmeli, "x sayıda rekonstrüksiyon yapmayan y sayı kadar estetik ameliyatı geçemez" şeklinde yönetmelikler gelmeli. rekonstrüksiyon yapmayan prc'ci dolu ortalık, rekonstrüktif cerrahi adı altında ayrı bir branş kurulmalı. kardiyo bile ana dal oldu bu da olmalı.
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir