MEDİMAGAZİN - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı, Amerikan Kardiyoloji Derneği ve Amerikan Kardiyoloji Koleji Atriyal Fibrilasyon Kılavuzu Yazarı Prof. Dr. Bülent Görenek, atriyal fibrilasyona ilişkin Medimagazin’e açıklamalarda bulundu.
Atriyal fibrilasyonu, düzensiz ve sıklıkla anormal derecede hızlı kalp atışına neden olan bir kalp rahatsızlığı olarak tanımlayan Prof. Dr. Görenek, “Kalbin kulakçıklarından kaynaklanan ve sık görülen bir çarpıntı türüdür. Düzensiz ritim kalpte pıhtı oluşumuna zemin hazırlar ve pıhtının beyine atılması ile inme yani felç gelişebilir.” bilgisini verdi.
“Düzensiz kalp atışları gözlemlenir”
Hastalıkta kalp atışlarının düzensiz ve zaman zaman çok hızlı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Görenek, “Bazı durumlarda dakikada 100 atıştan fazladır, hatta 180-200 atış bile olabilir. Kalbinizin, genellikle birkaç saniye, bazı durumlarda birkaç dakika boyunca hatta saatlerce hızlı çarptığını veya düzensiz attığını hissedebilirsiniz.” dedi.
Hastaların çarpıntının yanı sıra baş dönmesi, nefes darlığı ve yorgunluk gibi şikayetler de hekime başvurabildiğini ifade eden Prof. Dr. Görenek, bazen atriyal fibrilasyonun herhangi bir belirtiye neden olmadığını ve bu kişilerin kalp atış hızının düzensiz olduğunu fark edemediklerini söyledi.
“Atriyal fibrilasyon inmeye neden olan ancak tedavi edilebilen bir hastalıktır”
Atriyal fibrilasyonun inmeye neden olan ancak tedavi edilebilen bir hastalık olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Görenek, atriyal fibrilasyon için tedavi seçeneklerini şu şekilde özetledi:
- İnmeyi önleyici için ilaçlar kullanmak (atriyal fibrilasyonu olan kişilerin felç geçirme riski daha yüksek olması nedeniyle)
- Kalp atış hızını veya ritmi kontrol eden ilaçlardan yararlanmak.
- Kardiyoversiyon yapmak – normal ritmi yeniden sağlamak için kalbe kontrollü elektrik şoku vermek
- Kateter ablasyonu – anormal kalp ritmine neden olan kalbin içindeki alanların radyofrekans enerjisi kullanılarak ya da dondurmak suretiyle ortadan kaldırılması.